babka orzechowo-migdałowa
Na parapecie wiosna w rozkwicie, a na stole pachnąca orzechami i migdałami, delikatna w smaku i jednocześnie zaskakująco chrupiąca z wierzchu, oblana mleczną czekoladą i obsypana płatkami migdałowymi wyborna orzechowo-migdałowa babka ucierana.
Byłaby idealnym ciastem na niedzielę, byłaby, ale upiekłam ja w sobotę i już niedzieli nie doczeka :)
* 200 g mieszanki orzechów włoskich, orzechów laskowych i migdałów bez skórki w dowolnych proporcjach. Użyłam 75 g migdałowych płatków i w równych częściach orzechy.
* 240 g mąki pszennej (1 szklanka mąki waży 130 g)
* 5 łyżek otrębów żytnich
* 200g masła
* 5 jajek
* 200 g cukru (1 szklanka)
* 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego np. typu greckiego
* 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* cukier waniliowy
* masło do wysmarowania formy do pieczenia
WYKONANIE :
* Mieszankę orzechów i migdałów rozdrabniam na mąkę.
* Formę z kominem do pieczenia bab smaruję dokładnie masłem
* rozdzielam białka od żółtek, białka jaj ubijam ze szczypta soli na sztywną pianę.
* rozdzielam białka od żółtek, białka jaj ubijam ze szczypta soli na sztywną pianę.
* Mieszam składniki sypkie (mąkę, zmielone migdały i orzechy, otręby żytnie oraz proszek do pieczenia).
* W drugiej misce masło dokładnie ucieram mikserem, dosypuję cukier i cukier waniliowy. Nadal miksując dodaję po jednym żółtku, a potem dolewam naturalny jogurt i stopniowo dosypuję składniki sypkie. Ciasto wydaje się być bardzo gęste, mikser ledwie już ciągnie - nie zrażajcie się tym. Na koniec dodaję ubitą pianę z białek i dokładnie łączę ją z ciastem.
* Gotowe ciasto przekładam do natłuszczonej formy i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Włączam termoobieg i piekę przez około 45 minut (robię test suchego patyczka przed wyjęciem babki z piekarnika).
pyszna!:) a parapet jaki kolorowy, super.
OdpowiedzUsuńPrzywołuje wiosnę tym parapetem :)
UsuńAniu, ależ świetny przepis wynalazłaś!! Kurcze, aż ślinka leci... U mnie w piecu babka, która robi się sama:)
OdpowiedzUsuńPiękne Twoje wiosenne kwiatki...Lubię być Twoim gościem. Może uda się w realu.Kiedyś:)
Uściski!
Madziu , jeśli tylko będziesz w Krakowie - serdecznie zapraszam :)
Usuńuwielbiam orzechy i pewnie bym nie pogardziła kawałkiem tego ciacha!
OdpowiedzUsuń:) jeśli lubisz orzechy pewnie byś się skusiła :)
UsuńAleż pysznie wygląda i jak pięknie wpisuje się w okołowielkanocny sezon na baby:-)
OdpowiedzUsuńTakie przedświąteczne poszukiwania idealnej baby wielkanocnej :)
UsuńCzuję jak pachnie orzechami... A jak pięknie podana... Śliczna wiosna u Ciebie na oknie:)
OdpowiedzUsuńTą wiosną synowie mnie obdarowali :)
Usuńwspaniała babka, ze zmielonymi orzechami musi smakować świetnie!
OdpowiedzUsuńi to słońce na zdjęciach
i ten parapet
super :)
tych słonecznych dni ostatnio w Krakowie nie było wiele ... aż się chciało to słońce uchwycić :)
UsuńWygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńsuper babka! :)) pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńAle baba! Uwielbiam wszystko co ma w składzie orzechy, więc nie powstrzymałabym się od spróbowania, może już na Wielkanoc? :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam gdy orzechy i migdały zastępują mąkę ...
Usuńbardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpysznie też smakowała :)
UsuńJaki piękny nastrój u Was panuje:-)) Babka bardzo smakowita:-)) Na święta jak znalazł:-)
OdpowiedzUsuńtakie migawki z chwil radosnych i słonecznych...
UsuńWygląda wspaniale Twoja baba:-), uwielbiam w ciastach mielone orzechy i migdały:-)
OdpowiedzUsuńja też ... zawsze szukam takich przepisów ...
UsuńBabka wspaniale Ci wyrosła, ale i tak nie przebije tych koneweczek i wiadereczka w kropki:)
OdpowiedzUsuńBo prezentów od dzieci nic nie przebije :)
Usuńale baba! już czuć święta na blogach...
OdpowiedzUsuńbaby, babeczki...mmm pycha!!
przedświątecznie poszukuję baby idealnej na święta :)ja piekę , a dziecka testują :)
Usuńsuper babeczka ;) idealna na święta :D
OdpowiedzUsuńa mnie ze świętami kojarzą się najbardziej baby "żółciutkie" :)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń