WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM na cześć jej autorki zwana przez nas SAŁATKĄ EWELINY
Ta sałatka jest absolutnie genialna w smaku! Jest idealna na imprezy i spotkania towarzyskie. Z salaterki znika w
tempie błyskawicznym. Jeśli przeraża was lista składników, to po prostu nam
zaufajcie, a na pewno nie zawiedziecie się. Jej smak zależy od jakości wykorzystanych
przez was składników, ale to zasada stale obowiązująca w kuchni :) Koniecznie
wybierzcie wiec jajka od „szczęśliwych kurek”. Są nie tylko pyszne, ale i pełne
wartości odżywczych. Na ich bazie możecie przygotować również gęsty, domowy
majonez.
Ta sałatka ma zapewne pierdylion kalorii, ale z rozmysłem
ich nie liczymy, bo jakże przyjemnie jest czasem beztrosko biesiadować z
przyjaciółmi przy wciągającej rozmowie, dobrym winie i pysznym jedzeniu celebrując
życie, ciesząc się nim. W takich chwilach rozsmakowując się w pysznym jedzeniu nie warto obsesyjnie myśleć
czy od niego można przytyć :)
Sałatka warstwowa najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce o płaskim dnie.
składniki :
* 8 dużych jajek ( od szczęśliwych kurek)
* 120 g masła
* 200 g sera żółtego
* 360 g tuńczyka w kawałkach w sosie
własnym (waga netto, czyli po odsączeniu zalewy). To np. 3 puszki tuńczyka w
kawałkach w sosie własnym o wadze 170 g (120 g netto) każda.
* 225 g łagodnego w smaku majonezu (może być domowy), czyli niewielki
słoiczek, lub jak kto woli, około 8 -10 czubatych łyżek.
* pół pęczka szczypiorku lub zielonej cebulki
wykonanie:
Masło wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze
skorupek. Kroimy je na połówki i oddzielamy żółtka od białek.
Otwieramy puszki z tuńczykiem i odcedzamy rybę z zalewy.
Szczypiorek (lub zieloną cebulką) drobno siekamy.
Teraz w salaterce o płaskim dnie zaczynamy układać kolejne warstwy sałatki :
I warstwa – na grubych oczkach tarła ucieramy białka jaj
ugotowanych na twardo i rozprowadzamy je równomiernie na dnie salaterki (nie
dociskamy ich).
II warstwa – na tym samym tarle trzemy w wiórka lekko zmrożone
masło
III warstwa – na warstwę utartego masło rozkładamy połowę majonezu
i nie odrywając łyżki od sałatki równomiernie go rozprowadzamy.
IV warstwa – na majonez ucieramy warstwę sera żółtego.
V warstwa – na utartym serze równomiernie rozkładamy odsączonego
z zalewy tuńczyka
VI warstwa – na tuńczyku rozsmarowujemy pozostały majonez
VII warstwa – na wierzch sałatki kruszymy żółtka jaj
ugotowanych na twardo
VIII warstwa – całość obsypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem
(lub cebulką zieloną)
Tak przygotowana sałatkę należy niezwłocznie schować do
lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach schłodzenia. Z lodówki wyjmujemy
ją tuż przed podaniem.
A dlaczego masło? Tak mi jakoś nie pasuje.
OdpowiedzUsuńDLATEGO , ŻE Z DODATKIEM TARTEGO ZMROŻONEGO MASŁA TA SAŁATKA JEST PYSZNA :) Pisaliśmy, że jeśli lista składników Was przeraża, to po prostu nam zaufajcie :)
UsuńTę sałatkę robimy od wielu lat( ze zwględu na ilość kalorii -okazjonalnie ;) )To sprawdzony i "testowany" na wielu osobach przepis. WARSTWA MASŁA MA BYĆ I JUŻ ! :)
U nas w domu też się robi tą sałatkę, tylko, że właśnie bez masła ;)
OdpowiedzUsuńWszyscy ją uwielbiają ;)
Gdy wiele lat temu jedliśmy tę sałatkę po raz pierwszy od razu poprosiliśmy o przepis i oczywiście chcieliśmy go "odchudzić" bo lista składników trochę nas przeraziła :) Niestety okazało się, że ta sałatka w wersji bez masła nie smakuje już tak wyjątkowo. Wolimy jadać ją rzadko ale w tej pełnej, maślanej, wypasionej wersji :)
UsuńBardzo ciekawy przepis! Tłuszcze mi nie straszne :) ograniczam węglowodany i moge jesc tłusto bez ograniczeń bez żadnych konsekwencji :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń