MINI DESERY NA SŁODKI STÓŁ
Mini desery na słodki stół - przepisy na sylwestrowe deserki w słoiczkach.
Mini desery na słodki stół pięknie prezentują się na stole i zawsze robią wrażenie na gościach. Mam dla Was pomysł na sylwestrowe mini deserki. Takie małe, pyszne słodkości, które idealnie sprawdzają się na wszystkich imprezach, urodzinach, imieninach, weselach, chrzcinach i komuniach. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Mini deserki na słodki stół podaje się w szklanych lub plastikowych pucharkach, słoiczkach lub kubeczkach o pojemności 70 - 150 ml.
PRZEPISY NA MINI DESERY NA SŁODKI STÓŁ 
proporcje na 6 porcji
DESER CZEKOLADOWO BRZOSKWINIOWY
- 50 g orzechów włoskich
 - 100 g ciasteczek korzennych
 - 150 g serka mascarpone
 - 
150 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
 - 220 g brzoskwiń z puszki
 - 50 g zalewy z brzoskwiń
 - 5 g żelatyny w proszku
 - dekoracja: pestki granatu oraz listki czerwonego szczawiu lub mięty
 
I WARSTWA: ORZECHOWA KRUSZONKA
Do pojemnika malaksera przesypuję pokruszone ciasteczka, dodaję do nich orzechy włoskie i całość rozdrabniam do uzyskania kruszonki.
II WARSTWA: KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
Serek mascarpone dokładnie miksuję z kremem czekoladowo-orzechowym do uzyskania jednolitego kremu.
II WARSTWA: BRZOSKWINIOWY MUS
Brzoskwinie wyjmuję z syropu, przekładam do większego naczynia i blenduję. Żelatynę wsypuję do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po namoczeniu żelatyna gęstnieje. Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej (czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do musu brzoskwiniowego i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników.
IV DEKORACJA
Deserki dekoruję pestkami granatu. 
DESER MIGDAŁOWO WANILIOWY Z OWOCAMI
- 50 g migdałów w płatkach
 - 100 g ciasteczek maślanych
 - 100 g serka mascarpone
 - 2 serki waniliowe (w sumie 260 g)
 - cukier z wanilią lub cukier wanilinowy
 - 7 g żelatyny w proszku
 - 20 g syropu z brzoskwiń (lub wody)
 - owoce: maliny, cząstki pomarańczy
 - do dekoracji: posiekane orzechy pistacjowe niesolone
 
I WARSTWA: KRUSZONKA MIGDAŁOWA 
Do
 pojemnika malaksera przesypuję pokruszone ciasteczka, dodaję do nich migdały w płatkach i całość rozdrabniam do uzyskania kruszonki.
II WARSTWA: MASA WANILIOWA 
Serek mascarpone oraz serki waniliowe przekładam do jednego naczynia. Dodaję do nich miąższ wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, miksuję do połączenia się składników. 
Żelatynę
 wsypuję
do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po 
namoczeniu żelatyna gęstnieje.
Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej 
(czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance
 mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do masy waniliowej i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników.
III WARSTWA: owoce + orzechy
DESER BIAŁA CZEKOLADA I MUS TRUSKAWKOWO MALINOWY
- 150 g truskawek mrożonych lub świeżych
 - 
100 g malin mrożonych lub świeżych
 - 5 g żelatyny w proszki
 - 
20 g syropu z brzoskwiń
 - 100 g białej czekolady
 - 2 serki waniliowe (w sumie 260 g)
 - owoce: maliny i kiwi
 
I WARSTWA: MUS TRUSKAWKOWO-MALINOWY 
Owoce przekładam do większego naczynia i blenduję. Żelatynę
 wsypuję
do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po 
namoczeniu żelatyna gęstnieje.
Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej 
(czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance
 mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do owocowego musu i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników. Do musu malinowo-truskawkowego można dodać odrobinę cukru dla przełamania kwasowości owoców, ale nie jest to koniecznie.
II WARSTWA" MUS WANILIOWO-CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej. W tym celu łamię ją na kawałki i przekładam do miseczki,
którą wstawiam do większego naczynia wypełnia z gorącą wodą; czekoladę mieszam do chwili jej całkowitego rozpuszczenia. Do czekolady dodaję serki waniliowe i
energicznie miksuję całość. Krem studzę.
 
II WARSTWA: owoce - maliny i kiwi
SAŁATKA OWOCOWA 
Brzoskwinie z puszki (lub w sezonie świeże), jabłko, pomarańcza, kiwi, borówki amerykańskie, maliny, sok z cytryny
PRZEPISY NA MINI DESERY 
Poznajcie również inne nasze przepisy na mini desery. Klikając w nazwę  deseru przeniesiecie się automatycznie na stronę naszego bloga z wybranym przez siebie przepisem. 
TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKĄ 
GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI
mini desery na słodki stół







Super przepisy pozdrawiam
OdpowiedzUsuń