BAJGLE - ŚNIADANIE W RESTAURACJI SUKIENNICE
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Od niego zależy nie
tylko nasze zdrowie, ale i dobre samopoczucie. Chcemy aby dało nam energię na
cały dzień, było smaczne, pożywne i zdrowe. Wybierając się na urlop do Krakowa warto
zaplanować nie tylko zwiedzanie zabytków. Wielowiekową historię naszego miasta
można odnaleźć również w kuchni. Będąc w Krakowie koniecznie trzeba spróbować
obwarzanków i bajgli. My mamy do nich wielką słabość. Nigdy nam się nie nudzą.
Kiedy
myślimy o krakowskim śniadaniu łączącym
w sobie tradycję i nowoczesność przychodzą nam na myśl wyśmienite bajgle
serwowane na Rynku Głównym w Krakowie w Restauracji Sukiennice.
Mieliśmy wielką przyjemność próbować wszystkich ich kombinacji smakowych podczas śniadania prasowego promującego wprowadzenie śniadań do karty dań tej restauracji. Przyjemnie być czasem turystą we własnym mieście :)
Bajgle jadano w Krakowie już w XVII wieku. Było to
tradycyjne pieczywo żydowskie. Według dokumentu z 1610 roku były one dawane w
prezencie kobietom po urodzeniu dziecka.
Bajgle na początku XX wieku wraz z emigrantami powędrowały
do Stanów Zjednoczonych, a przede wszystkim do Nowego Jorku, gdzie zyskały
sławę i do dziś należą do jednych z najchętniej kupowanych bułeczek. Mają
kształt oponek z niewielką dziurką w środku. Ich smak jest jedyny w swoim
rodzaju. Mają mięciutki miąższ i sprężystą skórkę. Przekrojone w poprzek
stanowią genialna podstawę dla fantazyjnych kanapek.
Na zdjęciu: Urszula Nowak, RAFPOL PIEKARNIA sp.z o.o.
Bajgle serwowane są w wielu kombinacjach smakowych. Nie brakuje w
nich też dodatków z produktów
regionalnych. W karcie znajdziecie między innymi bajgle z oscypkiem, bryndzą
czy kiełbasą krakowską.
Nam najbardziej przypadł do gustu BAJGIEL Z BURAKIEM (na zdjęciu powyżej). To bajgiel
z burakiem gotowanym, serem dor blue, orzechami włoskimi, rukolą, świeżymi
kiełkami, miętą i oliwą). Polecamy wam również skosztować do bajgli
przepysznych koktajli :)
BAJGIEL GRECKI - bajgiel z sałatą, serem feta, pomidorem,
oregano, bazylią, miętą, ogórkiem, oliwkami, czerwoną papryką, rukolą oraz
oliwą.
BAJGIEL Z OMLETEM - bajgiel z omletem, serkiem Philadelphia, awokado, pomidorem,
sałatą, ogórkiem oraz śmietaną
BAJGIEL Z KRAKOWSKA - bajgiel z kiełbasą krakowską, ogórkiem kiszonym,
szczypiorkiem, rukolą oraz ostrą musztardą
BAJGIEL GÓRSKI SŁODKI - bajgiel z oscypkiem, żurawiną oraz orzechami włoskimi
BAJGIEL ZAKOPIAŃSKI - bajgiel z bryndzą, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, świeżymi
kiełkami oraz oliwą
BAJGIEL BLT - bajgiel z chrupiącym bekonem, jajkiem sadzonym, pomidorami,
lodową sałata oraz majonezem
BAJGIEL Z NUTELLĄ - bajgiel z Nutellą, ricottą, orzechami, bananami i rodzynkami
BAJGIEL ROSTBEEF - bajgiel z rostbefem pieczonym, sałatą lodową, pomidorami,
cebulą, ogórkiem kiszonym, majonezem, świeżo tartym chrzanem oraz ostrą
musztardą
BAJGIEL Z BURAKIEM - bajgiel z burakiem gotowanym, serem dor blue, orzechami
włoskimi, rukolą, świeżymi kiełkami, miętą i oliwą
Śniadania w Restauracji Sukiennice podawane są od poniedziałku do piątku w godzinach
od 8.00 do 12.00, a w weekendy od 9.00 do 13.00.
No proszę! Nigdy bym nie pomyślał, że można zjeść bajgla z czymkolwiek innym, niż ze słodkim nadzieniem :) Sam często piekę bajgle i ciągle się uczę, ale zawsze podawałem je na słodko. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJa za to nigdy wcześniej go nie jadłem, ale po tym artykule myślę, że spróbuję :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń