TRYB JASNY/CIEMNY

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY


barszcz, barszcz ze smietana, barszcz czerwony, barszcz zabielany, buraki, zupa, sezonowa kuchnia, blog, zycie od kuchni

Barszcz czerwony zabielany to w pełni lata nasza ulubiona zupa. Sezonowość - takie słowo klucz. To za jego sprawą zmieniają się potrawy na naszym stole. Jeszcze w lipcu gotowaliśmy z młodziutkich buraków botwinkę. Jej smak był delikatny, a intensywnego aromatu nadawał jej świeży koperek, który dodawaliśmy do niej w dużych ilościach. Teraz buraki w naszym ogrodzie już pięknie wyrosły, są dorodne, niezwykle soczyste. Ugotowany z nich barszcz jest znacznie bardziej skoncentrowany i pełny w smaku, a jego barwa nabrała zachwycającej, kuszącej intensywności.

buraki, barszcz, botwinka, zupa, sezonowa kuchnia, ogrod, warzywa w ogrodzie, blog, zycie od kuchnia
Taki barszcz kojarzy się nam zawsze z babciną kuchnią, z rodzinnym obiadem. Babcia Marysia zabiela go zawsze wiejską, gęstą śmietaną i podaje z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem podsmażonej cebulki. Smakuje wybornie. Zajadamy go przy wielkim stole w ogrodzie, w cieniu starych jabłoni. Jest jak kwintesencja pełni lata :)

buraki, warzywa z ogrodu, ogrod, warzywnik, zupa, barszcz, blog, zycie od kuchni

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY

składniki :

* 2 kg buraków
* 2 marchewki
* 1 por
* duży ząbek czosnku
* 1 łyżeczka masła
* sól
* 1 łyżeczka cukru
* świeżo zmielony pieprz
* 3 - 4  łyżki octu jabłkowego (ilość według upodobań smakowych)
* 200 ml gęstej, wiejskiej śmietany lub 100 g serka mascarpone (w wersji dietetycznej do zabielenia barszczu można również wykorzystać gęsty jogurt naturalny)

dodatki :

* ziemniaki
* cebula
* olej do usmażenia cebuli

buraki, warzywnik, buraki w warzywniku, barszcz, botwinka, blog, zycie od kuchni

wykonanie :


Sposób przygotowania barszczu jest bardzo prosty, a jego smak zależy od jakości wykorzystanych składników.

Buraki i marchewki myjemy, obieramy cienko ze skórki i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarle o grubych oczkach. Pora kroimy w cienkie plastry. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą (ma ona przykryć warzywa), dosypujemy pół łyżeczki soli,  dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz łyżeczkę masła (dla zachowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) i odstawiamy na 2 - 3 godziny (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie barszcz stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu aż warzywa dobrze zmiękną. 
Warzywa przecedzamy przez sito  przelewając barszcz do drugiego garnka. Dopełniamy płyn do uzyskania 2,5 litra. Doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą, cukrem i niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu.
W małym garnuszku trzepaczką kuchenną mieszamy śmietanę lub serek mascarpone z kilkoma łyżkami barszczu. Stale mieszając trzepaczką przelewamy całość do garnka z zupą. 
Zabielany barszcz czerwony podajemy z tuczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulką. 

barszcz, bzrsz czerwony, barszcz ze smietana, blog, zycie od kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI