TRYB JASNY/CIEMNY

POLĘDWICA WOŁOWA Z WINNYM SOSEM CZEKOLADOWYM

stacja winiarska michalowice, laczenie wina i potraw, dobor wina do jedzenia, poledwica wolowa, czerwone wino, cabernet sauvignon, buraki marynowane, marchewka glazurowana, prawdziwki z patelni, blog zycie od kuchni


Befsztyki z polędwicy wołowej z aromatycznym winnym sosem czekoladowym, marynowanymi buraczkami, borowikami z patelni i glazurowaną marchewką podane z kaszą jaglaną, jeżynami i malinami.

Szlachetne mięso, dobre wino, świeże owoce, warzywa i zioła prosto z ogrodu oraz grzyby znalezione o poranku w lesie - to już prawie cały przepis na bajeczną ucztę :)

stacja winiarska michalowice, laczenie wina i potraw, dobor wina do jedzenia, poledwica wolowa, czerwone wino, cabernet sauvignon, buraki marynowane, marchewka glazurowana, prawdziwki z patelni, blog zycie od kuchni
Lubimy wzbogacać smak potrawy winem. Wzajemne przenikanie się smaków, aromatów i faktur potrawy oraz towarzyszącego mu trunku staje się fundamentem wybornego posiłku. Odpowiednie wino nie tylko wzbogaca aromat spożywanych potraw,  ale także wzmacnia nasze doznania smakowe. Dobieranie trunku do potrawy nie jest jednak proste. Wino nie może tłumić czy zniekształcać charakteru dania, podobnie jak potrawa nie powinna gasić aromatu wina. Do czerwonych mięs świetnie pasują wina czerwone. Polędwica wołowa genialnie komponuje się z  Cabernet Sauvignon.

stacja winiarska michalowice, laczenie wina i potraw, dobor wina do jedzenia, poledwica wolowa, czerwone wino, cabernet sauvignon, buraki marynowane, marchewka glazurowana, danie z winem, prawdziwki z patelni, blog zycie od kuchni

Jest to wino o bardzo zdecydowanym charakterze. Doskonale zgrywa się z czerwonym mięsem doprawionym czarnym pieprzem i solą, które osłabiają odczuwalność intensywnych tanin w tym winie.  Cabernet Sauvignon podany z befsztykiem lub stekiem i sosem z dodatkiem masła staje się mniej garbnikowy. Wino to ma nuty ziemiste (runo leśne, grzyby) naturalnie więc nasuwa się tu połączenie go z grzybami leśnymi.


stacja winiarska michalowice, cabernet sauvignon, poledwica wolowa, befsztyk wolowy, czerwone wino, buraki, botwinka, marchewka,
Do naszej polędwicy wybraliśmy Cabernet Sauvignon od Stacji Winiarskiej Michałowice.  
Stacja Winiarska jest rodzinnym przedsiębiorstwem zajmującym się importem wyśmienitych win lanych oraz butelkowych z winnych regionów Słowacji, Macedonii oraz Węgier. Jeszcze przed zakupem na miejscu możecie wina spróbować by sprawdzić czy spełnia wasze oczekiwania. 
 
stacja winiarska michalowice, cabernet sauvignon, poledwica wolowa, befsztyk wolowy, czerwone wino, buraki, botwinka, marchewka,

BEFSZTYK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W WINNYM SOSIE CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI :

proporcje na 4 porcje


BEFSZTYKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

* 8 medalionów z polędwicy wołowej; najlepsze będą kawałki o grubości 2,5 – 3 cm wykrojone w poprzek włókien mięsa ze środkowej części polędwicy oraz te nieco mniejsze z jej węższego końca (tournedos i filet mignon) 
* olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia mięsa 
* świeżo zmielony pieprz 
* sól

stacja winiarska michalowice, cabernet sauvignon, poledwica wolowa, befsztyk wolowy, czerwone wino, buraki, botwinka, marchewka,

MARYNATA DO POLĘDWICY

* ½ szklanki oliwy z oliwek 
* 4 ząbki czosnku 
* 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 
* 2 gałązki świeżego rozmarynu 
* pół pęczka świeżego tymianku

WINNY SOS Z NUTĄ GORZKIEJ CZEKOLADY 
Podstawą sosu są pozostałości ze smażenia mięsa na patelni do których dodajemy : 
* 4 czerwone cebule (lub szalotki) 
* 300 ml czerwonego wytrawnego wina (proponujemy: CabernetSauvignon ze Stacji Winiarskiej Michałowice
* pół szklanki malin 
* 8 kostek gorzkiej czekolady 
* sporo świeżo zmielonego pieprzu 
* sól do smaku 
* 1 łyżka bardzo zimnego masła

MARYNOWANE BURACZKI
* 12 małych czerwonych buraczków + listki botwinki  (a poza sezonem 4 duże buraki)


MARYNATA DO BURAKÓW
* 5 łyżek oliwy z oliwek 
* 2,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina (proponujemy: Cabernet Sauvignon ze StacjiWiniarskiej Michałowice
* 1 łyżka miodu 
* sporo świeżo zmielonego pieprzu 
* sól do smaku

GLAZUROWANE MARCHEWKI
* 12 małych marchewek   
* 1 łyżka masła 
* 1 łyżeczka miodu 
* sól do smaku

PRAWDZIWKI Z PATELNI 
* 12 małych prawdziwków 
* olej do smażenia

prawdziwki, zycie od kuchni 
DODATKI 
* 20 dużych malin 
* 20 dorodnych owoców jeżyny 
* 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 


jezyny, maliny, ogrod, owoce z ogrodu, zbieranie malin, zycie od kuchni
DEKORACJA TALERZA
* małe listki botwinki 
* świeże listki tymianku i mięty

stacja winiarska michalowice, cabernet sauvignon, poledwica wolowa, befsztyk wolowy, czerwone wino, buraki, botwinka, marchewka,
 
WYKONANIE :


PRZYGOTOWANIE, MARYNOWANIE MIĘSA

Wołowinę dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy na 2,5 – 3 cm plastry.

BRIDER: kawałki mięsa owijamy nicią kuchenną po obwodzie, dzięki temu zachowają w trakcie smażenia pożądaną przez nas formę befsztyków. (Nić należy usunąć przed podaniem dania !)

poledwica wolowa, marynowanie poledwicy, marynowanie wolowiny, befsztyk, przepis na befsztyk wolowy, marynata do wolowiny, marynata do poledwicy wolowej, rozmaryn, tymianek,  zycie od kuchni
MARYNATA: do oliwy dodajemy ziarna kolorowego pieprzu, 4 ząbki czosnku obrane z łupek i pokrojone w cieniutkie plasterki, igiełki rozmarynu obrane z 2 gałązek oraz listki tymianku. Całość mieszamy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy medaliony polędwicy i pozostawiamy je w niej w lodówce pod przykryciem na kilka godzin (lub dłużej – np. na 2 dni). Kawałki mięsa w tym czasie często obracamy aby aromaty mogły wniknąć równomiernie w mięso. Przed smażeniem mięso osuszamy i usuwamy zioła z powierzchni mięsa gdyż łatwo się przypalają.


stacja winiarska michalowice, cabernet sauvignon, poledwica wolowa, befsztyk wolowy, czerwone wino, botwinka, buraki, buraki marynowane,
MARYNOWANIE BURAKÓW

Buraki myjemy (nie obieramy ze skórki !) i gotujemy do chwili aż będą miękkie. Studzimy, ściągamy skórkę (praktycznie sama schodzi bez użycia noża). Małe buraczki kroimy na połówki, a duże na cienkie plastry.

Przygotowujemy marynatę do buraków: do miski wlewamy oliwę, wino, dodajemy miód, pieprz i sól; dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Zanurzamy w niej uprzednio ugotowane i pokrojone buraki i pozostawiamy je pod przykryciem w lodówce na kilka godzin do zamarynowania.


KASZA JAGLANA GOTOWANA NA SYPKO

1 szklankę kaszy jaglanej wsypujemy na sitko i obficie płuczemy zimną wodą. Następnie przelewamy ją dokładnie wrzątkiem. Zabiegi te pozbawią kaszę jaglaną goryczki. Tak przygotowaną kaszę zalewamy 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż woda wyparuje i w kaszy zaczną pojawią się małe otworki (trwa to około 12 – 15 minut). Garnek z tak przygotowaną kaszą zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce. Bardzo długo zachowa ciepło i będzie idealnie sypka.


GLAZUROWANE MARCHEWKI

Małe, młode marchewki cienko obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła przez około 15 minut (aż zmiękną). Tuż przed podaniem dania rozgrzewamy na patelni łyżkę masła z dodatkiem łyżeczki miodu i wrzucamy na nią na około 3 minuty ugotowane marchewki. W trakcie glazurowania marchewki często obracamy.


PRAWDZIWKI Z PATELNI

Małe, nierobaczywe prawdziwki kroimy wzdłuż na połówki i podczas smażenia polędwicy krótko obsmażamy z dwóch stron na patelni.


PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW DO SOSU

Czerwone cebule (lub szalotki) kroimy w bardzo drobna kostkę. Gorzka czekoladę kruszymy na kawałki. Masło schładzamy przez chwilę w zamrażalniku.


stacja winiarska michalowice, laczenie wina i potraw, dobor wina do jedzenia, poledwica wolowa, czerwone wino, cabernet sauvignon, blog zycie od kuchni

SMAŻENIE BEFSZTYKÓW – ALFA I OMEGA IDEALNEGO MIĘSA

Najlepsza do smażenia befsztyków jest ciężka, żeliwna patelnia w ciemnym kolorze. Dno patelni powinno być idealnie płaskie, aby dopływ ciepła był  równomierny. Średnica dna powinna w miarę możliwości odpowiadać średnicy płyty kuchennej.

Befsztyki smażą się zawsze w wysokiej temperaturze. Do smażenia dobrze więc będzie nadawał się olej rzepakowy.

Nie jest łatwo przygotować befsztyk o żądanym stopniu wysmażenia. Niezbędne jest do tego pewne wyczucie. Każda kuchenka grzeje bowiem inaczej, każda patelnia odbiera również inaczej ciepło, a jeden kawałek mięsa nie jest równy innemu.


* BEFSZTYK NIEBIESKI (PRAWIE SUROWY) zwany RAW lub BLUE : taki befsztyk ma cienką, brązową skórkę, ale w środku jest jeszcze surowy. Łączny czas smażenia 200 g befsztyka to 2 minuty (po 1 minucie z każdej strony)


* BEFSZTYK CZERWONY (KRWISTY) zwany RARE lub SAIGNANT

Befsztyk ma brązową skórkę, jest wewnątrz różowy, a w samym środku jeszcze surowy i krwawy. Łączny czas smażenia 200 g befsztyka to 4 minuty ( po 2 minuty z każdej strony)


* BEFSZTYK RÓŻOWY zwany MEDIUM lub  A POINT (właśnie ten efekt zawsze chcemy osiągnąć)

Befsztyk ma brązową skórkę i jest wewnątrz cudownie różowy. Łączny czas smażenia 200 g befsztyka to w tym wypadku 8 minut (aby osiągnąć ten stan potrzebuje 3 – 4 minuty po każdej stronie).


* BEFSZTYK DOBRZE WYSMAŻONY zwany WELLDONE lub BIENCUIT ( nie idźcie tą droga, odradzamy ten stopień wysmażenia polędwicy. Szkoda pięknego mięsa ! Pozostańcie przy medium.)

Befsztyk jest wewnątrz całkowicie wysmażony. Łączny czas smażenia 200 g kawałka mięsa to 10 minut (po 5 minut z każdej strony).


NASZE MEDALIONY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SĄ NIECO MNIEJSZE. Należy wiec skrócić odrobinę czas ich smażenia. Patelnię silnie rozgrzewamy. Wlewamy 3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy medaliony polędwicy. Na dużym płomieniu smażymy najpierw po jednej stronie przez 1 minutę. Befsztyki obracamy i z drugiej strony smażymy 1 minutę. Befsztyki ponownie obracamy. Zmniejszamy ogień na średni. Jeszcze raz obsmażamy z każdej strony tym razem po 2 minuty. Befsztyki przyprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem. Aby określić czy befsztyk osiągnął odpowiedni stopień wysmażenia [czytaj MEDIUM :)] robimy próbę dotyku palcem. BEFSZTYK MEDIUM POD WPŁYWEM DOTYKU MUSI ZACHOWAĆ SIĘ JAK PIŁECZKA; MA ODSKOCZYĆ.  GDY SIĘ GO NACIŚNIE PALCEM WGŁĘBIENIE MUSI SIĘ COFNĄĆ.

Usmażone befsztyki zdejmujemy z patelni, przykrywany folią aluminiową i odstawiamy na 2 – 4 minuty by „odpoczęły”. W tym czasie soki wewnątrz mięsa ustabilizują się i nie będą z niego wyciekały podczas krojenia.


PRAWDZIWKI Z PATELNI

W trakcie smażenia befsztyków, na tej samej patelni, podsmażamy krótko małe prawdziwki.


SKŁADANIE TALERZA CZĘŚĆ 1

W czasie gdy mięso kończy się smażyć na podgrzanych talerzach układamy prawdziwki, warzywa, owoce i kaszę jaglaną.


SOS DO BEFSZTYKÓW

Czasu jest niewiele, trzeba się śpieszyć. Na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy drobno pokrojoną wcześniej czerwoną cebulkę lub szalotkę. Przesmażamy ją. Wlewamy czerwone, wytrawne wino i czekamy aż w połowie odparuje. Doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą do smaku. Pamiętajcie, że sól obniża odczuwalną kwasowość wina (wino w sosie staje się mniej taniczne, mniej cierpkie, a bardziej słodkie). Sos ma być wyraźnie pikantny. Teraz błyskawicznie przelewamy sos do kubka, dorzucamy garść malin i blendujemy całość. Sos przelewamy ponownie na patelnię, dorzucamy pokruszona na kawałki gorzką czekoladę, mieszamy do chwili aż czekolada się całkiem rozpuści i sos zacznie lekko wrzeć. Jeśli sos wydaje się wam zbyt gęsty dolejcie odrobinę wody, zamieszajcie dokładnie i doprowadźcie go do wrzenia. Pod patelnia wyłączcie ogień i dodajcie kawałek dobrze schłodzonego masła. Dokładnie zamieszajcie całość. Od tej chwili nie można już sosu zagotować.


SKŁADANIE TALERZA CZĘŚĆ 2

Na talerz obok przygotowanych wcześniej warzyw i kaszy jaglanej wylewamy 2 – 3 łyżki sosu i układamy na nim 2 befsztyki z polędwicy. Całość dekorujemy listkami botwinki i świeżymi ziołami.

stacja winiarska michalowice, cabernet sauvignon, poledwica wolowa, befsztyk wolowy, czerwone wino, buraki, botwinka, marchewka,



Polecane przez nas wino Cabernet Sauvignon możecie kupić w STACJI WINIARSKIEJ MICHAŁOWICE

„Eureka Product” Spółka z. o. o.

Wichrowe wzgórze 10, 32-091 Michałowice

Tel.: 500-100-701 | 509-168-887





Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI