SAŁATKA Z BURAKIEM LIŚCIOWYM I SZPARAGAMI
Czerwiec to miesiąc prawdziwej obfitości warzyw. Łapczywie czerpiemy z niej całymi garściami. Ich różnorodność, feeria barw i bogactwo faktur absolutnie nas zachwycają rozbudzając kulinarną fantazję. Dzięki sezonowym produktom możemy zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki.
Jest już boćwina, zakwitły kwiaty szczypiorku, są nadal szparagi. Zapraszamy was więc na pyszną, wiosenną sałatkę z burakiem liściowym i szparagami, w której rolę "wisienki na torcie" pełnią kwiaty szczypiorku i bratków.
Jest już boćwina, zakwitły kwiaty szczypiorku, są nadal szparagi. Zapraszamy was więc na pyszną, wiosenną sałatkę z burakiem liściowym i szparagami, w której rolę "wisienki na torcie" pełnią kwiaty szczypiorku i bratków.
Czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy boćwiną a botwiną?
Kto wie, ręka w górę!
Od razu dodajmy, że nie chodzi tu o jakieś regionalne różnice w nazewnictwie.
BOĆWINA - to inaczej burak liściowy zwany również burakiem szpinakowym. Jada się jego liście razem z ich
kolorowymi ogonkami. Występuje w kilku odmianach różniących się pomiędzy sobą barwą. Ogonki liściowe mogą być białe, pomarańczowe, zielonkawobiałe, wiśniowoczerwone, żółte czy bordowe.
Korzeń buraka liściowego nie nadaje się do spożycia (jest łykowaty, niedobry).
BOTWINA - to liście młodego buraka ćwikłowego
Na zdjęciu: botwina
Do dzisiejszej sałatki dodaliśmy łagodne w smaku kwiaty bratków oraz znacznie bardziej charakterne kwiaty szczypiorku. Jedzenie kwiatów to nic nowego. Kwiat kalafiora i brokuła czy karczochy nikogo przecież na talerzu nie dziwi :)
Na zdjęciu: Kwiaty szczypiorku z naszego ogrodu. Smakują jak szczypiorek :)
SAŁATKA Z BURAKIEM LIŚCIOWYM I SZPARAGAMI
SKŁADNIKI:
* 1 wiązka buraków liściowych (boćwiny) najlepiej w różnych gatunkach (a co za tym idzie - w różnych kolorach)
* 1 pęczek zielonych szparagów
* 1 pęczek koperku
* 1 pęczek natki pietruszki
* 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 2 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI:
* kwiaty szczypiorku i bratków
* małe listki botwinki
SOS:
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* 1 - 2 szczypty soli (z umiarem)
* świeżo zmielony pieprz (do woli)
WYKONANIE:
1. Gotujemy kaszę jaglaną
3/4 szklanki kaszy wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka. 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
2. Gotujemy szparagi
Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.
Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Końce
szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je
oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i
zgiąć :) Szparag
zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien.
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by
szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki
szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Główki dojdą w parze podczas gotowania. Szparagi zalewamy
wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru, gotujemy około 5 - 7 minut.
Ugotowane szparagi przekładamy na deskę. Odcinamy ich główki, a pozostała część kroimy na kawałki.
3. Podsmażamy boćwinę (buraki liściowe)
Kolorowe łodyżki buraków liściowych kroimy w plastry, a liście w paski.
Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy; wrzucamy na nią pokrojone łodyżki boćwiny, dusimy przez 3 - 4 minuty często mieszając, dodajemy pokrojone liście. Całość dusimy przez kolejne 3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli.
W czasie obróbki cieplnej boćwina traci objętość podobnie jak szpinak.
4. Dodatki
Siekamy natkę pietruszki i koperek.
5. Przygotowujemy sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy
6. Składanie sałatki
Do salaterki przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy do niej duszoną boćwinę, ugotowane i pokrojone łodygi szparagów, posiekaną natkę i koperek. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. W gotową sałatkę wbijamy główki szparagów i dekorujemy ją kwiatami szczypiorku, bratków i małymi listkami botwinki.
SMACZNEGO :)
Za burakami nie przepadam za to szparagami nie pogardzę ^^
OdpowiedzUsuńSmak buraków liściowych znacząco różni się od smaku buraków, więc być może i on Ci spasuje:)
Usuń