SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
Przepis na sałatkę, który wam dziś prezentujemy uzupełnia naszą ostatnią opowieść. To część naszego projektu "ON I ONA W KUCHNI", którym zachęcamy was do eksperymentowania podczas gotowania. Pokazujemy wam jak korzystając z tych samych produktów bazowych można przygotować zupełnie inne dania. Wystarczy dać się tylko ponieść kulinarnej fantazji, bo gotowanie to świetna zabawa.
W kompozycji Piotra odnajdujemy grillowane ziemniaki. Zobaczcie jak bardzo te sałaki różnią się od siebie pod względem wizualnym i smakowym chociaż zostały przygotowane z tych samych składników.
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM I GRILLOWANYMI ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI:
(proporcje na 2 porcje)
* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony
* 4 duże ziemniaki
* 2 ogórki kiszone
* 1 czerwona cebula
* 2 łodygi selera naciowego
* garść sałaty w waszym
ulubionym gatunku (my wybieramy roszponkę, świetnie sprawdzi się też rukola)
* sól i świeżo zmielony pieprz
do smaku
* 2 łyżki oliwy
* 8 małych, marynowanych
buraków (lub 4 większe, pokrojone na kawałki)
marynata do buraków:
* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego
10%
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna pieprzu
dekoracja dania:
* listki selera naciowego
* świeży koperek
* jak wisienkę na torcie
możecie dodać na gotową sałatkę kleks majonezu
(polecam domowy - przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
(polecam domowy - przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
Jeśli
nie macie możliwości kupienia wędzonych Pstrągów Ojcowskich rozważcie
samodzielne wędzenie pstrągów pochodzących z waszej lokalnej pstrągarni.
Nasz przepis na wędzone pstrągi znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].
WYKONANIE SAŁATKI:
1. Gotujemy i marynujemy buraki
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty, całość zagotowujemy pod przykryciem, wrzucamy pokrojone, ugotowane buraki, przykrywamy garnek pokrywką i jeszcze raz całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek ściągamy z pieca i nie zdejmując pokrywki pozostawiamy do wystudzenia.
Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze
skóry, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty, całość zagotowujemy pod przykryciem, wrzucamy pokrojone, ugotowane buraki, przykrywamy garnek pokrywką i jeszcze raz całość doprowadzamy do wrzenia. Garnek ściągamy z pieca i nie zdejmując pokrywki pozostawiamy do wystudzenia.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy "w
mundurkach" (bez obierania), odcedzamy, studzimy i obieramy ze
skórki.
3. Seler naciowy kroimy w plasterki.
4. Marynujemy cebulę
Cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki.
Do miseczki wlewamy 2 łyżki marynaty z buraków i 1 łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i przekładamy do niej pokrojoną wcześniej cebulę. Całość pozostawiamy na minimum 10 minut mieszając co jakiś czas.
5. Kroimy w plasterki ogórki kiszone.
6. Filetujemy Pstrąga Ojcowskiego
Odcinamy głowę i ogon naszego pstrąga; lekko unosimy
z boku skórę ryby i delikatnie oddzielamy ją od mięsa (skóra odchodzi bez
trudu), następnie delikatnie podważając mięso ryby nożem oddzielany je od
szkieletu (odchodzi praktycznie samo). Teraz filety z pstrąga dzielimy na 8
kawałków.
7. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry, kładziemy je na rozgrzaną i skropioną oliwą patelnię grillowa i opiekamy je z obu stron.
8. Składanie sałatki
Pozostało już tylko rozłożyć wszystkie składniki sałatki na talerzu.
WINE PAIRING
Dobierając wina do naszej sałatki sięgaliśmy po
butelki z małopolskich winnic. Lokalne wino i regionalne produkty to duet, który zawsze się sprawdza. Terroir, to jest takie magiczne słowo, za sprawą którego smaki oraz aromaty win
i potraw pochodzących z jednego regionu dobrze się ze sobą komponują, harmonijnie się dopełniając i podkręcając.
Do Ojcowskiego Pstrąga doskonale pasują wina z Jury Krakowsko-Częstochowskiej:
Wytrawne
wino białe. Swą jasnozłotą barwę zawdzięcza dwudniowej maceracji gron. W nosie grejpfrut i brzoskwinia, w ustach przyjemna pikanteria podbita nutami grejpfruta. Lekka słoność ryby pięknie równoważy solidną kwasowość wina, a wysoki, ale nie przytłaczający poziom alkoholu (14%) jest świetnym kompanem dla tłustego pstrąga.
Oksford
2018, Winnica Kresy
Wino pomarańczowe, wytrawne ze szczepu Solaris.
Swój piękny kolor zawdzięcza trwającej 3 tygodnie maceracji na skórkach.
Dominują w nim nuty cytrusów, gruszki i skórki pomarańczowej. W ustach gęste, skoncentrowane, o dobrej kwasowości i wyraźnie wyczuwalnych taninach. Genialnie zagrało w duecie
z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim.
Seyval Blanc 2018, Winnica Słońce i Wiatr
Do dań z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim równie pięknie
zagrał nam Seyval Blanc 2018 z winnicy Słońce i Wiatr. Zgrabnie łączy
świeże aromaty jabłek i cytrusów z lekką pikanterią i kwasowością.
I jeszcze jedno lokalne, małopolskie wino wyjątkowo dobrze smakuje nam w duecie z Pstrągiem Ojcowskim. Do naszych kieliszków trafia Cuvée blanc 2018 z Winnicy
Srebrna Góra położonej w Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach. To kupaż odmian: solaris (30%), johanniter (25%), seyval blanc (25%), hibernal (20%). Nos wypełnia aromat jabłek, brzoskwiń wzbogacony nutami białych porzeczek, cytryny i
agrestu; w tle owoce południowe i kwiatowe akcenty. W ustach przyjemna kwasowość, odświeżające cytrusowe nuty i
delikatne ziołowe akcenty. Wino to świetnie sprawdza się w duecie z wędzonym pstrągiem i sałatkami z dodatkiem drobiu.
Tym daniem zabieramy was w kolejną kulinarna podróż biegnącą Małopolskim Szlakiem Winnym.
Pstrąg Ojcowski, Winnica Amonit i Winnica Kresy leżą na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I
WINO W SERCU OJCOWA"
(przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA
ZAGARDLE)
Winnica
Słońce i Wiatr jest częścią trasy "ZE SŁOŃCEM I WIATREM PRZEZ JURAJSKIE
WINNICE"
(przebieg trasy: WINNICA KROKOSZÓWKA GÓRSKA - WINNICA SŁOŃCE I WIATR -
ZAMEK KORZKIEW)
Największa z małopolskich winnic, Winnica Srebrna Góra to kolejny przystanek na Małopolskim Szlaku Winnym. W Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach, ponad łagodnym,
zalesionym wzgórzem górują tu trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów, a południowy
stok porasta winorośl. Ten widok zawsze nas zachwyca.
Wygląda pięknie, gdybym tylko lubiła wędzoną rybę.
OdpowiedzUsuńOd razu mam apetyt na tą sałatkę :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne! z przyjemnością się zainspiruję. :)
OdpowiedzUsuńNice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wygląda, a z pewnością jeszcze lepiej smakuje. Świetnie, że dzielisz się takimi przepisami, bo dzięki temu mnóstwo ludzi, którzy nie mają talentu kulinarnego (jak np. ja :D) może skorzystać i również odżywiać się zdrowo. Bardzo fajnie jest zastąpić mięso w obiedzie rybą, bo jak wiadomo są one bardzo zdrowe. W końcu wszyscy wiemy, jak ważne jest zdrowe odżywianie, tego chyba nie trzeba nikomu przypominać. Ja sama od jakiegoś czasu próbuje zmienić swoje nawyki na lepsze, więc takie przepisy z pewnością mi się przydadzą. Moim ostatnim odkryciem był deser chia z płatkami orkiszowymi, który jest naprawdę bardzo prosty, a w smaku normalnie rewelacja. Próbowałaś kiedyś? Jeśli nie, to koniecznie spróbuj! Nie pożałujesz. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ; )
OdpowiedzUsuń