TRYB JASNY/CIEMNY

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,

 

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE

Dziś w roli głównej wystąpi kaczka nadziewana jabłkami oraz żurawiną pieczona w glazurze z miodu i soku z pomarańczy podkręconej imbirem i papryczką chili.

Jej mięso z łatwością odchodzi od kości, aromat dosłownie zniewala, a rumiana, chrupiąca skórką to po prostu spełnienie marzeń! 
 
Klasyk mawiał, że kaczka cała w buraczkach być lubi. Ja dodam, że równie dobrze czuje się ona w towarzystwie czerwonej kapusty i fenkułu.   Kaczkę w pomarańczowo-imbirowej glazurze nadziewaną jabłkami i żurawiną podaję więc w asyście kaszy jęczmiennej lub niepalonej kaszy gryczanej i surówki z czerwonej kapusty lub domowych kiszonek. To pyszne świąteczne danie obiadowe.
 

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI PIECZONA W POMARAŃCZOWO-IMBIROWEJ GLAZURZE

 

SKŁADNIKI:


* 1 kaczka o wadze około 2 kg

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz

NADZIENIE:

* 2 kwaśne jabłka (najlepsza będzie szara reneta)
* 3 łyżki żurawiny
* 2 łyżeczki majeranku
* sól z umiarem
* sporo świeżo zmielonego pieprzu

GLAZURA:

* 2 łyżki oleju
* 1,5 łyżki miodu
* sok wyciśnięty z 1 dużej, soczystej pomarańczy
* 1 papryczka chili drobno posiekana
* starty imbiru  (kawałek o długości 4 cm)

* świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKOWO:


* 2 pomarańcze
* 1 papryczka chili

 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
 

WYKONANIE:

Kaczkę wyciągam z lodówki na godzinę przed pieczeniem aby nabrała temperatury pokojowej. Gdy kupuję kaczkę w całości to zazwyczaj w jej środku znajduję podroby i kawałki tłuszczu. Wyjmuję je. Odcinam kaczce skrzydła i szyję pozostawiając kawałek skóry do zawinięcia.  Podroby i skrzydła wykorzystam później podczas gotowania krupniku. Kawałki tłuszczu odkładam na chwilę. Ułożę je później na grzbiecie kaczki gdy włożę ją do piekarnika.

Kaczkę dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i nacieram w środku i na zewnątrz solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C.

Mieszam wszystkie składniki glazury. 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
 

FARSZ: pokrojone w ósemki jabłka i gruszkę mieszam w misce z żurawiną, majerankiem, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą.  Napełniam farszem kaczkę, spinam jej brzuch szczelnie wykałaczkami i układam ją (grzbietem do góry) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Na jej grzbiecie kładę kawałki tłuszczu wcześniej wyjęte z jej brzucha i wkładam do rozgrzanego piekarnika nie przykrywając na razie pokrywą. Piekę przez 15 - 20 minut. Po tym czasie kaczkę oblewam glazurą, brytfannę przykrywam pokrywą lub  folią aluminiową i wstawiam ponownie do piekarnika. Temperaturę obniżam do 180 st. C.  i piekę dalej przez kolejne 2 godziny. W międzyczasie kaczkę kilkakrotnie odkrywam i podlewam sosem i wytopionym tłuszczem.  Na koniec zdejmuję pokrywę brytfanki, znów polewam kaczkę po grzbiecie sosem, temperaturę podnoszę do 200 st. C. i dopiekam przez 10 minut by uzyskać pożądany stopień zrumienienia skórki. Po tym czasie kaczkę ostatni raz polewam sosem, układam na niej  i w brytfance pokrojone w plasterki 2 pomarańcze oraz papryczki chili i całość piekę jeszcze  przez 5 - 7 minut. Upieczoną kaczkę wyjmuję z piekarnika i dzielę na porcje.

 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,


Kaczkę w pomarańczowo-imbirowej glazurze nadziewaną jabłkami i żurawiną podaję w asyście kaszy jęczmiennej lub niepalonej kaszy gryczanej i surówki z domowej, czerwonej kapusty kiszonej z dodatkiem jabłek, pomarańczy, rodzynek i młodych listków szczawiu.

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
Na zdjęciu: surówka z czerwonej kapusty i fenkułu

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,

Na zdjęciu: surówka z domowej, czerwonej kapusty kiszonej z cząstek czerwonego grejpfruta, orzechów i mikrolistków groszku czepnego



Na zdjęciu: domowe kiszonki

 

kaczka pieczona, kaczka z jablkami, kaczka nadziewana, pieczona kaczka,
 

Kaczka nadziewana jabłkami pieczona w pomarańczowo-imbirowej glazurze


Komentarze

  1. W niedzielę robimy na obiad, zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. We're making it for dinner on friday, we'll see what happens.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda przepysznie! Uwielbiam połączenie kaczki z jabłkami – klasyka która nigdy się nie nudzi. Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie. Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis na świąteczny obiad

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI