TRYB JASNY/CIEMNY

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI

zupa z pieczonej papryki

Najlepsza zupa krem z pieczonej papryki  

Kremowe zupy to jesienią i zimą najmilszy sposób rozgrzania żołądka. Lubię przygotowywać je na bazie pieczonych warzyw. Poprzez pieczenie wzmacniamy ich smak oraz wyostrzamy ich naturalną słodycz. Wystarczy że skropicie warzywa odrobiną oliwy i włożycie je na chwilę do gorącego piekarnika, a Wasza kuchnia przeniesie się w zupełnie inny, wyższy wymiar smaku. Zupa z pieczonej papryki jest tego najlepszym przykładem. Zachwyca smakiem, aromatem i aksamitną gładkością, a jej intensywny kolor dodaje energii i poprawia nastrój. Najlepiej smakuje przyrządzona na bazie domowego, lekko pikantnego bulionu z pieczonych warzyw.

 

zupa z pieczonej papryki

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI SKŁADNIKI

  • 5 czerwonych papryk
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 ml domowego przecieru pomidorowego lub pomidorowej pasaty kupionej w sklepie
  • około 1,2 litra bulionu (składniki na bulion z pieczonych warzyw podaję poniżej) bulion z pieczonych warzyw   
  • sól do smaku
  • lubię tę zupę doprawiać również łyżeczką pomidorów suszonych z czosnkiem

BULION Z PIECZONYCH WARZYW

  • 4 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1/2 dużego selera (lub 1 mały)
  • 2 cebule w łupinach
  • 1 por
  • 1 główka czosnku pozostawiona w łupinach
  • 2 papryczki chili (ilość dodanych papryczek musicie dostosować do ich ostrości i własnych upodobań – możecie zacząć od jednej)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek do skropienia warzyw
  • sól do smaku
  •  10 pomidorków koktajlowych
 
zupa z pieczonej papryki
 

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI SPOSÓB WYKONANIA

ETAP PIERWSZY – PRZYGOTOWANIE BULIONU Z PIECZONYCH WARZYW

Przygotowanie zupy z pieczonej papryki rozpoczynam od ugotowania pikantnego, wyrazistego bulionu z pieczonych warzyw (możecie do tego celu wykorzystać również rosół ugotowany z dodatkiem papryczki chili i czosnku). Bulion gotuję zawsze w większej ilości średnio raz w tygodniu i wykorzystuję go w kolejnych dniach jako bazę do różnych zup, sosów, gulaszu lub risotta (zawsze wtedy, gdy chcę wzbogacić smak dań z warzywami lub mięsem w roli głównej). Wszystkie szczegóły opisałam w zamieszczonym powyżej linku. W skrócie: pokrojone warzywa skrapiam oliwą, piekę w 200 stopniach C przez 25 minut, przekładam do garnka, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję przez 2 godziny na małym ogniu. Solę dopiero po ugotowaniu. Gotowy bulion przechowuję w lodówce w pojemniku próżniowym co wydłuża czas jego świeżości (tu świetnie sprawdzają mi się pojemnik do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh).

W trakcie gotowania część wody odparowuje i bulion się redukuje. Oczywiście mniejszą ilość łatwiej przechowuje się w lodówce, ale bezpośrednio przed dodaniem bulionu do zupy należy go rozrzedzić niewielką ilością wody do uzyskania pożądanego smaku.

zupa z pieczonej papryki

ETAP DRUGI – PIECZENIE PAPRYKI

Piekarnik rozgrzanym do 200 stopni C.

Papryki kroję na połówki. Wycinam z nich gniazda nasienne i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok nich kładę kilka pomidorków. Warzywa skrapiam oliwą.

Blachę wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Upieczone papryki powinny być miękkie, a ich skórka lekko przypalona.

 

zupa z pieczonej papryki

 

Gorące papryki i pomidorki wkładam do miski i niezwłocznie przykrywam ją szczelnie folią spożywczą. Kiedy po paru minutach warzywa przestygną ściągam folię z miski i zdejmuję skórkę z papryki. Wystarczy ją w jednym miejscu leciutko podważyć i praktycznie sama schodzi. Miąższ pomidorów wyciskam ze skórki do miski.

zupa z pieczonej papryki
 

ETAP TRZECI – GOTOWANIE ZUPY Z PIECZONEJ PAPRYKI

Zupę krem z pieczonej papryki możecie ugotować na dwa sposoby: tradycyjnie w garnku lub z wykorzystaniem blendera gotującego. Ten drugi sposób szczególnie Wam polecam bo znacząco ułatwia on pracę i zmniejsza stopień koniecznego w nią zaangażowania. Wystarczy składniki zupy umieścić w kielichu urządzenia i ustawić odpowiedni program. Reszta dzieje się już automatycznie bez naszego udziału. Możecie spokojnie zająć się inną pracą, a w tym czasie urządzenie przygotuje dla Was aksamitnie gładką, cudownie aromatyczną i smaczną gorącą zupę. 

zupa z pieczonej papryki

Blender gotujący Kohersen NB800A, 800 W, 1,75 l

BLENDER KOHERSEN Z FUNKCJĄ GOTOWANIA

Blender najczęściej kojarzymy z urządzeniem do przygotowywania zimnych koktajli, shake’ów i smoothie. Na rynku są już jednak o wiele bardziej praktyczne urządzenia z dodatkową funkcją gotowania. Z łatwością można w nich zrobić również pyszną, gorącą, pożywną zupę-krem bez konieczności wykorzystywania do tego innych urządzeń. Ten sposób gotowania bardzo polubiłam. Mam dzięki niemu więcej czasu na inne zajęcia oraz znacznie mniej zmywania. Korzystanie z tego blendera ułatwia mi również przestrzeganie diety. Wysokiej klasy urządzenie kuchenne takie jak blender gotujący Kohersen sprawia, że gotowanie staje się przyjemniejsze.

Urządzenie umożliwia przygotowanie zup oraz ciepłych i zimnych napojów oraz musów o różnej konsystencji i gęstości. Dzięki niemu z łatwością robię pyszne, zdrowe i świeże zupy-krem, sorbety, pasty kanapkowe, sosy, smoothie, koktajle i soki. Sprzęt posiada zespół noży o 6 ostrzach wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które zapewniają idealnie gładką konsystencję każdego dania. Blender gotujący Kohersen wyposażony został w silnik o mocy 800 W dający temu urządzeniu prędkość 22 000 obrotów na minutę. Do wyboru mamy 10 poziomów prędkości, 3 poziomy podgrzewania, i 6 automatycznych trybów pracy: „Sok”, „Pulpa”, „Gęsta zupa”, „Zupa krem”, „Sorbet”, „Podgrzewanie”. Wystarczy przekręcić pokrętło, aby wybrać odpowiedni tryb pracy lub skorzystać z manualnego wyboru prędkości i dopasować ją do swoich aktualnych potrzeb.

Zalety 

  • Wielofunkcyjność - jedno urządzenie i wiele możliwości; to się szczególnie dobrze sprawdza gdy zależy nam zaoszczędzeniu miejsca w kuchni
  • BPA FREE - Wykonanie z materiałów nie zawierających szkodliwego dla zdrowia BPA (bisfenolu A - organicznego związku chemicznego z grupy fenoli, stosowanego często do produkcji tworzyw sztucznych) co jest gwarantem bezpieczeństwa dla naszego zdrowia.  W tym blenderze można przygotowywać  posiłki nawet dla niemowląt. 
  • Łatwy, intuicyjny w opanowaniu panel sterowania z wygodnym pokrętłem z wyświetlaczem OLED. 
  • Wyjątkowo odporny na uszkodzenia, szklany kielich o pojemności 1.75 litra

Wady urządzenia

  • Jednorazowo w blenderze można ugotować jedynie 1400 ml zupy co może być niewystarczającą ilością dla dużej rodziny.


zupa z pieczonej papryki
 

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z BLENDERA GOTUJACEGO

Upieczone i obrane papryki oraz pomidorki przekładam do kielicha blendera gotującego. Dolewam 100 ml domowego przecieru pomidorowego (możecie również wykorzystać passatę/przecier pomidorowy kupiony w sklepie). Na koniec wlewam przygotowany wcześniej pikantny bulion z pieczonych warzyw do uzyskania 1400 ml (poziom wyraźnie zaznaczony jest na kielichu urządzenia). Korzystając z panelu sterującego wybieram funkcję ZUPA KREM. Resztę pracy przejmuje na siebie blender gotujący. Teraz wystarczy tylko trochę zaczekać na pyszną, aksamitnie kremową, pełną smaku zupę.

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI GOTOWANA TRADYCYJNIE W GARNKU

Upieczone i obrane papryki oraz pomidorki przekładam do garnka, dolewam 100 ml domowego przecieru pomidorowego oraz 1,2 litra ugotowanego wcześniej bulionu z pieczonych warzyw. Zupę gotuję 10 minut od chwili zagotowania. Po przestudzeniu korzystając z blendera ręcznego miksuję zupę do uzyskania konsystencji aksamitnego kremu.

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI SPOSÓB PODANIA

Zupę krem z pieczonej papryki podaję z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek. Dla wzbogacenia smaku możecie dodać kleks ze śmietany lub jogurtu naturalnego. 

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA  

Zupa z pieczonej papryki to pyszne, sycące danie, które możecie zabrać ze sobą jako obiad do pracy. Taki domowy posiłek w ciągu dnia doda wam energii.

Artykuł jest częścią naszego projektu  LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Kohersen

 

zupa z pieczonej papryki

W ramach tego projektu przygotowaliśmy dla was między innymi przepisy na: 

Łososia z warzywamiZapiekankę ziemniaczaną pachnącą ziołamiZielone smoothie ze szpinakiem i awokadoPulpety w pomidorowo paprykowym sosie

zupa z pieczonej papryki
zupa z pieczonej papryki
zupa z pieczonej papryki

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI