TRYB JASNY/CIEMNY

ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM

zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym

ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM

Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze próżniowym

To prawdziwa bomba witaminowa. Wraz z nadejściem  wiosny naturalnie budzi się w nas apetyt na świeże warzywa i owoce i zmieniamy dietę na zdecydowanie lżejszą. Prawie każdy dzień rozpoczynamy teraz od kolorowego koktajlu pełnego witamin i minerałów. Bardzo dbamy o to by nasza dieta była urozmaicona więc codziennie przygotowujemy koktajl w innym kolorze. Nie bez powodu stawiamy na wielobarwność. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich naturalnej barwy. Im jest ona intensywniejsza - tym więcej witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy kryje się w naszym posiłku, a każda barwa to inny zestaw witamin. Do naszych kolorowych koktajli i smoothies wykorzystujemy kolorowe owoce, warzywa i zioła. Dziś zagramy w zielone.


zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym


Przy przyrządzaniu smoothie ważna jest różnorodność wykorzystywanych składników.  Jednego dnia do waszego koktajlu dodajcie na przykład siemię lniane, a drugiego orzechy włoskie. Innym razem szpinak zamieńcie na jarmuż lub gruszkę na jabłko. Nasz przepis potraktujcie więc jako bazę wyjściową. Nie musicie się go ściśle trzymać. Wykorzystajcie te owoce i warzywa, które macie akurat w domu, dodajcie do koktajlu wasze ulubione składniki. W zielonym smoothie może się znaleźć: szpinak, kiwi, awokado, agrest, listki mięty lub melisy, natka pietruszki, ogórek, melon, jabłko, gruszka,  jarmuż, zielone winogrona, zielona papryka, limonka.
 zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym

ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM

składniki

* 60 g szpinaku baby

* 1 banan 

* 1 gruszka

* pół awokado

* sok wyciśnięty z połówki limonki

* 1 łyżka nasion siemienia lnianego

* 250 ml maślanki lub mleka owsianego

* kilka listków mięty

 
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM 
Spodobał Ci się ten przepis?  Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
 
 
zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym

ZIELONE SMOOTHIE - WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Zielone warzywa i owoce zawierają chlorofil czyli zielony barwnik wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy. 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE CHLOROFILU

* Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin. Budowa cząsteczki chlorofilu jest bardzo podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny - czerwonego barwnika w naszej krwi. Jedzenie jarzyn i owoców zawierających chlorofil sprzyja zwiększeniu liczebności czerwonych krwinek, dostarcza nam żelaza, wspomaga leczenie i  profilaktykę anemii.

* "Zielenina" jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie; jej spożywanie przeciwdziała zakwaszeniu naszego organizmu.

* Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit i usprawnia ich pracę. 

* Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. 

* Wspiera pracę wątroby, pomaga ją oczyścić, usprawnia jej działanie.  

* Przyspiesza gojenie się ran i odnawianie się tkanek.

* Bierze udział w syntezie witamin E, A i K.  

* Stymuluje system immunologiczny organizmu, ma działanie przeciwzapalne.  

* Ma wielokierunkowe właściwości przeciwnowotworowe. 

* Zielone warzywa i owoce zawierają również dużo kwasu foliowego (szczególnie zalecanego kobietom w ciąży), który dla wszystkich stanowi zastrzyk energii i radości - m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny.

ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM

Wystarczy odrobina zamieszania i pyszne, zdrowe smoothie jest gotowe. Koktajl przygotowuje się dosłownie chwilę. To doskonała opcja na szybkie, lekkie, odżywcze śniadanie. Można się nim nasycić od razu po zblendowaniu lub tak jak my zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Tu bardzo przydaje się blender próżniowy.  

 
Technologia blendowania próżniowego polega na wyssaniu, odprowadzeniu tlenu z kielicha blendera przed rozpoczęciem pracy urządzenia.  Dzięki temu tworzony mus nie ma kontaktu z tlenem.

ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO - PRZYGOTOWANIE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM

Jakie są korzyści blendowania w próżni?

Nie zachodzi proces utlenia - mus nie traci cennych wartości odżywczych i enzymów, dłużej zachowuje świeżość oraz piękny, intensywny kolor i apetyczny wygląd, nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną)

Utlenianie to naturalny proces chemiczny. Przecięcie owoców i warzyw powoduje że uwalniają się zawarte w nich enzymy. Pod wpływem tlenu następuje ciemnienie, brązowienie miąższu. To utlenianie enzymatyczne z pewnością wielokrotnie obserwowaliście po przekrojeniu na przykład jabłka, banana czy awokado. Samo w sobie nie zagraża naszemu zdrowiu, ale powoduje utratę cennych składników odżywczych. Tlen jest wrogiem witamin, enzymów i mikroelementów. Im dłuższy jest kontakt z tlenem, tym następuje większa ich utrata. Reakcję enzymatycznego brązowienia można zahamować przez odcięcie tlenu. Wysokoobrotowe blendery z funkcją miksowania w próżni skutecznie eliminują ten problem. 

Czym różni się tradycyjny blender kielichowy od próżniowego blendera kielichowego?

Tradycyjny blender kielichowy w trakcie miksowania, pod wpływem obrotów ostrza, napowietrza miksowaną masę, wtłaczając w nią pęcherzyki powietrza co przyspiesza proces utleniania zawartych w niej składników odżywczych.

Użytkowanie blendera próżniowego Kohersen jest bardzo łatwe i intuicyjne. Na panelu sterowania znajdują się przyciski funkcyjne: auto,  próżnia, blendowanie pulsacyjne, wyłącznik i pokrętło umożliwiające regulację prędkości blendowania. Podobnie jak tradycyjne blendery umożliwia on siekanie, blendowanie, miksowanie oraz mielenie umieszczonych w kielichu składników. Funkcja automatycznego mieszania przydaje się szczególnie początkującym użytkownikom tego urządzenia. Prędkość mieszania można również kontrolować ręcznie wybierając odpowiedni tryb pracy urządzenia. Pokrętło prędkości obrotowej daje możliwość wyboru ustawienia w zakresie prędkości od 1 do 5 czyli od 10.000 do 20.000 obrotów na minutę. Zapewnia to pełną kontrolę nad uzyskaną konsystencją przygotowywanego musu.  

Blender próżniowy Kohersen posiada czujnik ochrony silnika, który zapobiega jego przegrzaniu automatycznie wykrywając przeciążenie urządzenia.

Ostrza doskonale radzą sobie z nawet bardzo twardymi składnikami, z powodzeniem rozdrobnią orzechy, nasiona i lód. Idealnie blendują warzywa o włóknistej budowie (np. jarmuż) i radzą sobie ze skórkami owoców zamieniając wszystkie składniki w idealnie gładkie musy o dowolnym stopniu nawodnienia. W zupach, pastach i smoothies nie wyczujecie żadnych niepożądanych cząstek produktów. Ostrza wykonane są z wysokiej jakości stopu stali nierdzewnej. 6-ostrzowy 4-wymiarowy wirnik optymalizuje mieszanie składników i uzyskanie jedwabiście gładkich musów. Sprawnie uwalnia on cenne wartości odżywcze z wnętrza komórek owoców i warzyw czyniąc je lepiej przyswajalne dla naszego organizmu

zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym

Blendery to urządzenia, które z natury swojej są dość głośne w działaniu. Pokrywa dźwiękowa blendera kielichowego próżniowego Kohersen zmniejsza hałas emitowany podczas jego pracy.

Kielich do przygotowywania koktajli o pojemności 1 litra wykonany jest z bardzo wytrzymałego, lekkiego, nietłukącego się, bezzapachowego tworzywa TRITAN, które nie odbarwia się w kontakcie z jedzeniem. Jest wolny od BPA („BPA free”), przyjazny dla środowiska i nieszkodliwy dla naszego zdrowia.  

Blender próżniowy Kohersen zawiera w zestawie poręczny KUBEK PODRÓŻNY, który umożliwia zabranie świeżych soków i koktajli do pracy, na uczelnie lub w podróż czy na wycieczkę. Bardzo ułatwia nam to przestrzeganie na co dzień zdrowej diety, spożywanie większej ilości warzyw i komponowanie naszych lunchboksów. Za pomocą przewodu podciśnienia można połączyć pokrywę kubka podróżnego z modułem podciśnienia w korpusie urządzenia. Dzięki temu uzyskuje się podciśnienie w kubku. Pokrywka kubka podróżnego utrzymuje podciśnienia przez długi czas.

zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym

Kubek podróżny ułatwia również przechowanie niewypitego od razu koktajlu bez ryzyka utraty witamin i enzymów. Wystarczy przelać do niego z kielicha niewykorzystaną część napoju, podłączyć przewód podciśnienia, wytworzyć w nim próżnię i odstawić na później do lodówki. Zapobiega to marnowaniu żywności i ułatwia przygotowywanie zdrowych posiłków dla dzieci (rano przygotowuje pyszny, zdrowy napój po który chętnie sięgają nasze dzieci po powrocie ze szkoły).


zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym
 
Kubek podróżny ma wygodną pojemności 600 mililitrów (0,6 litra). Jest wykonany z bardzo wytrzymałego, nietłukącego się, bezzapachowego tworzywa TRITAN, które nie odbarwia się w kontakcie z jedzeniem. Jest wolny od BPA, przyjazny dla środowiska i nieszkodliwy dla zdrowia ludzkiego.
 
Blender próżniowy Kohersen jest łatwy w utrzymaniu czystości. 
 
zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym
 
Szczerze polecamy kielichowy blender próżniowy Kohersen  wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Pozwala on przygotować pyszne koktajle, smoothies, zupy, pasty kanapkowe i drinki. Zapobiega utlenianiu się miksowanych składników i co za tym idzie utracie cennych witamin i enzymów w nich zawartych oraz przedłużaniu świeżość posiłku. Sprzyja zwiększeniu spożycia warzyw i owoców przez całą rodzinę. Mieszanie podciśnieniowe (80 kPa) zapewnia zachowanie pięknego, intensywnego koloru właściwego świeżym owocom i warzywom. Będziemy dzielić się z wami przepisami na smakołyki w nim zblendowane. 
 
zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym
 
Artykuł jest częścią naszego projektu  LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen
Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu: Łosoś z warzywami czyli pyszny obiad do pracy
 

zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze prozniowym

zielone smoothie ze szpinakiem i awokado
przygotowane w blenderze próżniowym 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI