TRYB JASNY/CIEMNY

GOFRY NA ŚMIETANIE

gofry na smietanie
 

GOFRY NA ŚMIETANIE

Gofry na śmietanie to wyborne śniadanie

Są takie dni gdy wcale nie trzeba się nigdzie śpieszyć i są takie śniadania do których można usiąść w porannym rozczochraniu, w sennym rozmarzeniu i w skąpej piżamie. Czując wciąż na wargach smak porannej czułości można powoli zacząć zatapiać usta w kawie ze spienionym mlekiem, snuć plany, śmiać się i cieszyć zadziornym promieniem słońca, który wdziera się zuchwale coraz głębiej do pokoju pokonując barierę zasłon poruszanych powiewem ciepłego wiatru.   W taki poranek śniadanie musi być wyjątkowe tak by mogło być zapowiedzią pięknego dnia, który na nas czeka. 

Gofry na śmietanie to świetny wybór na takie leniwe śniadanie. Najbardziej lubię te wytrawne posmarowane ziołowym serkiem z dodatkiem łososia i awokado, ale przygotowane na słodko z dżemem i owocami też są pyszne. To takie śniadanie, które przyjemnie robi się we dwoje lub samemu zerkając na ulubiony serial.


gofry na smietanie
 

GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI WYTRAWNEJ Z AWOKADO I ŁOSOSIEM

* z podanych proporcji piekę 12 gofrów - na śniadanie we dwoje wystarczy 1/3 podanej porcji

* szklanka służąca mi za miarkę ma pojemność 200 ml

GOFRY NA ŚMIETANIE - SKŁADNIKI

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej (typ 450)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli ziołowej

  • 3 jajka L

  • 100 g (0,5 szklanki) oleju rzepakowego

  • 250 g (1,25 szklanki) wody

  • 180 g gęstej śmietany 18 % tłuszczu 

 

gofry na smietanie

 

GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI WYTRAWNEJ Z AWOKADO I ŁOSOSIEM - SPOSÓB WYKONANIA

Do kuchennej miski wbijam jajka, wlewam wodę i olej, dodaję śmietanę. Całość krótko mieszam mikserem tylko do połączenia się składników (ciasto możecie również mieszać ręcznie kuchenną trzepaczką).

Do drugiej miski wsypuję składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz sól) i mieszam łyżką, dosypuję porcjami do masy jajecznej i miksuję do uzyskania jednolitego ciasta na gofry.

Rozgrzewam gofrownicę. Gofry piekę przez około 4 – 4,5 minuty, do chwili aż się kusząco zarumienią. Ciasto najczęściej nalewam do gofrownicy bezpośrednio z naczynia z dziubkiem (wydaje mi się to łatwiejsze niż nalewanie go chochelką).

Gofry na śmietanie po upieczeniu odkładać na metalową kratkę do ostudzenia. 

 

gofry na smietanie

GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI WYTRAWNEJ Z AWOKADO I ŁOSOSIEM - SPOSÓB PODANIA

Gofry na śmietanie w wersji wytrawnej podaję posmarowane ziołowym serkiem z dodatkiem awokado i wędzonego łososia w plastrach oraz  z papryką, cebulą czerwoną, listkami szpinaku, zieloną cebulką, rzeżuchą i pomidorkami koktajlowymi.

 

gofry na smietanie

GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI DESEROWEJ Z DŻEMEM I OWOCAMI

To ten sam przepis bazowy z małymi modyfikacjami

  • zmniejszam ilość soli do 1/4 łyżeczki; do gofrów w wersji deserowej wykorzystuję sól białą

  • dodatkowo dodaję do ciasta 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego

 

gofry na smietanie

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis?  Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

gofry na smietanie

 

OPIEKACZ DO KANAPEK BREVILLE HIGH GLOSS 

Z WYMIENNYMI WKŁADAMI GRZEWCZYMI I POWŁOKĄ DuraCeramic™

Gofry piekę w opiekaczu do kanapek Breville dzięki jego niezwykle przydatnej funkcji wymiany wkładów grzewczych, która czyni go urządzeniem wielofunkcyjnym i bardzo łatwym w utrzymaniu w czystości. Wystarczy tylko nacisnąć przyciski znajdujące się z boku opiekacza by wyjąć płyty grzewcze w celu ich umycia lub wymiany. 

Opiekacz Breville łączy w sobie ciekawy, nowoczesny design i pełną funkcjonalność; każdej kuchni dodaje stylu i charakteru. Piękna powłoka ze stali nierdzewnej została wykonana na wysoki połysk. Moc urządzenia 850 W pozwala szybko i sprawnie przygotować pyszne gofry, tosty, różne chrupiące placki śniadaniowe, panini i wiele innych ciepłych, wytrawnych i słodkich, zapiekanych smakołyków idealnych na każdą porę dnia jako danie główne lub przekąska. 

Pod spodem urządzenia znajduje się wygodny schowek na zwiniecie przewodu elektrycznego.

WYMIENNE PŁYTY GRZEWCZE 

Wysoki komfort użytkowania urządzenia zapewnia powłoka DuraCeramic™, którą pokryte są  wymienne płyty grzewcze. Dzięki nim opiekacz do kanapek w jednej chwili zmienia się w gofrownicę. Ta powłoka ceramiczna  jest odporna na zarysowania i czterokrotnie trwalsza niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, a  ciepło przekazuje szybciej i wydajniej od nich nawet o 20 %.  

Płyty grzewcze do przygotowywania gofrów mają idealną głębokość. Gofry pięknie w nich wyrastają, nie przywierają i stają się fantastycznie chrupiące. 

Dla mnie niezwykle ważne jest też to, że powłoka DuraCeramic™ jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia, bo nie zawiera szkodliwych substancji i pierwiastków takich jak aluminium, nikiel, kadm oraz PTFE (czyli teflonu) ani PFOA (czyli sulfonianu perfluorooktanu). 

 

Artykuł jest częścią naszego cyklu ŚNIADANIA Z BREVILLĄ. Powstał w ramach współpracy partnerskiej z marką

BREVILLE

 

Na zdjęciach oprócz opiekacza widzicie mikser ręczny Breville z funkcją podgrzewania składników, który prezentowaliśmy już Wam przy okazji publikacji przepisu na wiosenną focaccię i tort marchewkowy.

 

gofry na smietanie

 gofry na śmietanie


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI