TRYB JASNY/CIEMNY

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE

kurczak w cytrynowej marynacie

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE

Kurczak w cytrynowej marynacie pieczony w piekarniku

To jedno z moich ulubionych dań z drobiu. Jest lekkie i zarazem sycące, aromatyczne i takie kolorowo-wiosenne. Pieczony kurczak cytrynowy zawsze robi wrażenie. Jego chrupiąca skórka, soczyste mięso oraz bogactwo smaków i aromatów z pewnością i was zachwyci. Takie przepyszne danie z pieczonym kurczakiem w roli głównej świetnie nadaje się na wielkanocny obiad. Kurczak w cytrynowej marynacie podany z ryżem z warzywami i surówką ze szpinakiem doskonale wpisuje się w wielobarwność świątecznego stołu. 

 

Kurczak w cytrynowej marynacie z definicji wymaga marynowania. To najlepszy sposób na wzmocnienie i wzbogacenie smaku i aromatu mięsa. Proces marynowania wymaga czasu. Zależnie od gatunku i rodzaju mięsa powinien trwać od kilku godzin do nawet 2 - 3 dni. Można go jednak znacząco skrócić poprzez wykorzystanie technologii marynowania próżniowego. Uwielbiam ten sposób przygotowywania mięsa.


kurczak w cytrynowej marynacie
 

Próżniowe pakowanie mięsa pozwala nie tylko skrócić proces jego marynowanie ale również przedłużyć jego świeżość i umożliwić dłuższe jego przechowywanie. My do tego celu wykorzystujemy kompaktową zgrzewarkę próżniową marki FoodSaver Polska

Pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość wielu produktów spożywczych, w tym: mięs i wędlin, ryb, owoców i warzyw, serów, kaw i herbat, przypraw czy pieczywa. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze oraz zapobiega niepożądanemu uwalnianiu i mieszaniu się różnych aromatów w lodówce.

kurczak w cytrynowej marynacie

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE

Mamy dziś dla Was przepis na cytrynową marynatę do kurczaka. Dzięki niej powstaje przepyszne, zniewalająco pachnące, lekkie i pełne smaków danie z pieczonym kurczakiem w roli głównej.

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE - SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 6 plasterków cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

UWAGA! W takiej marynacie możecie również zamarynować inne części kurczaka (np. całe udka), a nawet kurczaka w całości.

 

kurczak w cytrynowej marynacie

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE - WYKONANIE

1. Mięso myjemy i osuszamy.

2. Umytą cytrynę przelewamy wrzącą wodą i kroimy w plasterki.

3. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chili kroimy w plasterki.

 

kurczak w cytrynowej marynacie

4. Marynowanie kurczaka.

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE – MARYNOWANIE PRÓŻNIOWE

Marynowanie mięsa w próżni może trwać zaledwie 15 - 20 minut! W tym czasie nasze mięso nasyca się pełnią smaków i aromatów marynaty.

Kawałki kurczaka równomiernie oprószamy cytrynowym pieprzem i ziołową solą i umieszczamy w woreczku do pakowania próżniowego (lub w pojemniku do przechowywania próżniowego). Układamy na nim pokrojony czosnek, papryczkę chili oraz gałązki tymianku i zielonej pietruszki. Za pomocą zgrzewarki próżniowej FOODSAVER usuwamy powietrze z woreczków tworząc w środku opakowania próżnię i zgrzewamy woreczki.

Film prezentujący proces próżniowego marynowania kurczaka możecie obejrzeć na naszym koncie na INSTAGRAMIE.

 

kurczak w cytrynowej marynacie
kurczak w cytrynowej marynacie

Tak przygotowanego kurczaka odkładamy do zamarynowania na 20 minut. 

Marynowanie w próżni pozwala na efektywne marynowanie mięsa w bardzo krótkim czasie. To wielka oszczędność czasu.

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE – MARYNOWANIE TRADYCYJNE

Nasz kurczak marynowany w tradycyjny sposób, w naczyniu umieszczonym w lodówce, musiałby spędzić w marynacie około 8 - 12 godzin by nabrać pełni smaku.

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE – PRZECHOWYWANIE MIĘSA ZAPAKOWANEGO PRÓŻNIOWO

Pakowanie próżniowe daje nie tylko możliwość błyskawicznego zamarynowania mięsa.  To również świetny sposób by przedłużyć bezpieczny czas przechowywania mięsa w lodówce. Żywność zapakowana próżniowo nawet 5 razy dłużej zachowuje świeżość w porównaniu z tradycyjnymi metodami przechowywania

kurczak w cytrynowej marynacie

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE - PIECZENIE W PIEKARNIKU

Zamarynowanego kurczaka przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem rzepakowym, podlewamy 100 ml wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celscjusza (opcja grzałki góra – dół). Mięso pieczemy przez 80 do 90 minut (1,5 godziny) do uzyskania pięknej, złotej, kuszącej skórki. Po godzinie pieczenia na wierzchu kurczaka układamy dodatkowe, pokrojone w ćwiartki plasterki cytryny. W czasie pieczenia zawsze kilkakrotnie polewam kurczaka sosem, który zbiera się na dnie brytfanny. 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis?  Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

kurczak w cytrynowej marynacie

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE - SPOSÓB PODANIA

Kurczak w cytrynowej marynacie świetnie smakuje podany z kolorowym ryżem z warzywami i surówką ze szpinakiem.

KOLOROWY RYŻ Z WARZYWAMI

  • 100 g ryżu basmati
  • 100 g ryżu brązowego lub ryżu czerwonego
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1/2 dużej żółtej papryki
  • 1 cebula czerwona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • świeże listki tymianku
  • świeże listki mięty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól ziołowa
  • świeżo zmielony pieprz

UWAGA! Do tego dania świetnie będzie pasował również dodatek 1/2 fenkułu i 2 - 3 łodyg selera naciowego, które dodadzą mu więcej chrupkości oraz świeżości i lekkości smaku.

RYŻ Z WARZYWAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ryż basmati i ryż brązowy gotujemy w osobnych garnkach według wskazań zawartych na opakowaniach.

2. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

3. Zioła siekamy.

4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

5. Na patelnię z rozgrzanym olejem przesypujemy pokrojoną cebulę i papryki. Często mieszając smażymy przez około 4 minuty. Warzywa mają się lekko zeszklić i zmięknąć zachowując przy tym jędrność.

6. Ugotowany ryż przesypujemy do większej miski, dodajemy przesmażone warzywa, dosypujemy posiekane zioła, całość mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kolorowy ryż z warzywami podajemy ciepły niezwłocznie po przygotowaniu.


ZGRZEWARKA PRÓŻNIOWA FOODSAVER

Kompaktowa zgrzewarka próżniowa FoodSaver to bardzo przydatne urządzenie domowe. Nie robię zakupów codziennie. Wolę poświęcić czas na zrobienie dużych, dobrze zaplanowanych zakupów mniej więcej raz w tygodniu niż na codzienne bieganie po sklepach. Dlatego też wiele świeżych produktów takich jak mięso, wędliny, sery, ryby, delikatne owoce pakuję próżniowo wykorzystując do tego kompaktową zgrzewarkę próżniową FoodSaver. Łączy ona w sobie funkcjonalność, łatwość użytkowania i ciekawy, nowoczesny design. Może być ozdobą zarówno nowoczesnej jak i klasycznej kuchni. Nie oznacza to jednak, że zajmuje dużo miejsca. Nowoczesna, smukła konstrukcja urządzenia umożliwia jego przechowywać w pozycji pionowej co pozwala na zaoszczędzenie miejsca na kuchennym blacie lub w szafce. Za pomocą jednego przycisku z łatwością usuwam powietrze i hermetycznie pakuję produkty w woreczki foliowe lub do pojemników do próżniowego przechowywania żywności.  Są w nich szczelnie, hermetycznie zamknięte.  Korzystanie ze zgrzewarki próżniowej pozwala na zmniejszenie do minimum ilości marnowanej żywności i przedłużenie świeżości przechowywanych produktów nawet do 5 razy dłużej w porównaniu z tradycyjnymi metodami przechowywania. Utrzymanie urządzenia w czystości jest bardzo proste dzięki wyjmowanej tacce ociekowej, która wychwytuje wszelkie płyny podczas odsysania tlenu.

Woreczki do pakowania wykonane są z tworzywa wolnego od BPA. Są wystarczająco mocne, mają odpowiednią wielkość. Dają wszechstronne możliwości użytkowania od przechowywania żywności w lodówce, spiżarni po mrożenie czy używanie w mikrofalówce do rozmrażania produktów. Woreczki do pakowania próżniowego dają również możliwość przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide oraz sezonowania wołowiny na steki.

 

kurczak w cytrynowej marynacie
 

Próżniowe pakowarki żywności FoodSaver oprócz folii obsługują również pojemniki z próżnią do przechowywania w lodówce o pojemności 700 ml oraz 1,18 i 1,8 litra. Są łatwe do utrzymania w czystości, można je myć w zmywarce. Wykonane zostały z bezpiecznego dla naszego zdrowia tworzywa wolnego od BPA. Najczęściej wykorzystuję je do przechowywania niewykorzystanych części posiłków. Są również doskonałe jako lunchboxy. 

kurczak w cytrynowej marynacie

 

kurczak w cytrynowej marynacie

Lunchbox do pracy czyli domowa dieta pudełkowa. 

Kurczak w cytrynowej marynacie sprawdza się świetnie jako obiad do pracy. 
 

kurczak w cytrynowej marynacie

kurczak w cytrynowej marynacie


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI