TRYB JASNY/CIEMNY

USZKA DO WIGILIJNEGO BARSZCZU

uszka do wigilijnego barszczu

USZKA DO WIGILIJNEGO BARSZCZU

USZKA Z PIECZARKAMI

Święta tuż tuż. W naszej rodzinie nadszedł czas wielkiego lepienia uszek, bo od czerwonego barszczu  z uszkami tradycyjnie zaczyna się w naszym domu wigilijna wieczerza. Uszka robimy  zawsze kilka dni przed Wigilią i zamrażamy, by móc cieszyć się potem nadchodzącymi Świętami a nie padać na nos ze zmęczenia. Nie ma co ukrywać - to czasochłonna i pracochłonna czynność i nie warto zostawiać jej na ostatnią chwilę. Spotykamy się więc już teraz przy rodzinnym, kuchennym stole. Zarabiamy ciasto na uszka według przepisu Babci Halinki, przygotowujemy farsz. Rozmawiamy o nadchodzących świętach, o naszych rodzinnych tradycjach. Wspominamy tych, którzy już nie zasiądą z nami do wigilijnej kolacji. Dzieciaki przysiadają się do stołu. Robi się coraz weselej. Babcia Wiesia jak zawsze lepi najmniejsze, najzgrabniejsze uszka. Ja nie mam tak wprawnych dłoni. Duch nadchodzących Świąt jest już z nami. Planujemy wspólnie dalsze świąteczne przygotowania i LEPIMY :) 

Czas przyjemnie wtedy upływa, a woreczków z zamrożonymi uszkami przybywa w zamrażalniku. 

Z podanej w przepisie proporcji wychodzi około 80 uszek. 

My ulepiliśmy ich już około 200. A Wy ?

uszka do wigilijnego barszczu

POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE  PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA

uszka do wigilijnego barszczu

SKŁADNIKI NA FARSZ DO USZEK


* 500 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 
Połowę pieczarek możecie zastąpić namoczonymi wcześniej i posiekanymi drobno suszonymi grzybami. Uszka staną się wtedy bardziej aromatyczne.

uszka do wigilijnego barszczu

WYKONANIE

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; smażymy na złoty kolor na oleju. Dodajemy do niej utarte pieczarki, szczyptę soli i dusimy na małym ogniu aż woda całkowicie odparuje z grzybów. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Studzimy.


uszka do wigilijnego barszczu

CIASTO NA USZKA DO WIGILIJNEGO BARSZCZU

składniki :

* 2 szklanki mąki pszennej
* około ¾ szklanki gorącej wody
* 1 łyżka stopionego masła
 * 2 szczypty soli

wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę i sól; dolewamy rozpuszczone masło i bardzo gorącą wodę; początkowo składniki na ciasto mieszamy widelcem, a później dłonią i przez kilka minut zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ma być trochę bardziej miękkie niż na pierogi. Przekładamy je do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 10 - 15 minut by ciasto „odpoczęło”.


uszka do wigilijnego barszczu

Ciasto odcinamy po kawałku i rozwałkowujemy je cienko na kuchennym blacie lub stolnicy lekko podsypanej mąką. Kroimy je na kwadraty o boku 4 cm (lub wykrawamy z niego szklaneczką kółka o średnicy około 4 cm - jak wolicie). Na każdym kwadracie układamy porcję farszu i składamy go po przekątnej tworząc trójkąt. Jego brzegi dokładnie zlepiamy (możemy brzeg dociskać lekko widelcem tworząc fantazyjny wzór na brzegu ciasta). Przeciwległe rogi trójkąta zlepiamy ze sobą owijając je na palcu tworząc charakterystyczny kształt uszka


uszka do wigilijnego barszczu

uszka do wigilijnego barszczu


uszka do wigilijnego barszczu
uszka do wigilijnego barszczu

Uszka gotujemy partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 2 minuty od ich wypłynięcia. Z wrzątku wyławiamy je łyżką cedzakową, przekładamy do salaterki, polewamy łyżką roztopionego masła i podajemy niezwłocznie do wigilijnego barszczu.

Uszka możemy zamrozić. W tym celu uszka gotujemy 1 minutę od wypłynięcia, wyławiamy je łyżką cedzakową z wrzątku, przekładamy na 1 minutę do miski z zimną wodą i odcedzamy. Rozkładamy je na tacce posmarowanej odrobiną oleju i pozostawiamy do wystudzenia. Uszka mrozimy rozłożone na tacy; gdy zamarzną przekładamy je do woreczków. Potem zamrożone uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez niespełna 2 minuty od wypłynięcia i podajemy do wigilijnego barszczu czerwonego. 

Przepis na wigilijny barszcz znajdziecie na [ TEJ STRONIE ]

uszka do wigilijnego barszczu
uszka do wigilijnego barszczu

 

Komentarze

  1. wow. 200 sztuk :) podziwiam. U nas siostra zawsze zrobi troszke i tylko symbolicznie dodajemy do barszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas nawet gdy zrobimy 200 sztuk to i tak wiem, że w czyichś oczach niedosyt zobaczę :)
      Barszcz z uszkami jadamy zawsze na Wigilię i podczas świątecznego obiadu w Boże Narodzenie.

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI