TRYB JASNY/CIEMNY

GOŁĄBKI WIGILIJNE


WIGILIJNE GOŁĄBKI MAŁOPOLSKIE 

Na małopolskich stołach wigilijnych tradycyjnie goszczą postne gołąbki z pęczakiem i grzybami. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku często przygotowywano je z liści kapusty kiszonej w całych główkach.



GOŁĄBKI WIGILIJNE 

składniki na około 15 sztuk :
 
* 1 główka kapusty 
* 1,5 szklanki kaszy pęczak
* 100 g suszonych grzybów
* 2 cebule 
* 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

BULION WARZYWNY :

* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* ćwiartka selera 
* 20 cm kawałek pora
* 1 l wody 
* pół łyżeczki soli

* Grzyby suszone zalewamy na kilka godzin wodą, a później gotujemy około 20 minut, odcedzamy. 
Wywaru nie wylewamy !

* Przygotowujemy warzywny wywar : warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około pół godziny; przecedzamy. 

* Kaszę pęczak dokładnie płuczemy na sitku i zalewamy 4,5 szklankami lekko osolonej wody. Dolewamy wywar spod suszonych grzybów. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (zajmie to około 20 minut).

* Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor i łączymy z grzybami i ugotowanym pęczakiem; mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* Z główki kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą.  Gotujemy na wolnym ogniu delikatnie oddzielając kolejno sparzone liście kapusty (będą same odchodzić). Z liści ścinamy zgrubioną część uważając by ich nie uszkodzić.

Na sparzonych liściach kapusty układamy farsz i ciasno zawijamy je do środka tak by farsz był w nich schowany. 

* Naczynie żaroodporne wykładamy wierzchnimi, zniszczonymi  liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki ciasno jeden obok drugiego. Zalewamy je bulionem warzywnym, tak by sięgał mniej więcej do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu na gołąbkach układamy liście kapusty.

* Naczynie z gołąbkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę.



Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.



ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI