GOŁĄBKI WIGILIJNE
Na małopolskich stołach wigilijnych tradycyjnie goszczą postne gołąbki z pęczakiem i grzybami. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku często przygotowywano je z liści kapusty kiszonej w całych główkach.
składniki na około 15 sztuk :
* 1 główka kapusty
* 1,5 szklanki kaszy pęczak
* 100 g suszonych grzybów
* 2 cebule
* 2 łyżki oleju rzepakowego
do smażenia
* sól i świeżo
zmielony czarny pieprz do smaku
BULION WARZYWNY :
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* ćwiartka selera
* 20 cm kawałek pora
* 1 l wody
* pół łyżeczki soli
* Grzyby suszone zalewamy
na kilka godzin wodą, a później gotujemy około 20 minut, odcedzamy.
Wywaru nie wylewamy !* Przygotowujemy warzywny wywar : warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około pół godziny; przecedzamy.
* Kaszę pęczak dokładnie płuczemy
na sitku i zalewamy 4,5 szklankami lekko osolonej wody. Dolewamy wywar spod
suszonych grzybów. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie
cały płyn (zajmie to około 20 minut).
* Cebulę obieramy, kroimy w
kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor i łączymy z grzybami i ugotowanym
pęczakiem; mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Z główki kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu delikatnie oddzielając kolejno sparzone liście kapusty (będą same odchodzić). Z liści ścinamy zgrubioną część uważając by ich nie uszkodzić.
Na sparzonych liściach
kapusty układamy farsz i ciasno zawijamy je do środka tak by farsz był w nich
schowany.
* Naczynie żaroodporne
wykładamy wierzchnimi, zniszczonymi liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki
ciasno jeden obok drugiego. Zalewamy je bulionem warzywnym, tak by sięgał mniej
więcej do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu na gołąbkach układamy liście
kapusty.
* Naczynie z gołąbkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i
pieczemy przez 1 godzinę.
Gołąbki podajemy z sosem
grzybowym.
ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Komentarze
Prześlij komentarz