TRYB JASNY/CIEMNY

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Na wigilijnym stole Babcia zawsze stawiała dużą misę z pierogami z kapustą i grzybami. Były pachnące, mięciutkie, pyszne. Jesienią razem z Dziadkiem zbierali grzyby w lesie. Znali takie miejsca i takie leśne polany, na których zawsze piękne grzyby rosły. Suszyli je potem nad chlebowym piecem. Cały dom wypełniał cudowny, grzybowy aromat. Potem Babcia wysuszone grzyby zamykała w słojach. Najpiękniejsze grzybowe kapelusze czekały zawsze w słoju z naklejką "NA WIGILIĘ".

CIASTO NA PIEROGI : 
 
Proporcja na 28 do 30 pierogów
składniki :

* 400 g maki  
* 1 jajko  
* 1 szklanka gorącej wody  
* 1/2 łyżeczka soli 
* 1 łyżka roztopionego masła 

wykonanie :

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy roztopione masło i gorąca wodę, dodajemy rozmącone jajko, mieszamy i zagniatamy
elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełniana i odstawiamy na około 10 minut by „odpoczęło”.
  
NADZIENIE :

* 400 g kapusty kiszonej ( używamy kapustę charsznicką)
* 100 g suszonych podgrzybków  
* 2 cebule  
* 2 łyżki oleju do smażenia  
* 2 liście laurowe  
* 3 ziarna ziela angielskiego  
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


wykonanie :

Suszone grzyby zalewamy na kilka godzin niewielką ilością wody. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy, wywaru nie wylewamy – wlewamy go do gotującej się kapusty kiszonej!
Grzyby kroimy w drobną kosteczkę.

Kapustę płuczemy (aby po ugotowaniu nie była zbyt kwaśna), zalewamy wodą, dodajemy wywar z gotowanych grzybów oraz liście laurowe, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny). Kontrolujemy ilość wody. Pod koniec gotowania musimy ją całkowicie odparować, aby wszystkie smaki pozostały w kapuście. Z kapusty wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie; przestudzoną drobno siekamy.

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju.

Łączymy ugotowaną kapustę, grzyby i cebulę; dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


LEPIENIE PIEROGÓW :

Od ciasta odcinamy kolejno kawałki i rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów.

Pierogi wrzucamy partiami na wrząca, lekko osolona wodę, gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch; łyżką cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem.

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA

Komentarze

  1. Bardzo dziekuje za wspanialy przepis na ciasto do pierogow.Od tej pory nie bedzie juz dla mnie przeszkod w robieniu pierogow.Cos wspanialego!!Wesolych Swiat!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie są u wszystkich... tylko nie u mnie. xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole:). Zdrowych i wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI