PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Na wigilijnym stole Babcia zawsze stawiała dużą misę z pierogami z kapustą i grzybami. Były pachnące, mięciutkie, pyszne. Jesienią razem z Dziadkiem zbierali grzyby w lesie. Znali takie miejsca i takie leśne polany, na których zawsze piękne grzyby rosły. Suszyli je potem nad chlebowym piecem. Cały dom wypełniał cudowny, grzybowy aromat. Potem Babcia wysuszone grzyby zamykała w słojach. Najpiękniejsze grzybowe kapelusze czekały zawsze w słoju z naklejką "NA WIGILIĘ".
Proporcja na 28 do 30
pierogów
składniki :
* 400 g maki
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody
* 1/2 łyżeczka soli
* 1 łyżka roztopionego masła
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody
* 1/2 łyżeczka soli
* 1 łyżka roztopionego masła
wykonanie :
elastyczne, gładkie
ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełniana i odstawiamy na około 10 minut by
„odpoczęło”.
NADZIENIE :
* 400 g kapusty kiszonej ( używamy kapustę charsznicką)
* 100 g suszonych
podgrzybków
* 2 cebule
* 2 łyżki oleju do smażenia
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 cebule
* 2 łyżki oleju do smażenia
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
wykonanie :
Suszone grzyby zalewamy na
kilka godzin niewielką ilością wody. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy, wywaru
nie wylewamy – wlewamy go do gotującej się kapusty kiszonej!
Grzyby kroimy w drobną
kosteczkę.
Kapustę płuczemy (aby po
ugotowaniu nie była zbyt kwaśna), zalewamy wodą, dodajemy wywar z gotowanych
grzybów oraz liście laurowe, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do
miękkości (około 1,5 godziny). Kontrolujemy ilość wody. Pod koniec gotowania
musimy ją całkowicie odparować, aby wszystkie smaki pozostały w kapuście. Z
kapusty wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie; przestudzoną drobno
siekamy.
Cebule kroimy w kostkę i
podsmażamy na złoty kolor na oleju.
Łączymy ugotowaną kapustę,
grzyby i cebulę; dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo
zmielonym czarnym pieprzem.
LEPIENIE PIEROGÓW :
Od ciasta odcinamy kolejno
kawałki i rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego
szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi
pierogów.
Pierogi wrzucamy partiami
na wrząca, lekko osolona wodę, gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch; łyżką
cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem.
ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Bardzo dziekuje za wspanialy przepis na ciasto do pierogow.Od tej pory nie bedzie juz dla mnie przeszkod w robieniu pierogow.Cos wspanialego!!Wesolych Swiat!!
OdpowiedzUsuńJuż sobie są u wszystkich... tylko nie u mnie. xD
OdpowiedzUsuńNie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole:). Zdrowych i wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuń