TRYB JASNY/CIEMNY

KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI



KAPUSTA WIGILIJNA Z GROCHEM I GRZYBAMI

W naszym domu taką kapustę przygotowujemy tylko raz w roku w Wigilię. Jest niezwykle aromatyczna i pyszna; tak wyjątkowa, jak wyjątkowa jest ta wieczerza. 
 

składniki :

* 400 g kiszonej kapusty charsznickiej
* 50 g suszonych podgrzybków 
* 150 g grochu 

* 1 cebula
* 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenie 
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego 
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 
 
wykonanie :

Suszone grzyby zalewamy na kilka godzin niewielką ilością wody. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy, wywaru nie wylewamy !
Grzyby kroimy w cienkie paski.

Groch moczymy przez 8 - 10 godzin w wodzie (np. przez noc).  Odcedzamy, nalewamy świeżą wodę. Przez pierwsze 10 minut groch gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia; później ogień pod garnkiem zmniejszamy. Gotujemy przez około 1 godzinę aż groch będzie miękki ale nie będzie się jeszcze rozpadał.

Kapustę kiszoną kroimy, płuczemy (jeśli jest bardzo kwaśna), zalewamy wodą, dolewamy wywar spod suszonych grzybów, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny).

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy pokrojone grzyby, ugotowana kapustę i groch; mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku; zagotowujemy.



ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 


ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI