KLUSKI Z MAKIEM
KLUSKI Z MAKIEM
Mak to symbol płodności, pomyślności i bogactwa. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.
* 200 g makaronu łazankowego
* 1 szklanka maku
niebieskiego
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki rodzynek
* 3 łyżki orzechów włoskich
* 3 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczowej
* połówki orzechów włoskich
do dekoracji
wykonanie :
Mak płuczemy, przelewamy
wrzątkiem, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, gotujemy 10 minut, pozostawiamy
na około 2 godziny do napęcznienia, odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce
z bardzo drobnym sitkiem.
Makaron gotujemy zgodnie z
instrukcja na opakowaniu.
Orzechy siekamy.
Na małej patelni
roztapiamy masło, dodajemy miód i orzechy, wsypujemy zmielony mak, dodajemy
rodzynki i połowę skórki pomarańczowej.
Makową masę przekładamy na
ugotowany makaron, mieszamy, dekorujemy skórka pomarańczowa i połówkami
orzechów.
ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA
ZOBACZ
WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO
NARODZENIA.
Komentarze
Prześlij komentarz