TRYB JASNY/CIEMNY

KLUSKI Z MAKIEM




KLUSKI Z MAKIEM

Mak to symbol płodności, pomyślności i bogactwa. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.


składniki :

* 200 g makaronu łazankowego
* 1 szklanka maku niebieskiego 
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki miodu 
* 2 łyżki rodzynek
* 3 łyżki orzechów włoskich 
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* połówki orzechów włoskich do dekoracji

wykonanie :


Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, gotujemy 10 minut, pozostawiamy na około 2 godziny do napęcznienia, odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce z bardzo drobnym sitkiem.



Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.



Orzechy siekamy.



Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i orzechy, wsypujemy zmielony mak, dodajemy rodzynki i połowę skórki pomarańczowej.

Makową masę przekładamy na ugotowany makaron, mieszamy, dekorujemy skórka pomarańczowa i połówkami orzechów.


ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA.

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI