BARSZCZ WIGILIJNY
BARSZCZ WIGILIJNY
Na naszym wigilijnym stole stawiamy zawsze te same dania. Nie poszukujemy nowych inspiracji i wariacji na temat wigilijnych potraw. Utrwalamy co roku pamięć smaków, które znamy już od dzieciństwa. Tak właśnie tworzy się wigilijna tradycja, właśnie tak przenosi się z pokolenia na pokolenie. Czerwony barszcz z uszkami jest bardzo ważną jej częścią. Jako pierwszy staje na naszym stole podczas tej wyjątkowej wieczerzy. Robimy go według przepisu Babci Wiesi. Jest klarowny i ma przepiękny, głęboki, rubinowy kolor. Aby wyszedł pyszny potrzebujemy jędrne, soczyste, pachnące buraki; takie intensywnie czerwone w środku, niemal czarne. Podczas obierania i tarcia niemiłosiernie brudzą dłonie, więc w naszym domu to Piotr zawsze barszcz nastawia w przeddzień Wigilii.
Proporcja na 2 litry barszczu
* 60 g pietruszki ( czyli 1 mała lub pół dużej )
* 60 g selera ( to mniej więcej ćwiartka niewielkiego selera )
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 liście laurowe
* 1 łyżeczkę soli
BARSZCZ WIGILIJNY wykonanie
Warzywa (buraki, marchew, pietruszkę, seler) myjemy, obieramy i ucieramy na tarle o grubych oczkach; por kroimy; dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i wsypujemy przyprawy. Całość zalewamy w garnku wrzącą wodą tak by przykrywała warzywa i odstawiamy na noc.
moja ulubiona wigilijna potrawa <3
OdpowiedzUsuńU nas są i uszka do barszczu i krokiety:-) A i robimy zawsze barszcz na zakwasie. Piękny kolor ma Twój Aniu:-)
OdpowiedzUsuń