TRYB JASNY/CIEMNY

BARSZCZ WIGILIJNY

barszcz wigilijny

BARSZCZ WIGILIJNY

Na naszym wigilijnym stole stawiamy zawsze te same dania. Nie poszukujemy nowych inspiracji i wariacji na temat wigilijnych potraw. Utrwalamy co roku pamięć smaków, które znamy już od dzieciństwa. Tak właśnie tworzy się wigilijna tradycja, właśnie tak przenosi się z pokolenia na pokolenie. Czerwony barszcz z uszkami jest bardzo ważną jej częścią. Jako pierwszy staje na naszym stole podczas tej wyjątkowej wieczerzy. Robimy go według przepisu Babci Wiesi. Jest klarowny i ma przepiękny, głęboki, rubinowy kolor. Aby wyszedł pyszny potrzebujemy jędrne, soczyste, pachnące buraki; takie intensywnie czerwone w środku, niemal czarne. Podczas obierania i tarcia niemiłosiernie brudzą dłonie, więc w naszym domu to Piotr zawsze barszcz nastawia  w przeddzień Wigilii.


BARSZCZ WIGILIJNY składniki  


Proporcja na 2 litry barszczu


* 1200 - 1400 g buraków czerwonych 
* 140 g marchewki ( to 2 marchewki ) 

* 60 g pietruszki ( czyli 1 mała lub pół dużej )

* 60 g selera ( to mniej więcej ćwiartka niewielkiego selera ) 
* 300 g pora
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 liście laurowe
* 2 – 3 ziarna ziela angielskiego

* 1/3 łyżeczki kminku
* 1 łyżeczkę soli
* 8 ziaren pieprzu
* 2 łyżki octu jabłkowego

BARSZCZ WIGILIJNY wykonanie


Warzywa (buraki, marchew, pietruszkę, seler) myjemy, obieramy i ucieramy na tarle o grubych oczkach; por kroimy; dodajemy rozgniecione ząbki  czosnku i wsypujemy przyprawy. Całość zalewamy w garnku wrzącą wodą tak by przykrywała warzywa i odstawiamy na noc.


Rano całość gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny, przecedzamy i doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Barszcz tradycyjnie podajemy z uszkami robionymi według przepisu naszej Babci Halinki [ KLIK ]



ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZCIE WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA



Komentarze

  1. moja ulubiona wigilijna potrawa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas są i uszka do barszczu i krokiety:-) A i robimy zawsze barszcz na zakwasie. Piękny kolor ma Twój Aniu:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI