TRYB JASNY/CIEMNY

PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ



PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ
Żadne wędzone śliwki nie mają takiego smaku i aromatu jak suska sechlońska. Nazwa pochodzi z gwary Beskidu Wyspowego, gdzie „suska” oznacza suszoną śliwkę, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna leżącej w gminie Laskowa w Małopolsce.
Śliwki suszy się i podwędza w specjalnych suszarniach. Do suszenia wykorzystuje się drewno grabu, buku, brzozy i śliwy. Proces suszenia trwa 6 dni. Owoce zebrane w połowie września przebiera się ręcznie i układa na długich, drewnianych deskach przez które przenika dym z palonego poniżej drewna. Temperatura w suszarni waha się 45-70°C. Proces jest w pełni naturalny. Najwięcej aromatu ma suska z kostką (tak w gwarze określa się pestkę).
 


Tradycja wędzenia śliwek w okolicach Sechny sięga XVIII wieku. Każdy Sechlok, czyli chłopak z Sechlnej, żeniąc się budował suszarnię. Według legendy pomysłodawcą suszenia śliwek był pewien proboszcz, którego imienia nawet najstarsi Sechlocy już nie pamiętają. W ramach pokuty nakazywał swoim parafianom sadzić drzewa owocowe. Sadzono głównie śliwy, a ich owoce na potęgę na śliwowicę przerabiać zaczęto. By temu zapobiec proboszcz rozszerzył pokutę polecając  owoce śliwy dymem suszyć, bo podwędzanych na śliwowicę przerobić się już nie da. Tradycja przetrwała i dzisiaj suski wytwarzane są na terenie czterech małopolskich gmin: Laskowej, Iwkowej, Łososiny Dolnej i Żegociny, gdzie znajduje się 677 działających suszarni.



Wielkość suski zależy od wielkości owocu i waha się od 1,5 do 4,5 cm. W kilogramie znajduje się od 44 do 99 sztuk. Suska ma pomarszczoną, lepką skórkę w ciemnogranatowym lub czarnym kolorze i elastyczny, mięsisty miąższ. Swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza powolnemu procesowi wędzenia. Do suszenia wykorzystuje się odmiany śliwy domowej popularnie zwanej Węgierką. Suska sechlońska wpisana jest do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych na podstawie rozporządzenia Komisji Europejskiej.

CIASTO NA PIEROGI


Proporcja na 28 do 30 pierogów

składniki :

* 400 g maki 
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody 
* 1/2 łyżeczka soli wielickiej
* 1 łyżka roztopionego masła

wykonanie :


Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy roztopione masło i gorącą wodę, dodajemy rozmącone jajko, mieszamy i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełniana i odstawiamy na około 10 minut by „odpoczęło”.



NADZIENIE :

  
* 250 g suski sechlońskiej bez pestek 
* 1 szklanka obranych orzechów włoskich 
* 5 łyżek miodu

wykonanie :

Orzechy włoskie wsypujemy na suchą, gorącą patelnię i prażymy 3 - 4 minut często mieszając. Zsypujemy je na deskę do krojenia i siekamy drobno (można też orzechy rozdrobnić używając do tego malakser).

Suskę sechlońska płuczemy, zalewamy na kilka minut ciepłą woda, odcedzamy i drobno siekamy.

Suskę, orzechy i miód dokładnie mieszamy.

LEPIENIE PIEROGÓW :

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów.

Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy 2 minuty od momentu aż wypłyną na wierzch; łyżką cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem. 
 


ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA


Komentarze

  1. Świetny przepis i jeszcze lepsze zdjęcia! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI