TRYB JASNY/CIEMNY

ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW

ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW 

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

Zupa krem z dyni

Jesienią i zimą zupy to najprzyjemniejszy sposób na rozgrzanie żołądka. Sycą, dodają energii i poprawiają nam nastrój. Ich intensywne kolory rekompensują nam brak słońca. W tej roli szczególnie dobrze sprawdza się zupa dyniowa oraz zupa z pieczonej papryki


zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

Jaka dynia jest najlepsza na zupę?

Gotując zupę wybierzcie dynię piżmową, dynię hokaido, prowansalską lub zwyczajną. Te gatunki dyni idealnie nadają się na zupę i są powszechnie łatwo dostępne w sklepach i na placach targowych.

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW SKŁADNIKI

* 700 g miąższu dyni (waga podana po obraniu dyni i usunięciu z niej gniazd nasiennych). To mniej więcej 1/2 dyni piżmowej

* 700 ml bulionu z pieczonych warzyw lub drobiowego rosołu

* 2 ząbki czosnku

* 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka ostrego sosu Sambal Oelek

* około 3 cm kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

 

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

Dynia świeża czy mrożona

Przygotowując zupę dyniową na bulionie z pieczonych warzyw możecie wykorzystać dynię świeżą (jest początek marca, a świeże dynie są nadal dostępne w sklepach), a poza sezonem śmiało sięgnijcie po dynię mrożoną. Z mrożoną dynią sprawa jest jeszcze łatwiejsza, bo jest ona już obrana i pokrojona na kawałki. Do gotowania zupy dyniowej możecie również wykorzystać przygotowane przez siebie wcześniej mrożone puree dyniowe.

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW SPOSÓB WYKONANIA

ETAP PIERWSZY – PRZYGOTOWANIE BULIONU Z PIECZONYCH WARZYW

Gotowanie mojej ulubionej wersji zupy dyniowej zaczynam od przyrządzenia bulionu z pieczonych warzyw. To etap niezbędny, ale ze wszech miar wart zachodu. 

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

BULION Z PIECZONYCH WARZYW

Bulion z pieczonych warzyw to wyśmienita baza do przyrządzania wszelkich zup, sosów, gulaszów i innych dań jednogarnkowych. Dodaje im głębi smaku i aromatu wzbogacając je przy tym o cenne wartości odżywcze. Taki bulion gotuję nie tylko specjalnie jako podstawę zupy dyniowej. Przyrządzam go w większej ilości mniej więcej raz w tygodniu z myślą o daniach, które dzięki niemu będę mogła później łatwiej i szybciej przygotować w kolejnych dniach. Gotowy bulion przechowuję w pudełku próżniowym (by dłużej zachował świeżość) lub po wcześniejszym zredukowaniu zamrażam go w dużych pojemnikach na lód (co jest bardzo praktyczne, bo takie domowe kostki bulionowe  wystarczy potem tylko dorzucić do gotującej się potrawy by błyskawicznie wzbogacić jej smak i zintensyfikować aromat). 

SKŁADNIKI

Do przygotowania bulionu z pieczonych warzyw będziecie potrzebowali 

4 marchewki
2 duże pietruszki
1/2 dużego selera (lub 1 mały)
2 cebule w łupinach
1 por
1 główka czosnku pozostawiona w łupinach
1 - 2 papryczki chili (ilość dodanych papryczek musicie dostosować do ich ostrości i własnych upodobań – możecie zacząć od jednej)
1,5 łyżki oliwy z oliwek do skropienia warzyw 

dodatkowo kilka pomidorków koktajlowych 

przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe

 

Dokładny opis i wszystkie sekrety przygotowania pysznego bulionu z pieczonych warzyw znajdziecie NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA

 

GOTUJ KREATYWNIE

Gotując zupę dyniową bulion z pieczonych warzyw możecie zastąpić  rosołem z wczoraj.

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

ETAP DRUGI – GOTOWANIE ZUPY DYNIOWEJ NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW

Zupę dyniową na bulionie z pieczonych warzyw możecie przyrządzić na dwa sposoby, czyli tradycyjnie ugotować ją w garnku i później zmiksować blenderem żyrafowym  lub przygotować ją z wykorzystaniem blendera gotującego.

Bardzo lubię ułatwiać sobie i usprawniać pracę w kuchni więc polecam Wam szczególnie ten drugi sposób przyrządzania zupy dyniowej z wykorzystaniem Blendera Kohersen z funkcją gotowania. Od kilku miesięcy jest to jeden z moich ulubionych pomocników kuchennych. Pozwala on przygotować pyszną, gorącą, pożywną zupę-krem bez konieczności wykorzystywania do tego innych urządzeń, a to oznacza mniej pracy i mniej zmywania.

ZUPA DYNIOWA GOTOWANA W BLENDERZE KOHERSEN

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

Dużym, ostrym nożem dzielę dynię na pół, a potem na mniejsze części. Tak łatwiej jest obrać ją później ze skórki i pozbawić ją gniazd nasiennych.  Około 700 - 750 g oczyszczonej dyni kroję w dużą kostkę i   przekładam do szklanego kielicha blendera Kohersen, który jednorazowo umożliwia przygotowanie 1400 ml pysznej zupy. 

Teraz wlewam 700 ml ugotowanego wcześniej bulionu z pieczonych warzyw. Przy gotowaniu gorącej zupy lub sosu objętość dodanych do kielicha produktów nie może przekraczać 1400 ml (ten graniczny poziom jest wyraźnie zaznaczony na szklanym kielichu urządzenia). 

Do zupy dodaję jeszcze obrany i pokrojony na plastry kawałek imbiru oraz pokrojoną papryczkę chili (lub 1 łyżeczkę sosu Sambal Oelek). 2 duże ząbki czosnku dorzucam do zupy dyniowej pod sam koniec jej gotowania poprzez otwieraną miarkę znajdującą się w pokrywie urządzenia (chcę maksymalnie zachować ich aromat i smak).

 

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw
 

Gotując zupę dyniową na bulionie z pieczonych warzyw wykorzystuję automatyczny trybu pracy wybierając program "zupa krem". Reszta dzieje się już automatycznie bez naszego udziału. Możecie spokojnie zająć się inną pracą, a w tym czasie blender gotujący przygotuje dla Was aksamitnie gładką, cudownie aromatyczną, pyszną, rozgrzewającą zupę. Nic się nie przypali i nie wykipi.

NAJLEPSZE DODATKI DO ZUPY DYNIOWEJ

Zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek z razowego chleba lub prażonych pestek dyni. 


PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni


zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

Blender gotujący Kohersen NB800A, 800 W, 1,75 l

BLENDER   KOHERSEN Z FUNKCJĄ GOTOWANIA

Blender gotujący Kohersen umożliwia przygotowanie zup oraz ciepłych i zimnych napojów, a także musów o różnej konsystencji i gęstości. Dzięki niemu z łatwością robię pyszne, zdrowe i świeże zupy-krem, sorbety, pasty kanapkowe, sosy, smoothie, koktajle i soki. Sprzęt posiada zespół noży o 6 ostrzach wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które zapewniają idealnie gładką konsystencję każdego dania. Blender gotujący Kohersen wyposażony został w silnik o mocy 800 W dający temu urządzeniu prędkość 22 000 obrotów na minutę. 

WIELOFUNKCYJNOŚĆ I WSZECHSTRONNOŚĆ UŻYTKOWANIA

Jedno urządzenie i wiele możliwości; to się szczególnie dobrze sprawdza gdy zależy nam na zaoszczędzeniu miejsca w kuchni. Do wyboru mamy 10 poziomów prędkości, 3 poziomy podgrzewania, i 6 automatycznych trybów pracy: „Sok”, „Pulpa”, „Gęsta zupa”, „Zupa krem”, „Sorbet”, „Podgrzewanie”. Wystarczy przekręcić pokrętło, aby wybrać odpowiedni tryb pracy lub skorzystać z manualnego wyboru prędkości i dopasować ją do swoich aktualnych potrzeb.


BEZPIECZEŃSTWO DLA NASZEGO ZDROWIA 

BPA FREE - urządzenie wykonano z materiałów nie zawierających szkodliwego dla naszego zdrowia BPA czyli bisfenolu A. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, stosowany często do produkcji tworzyw sztucznych. Badania naukowe potwierdzają jego potencjalnie negatywny wpływ na nasz organizm. Może on powodować zakłócanie pracy układu hormonalnego i nerwowego, wpływać na działanie układu rozrodczego oraz tarczycy, a także może wywoływać między innymi bezpłodność, otyłość, cukrzycę oraz przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych.

Ze względu na brak obecności BPA tym blenderze można przygotowywać  posiłki nawet dla niemowląt 

 

ŁATWOŚĆ I WYGODA UŻYTKOWANIA 

Blender gotujący Kohersen jest łatwy i wygodny w użytkowaniu i obsłudze. Ma intuicyjny w opanowaniu panel sterowania z wygodnym pokrętłem z wyświetlaczem OLED. 

 

Szklany kielich urządzenia o pojemności 1.75 litra jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia.

 

Jednorazowo w blenderze można ugotować jedynie 1400 ml zupy, co może być niewystarczającą ilością dla dużej rodziny.

 

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA  

Zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw to pyszne, sycące danie, które możecie zabrać ze sobą jako obiad do pracy. Taki domowy posiłek w ciągu dnia doda wam energii. 

Do przechowywania i jako lunchbox  doskonale sprawdzają się pudełka próżniowe FoodSaver Fresh

Artykuł jest częścią naszego projektu  LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Kohersen

W ramach tego projektu przygotowaliśmy dla was między innymi przepisy na: 

Łososia z warzywami

Pulpety w pomidorowo paprykowym sosie

 

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw

zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI