TRYB JASNY/CIEMNY

SOK Z PIGWOWCA

 SOK Z PIGWOWCA

 

sok z pigwowca

 

Przepis na pyszny sok z owoców pigwowca, idealny dodatek do herbaty, drinków i deserów.

 sok z pigwowca

Jesień, od września do listopada, to czas zbierania owoców pigwowca. Najlepiej jeśli pozostaną na krzewach do pierwszych przymrozków. Znika wtedy ich naturalna gorycz i cierpki smak. 

Z pigwowca zrobicie pyszne soki, nalewki, dżemy i galaretki.

SOK Z PIGWOWCA SKŁADNIKI

1 kg owoców pigwowca

1 kg cukru (można dostosować ilość do swoich preferencji)

 sok z pigwowca

SOK Z PIGWOWCA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce pigwowca dokładnie myję, kroję je na ćwiartki i wycinam z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroję w cienkie plasterki (nie obieram ich).

Przygotowuję duży słój o pojemności 3 litrów. Dokładnie go myję i wyparzam wkładając go na kilka minut do góry dnem do dużego garnka z gotującą się wodą.

Na dno wyparzonego słoja wsypuję około 3 łyżki cukru. Na nie przesypuje pierwszą warstwę pokrojonych owoców. Na nich układam naprzemiennie kolejne, cienkie warstwy cukru i owoców.  Na wierzchu owoce dokładnie zasypuję nieco grubszą warstwą cukru.

 sok z pigwowca

Słój zakręcam i odstawiam na kuchenny blat na około 7 – 9 dni (zależnie od temperatury otoczenia, im jest cieplej tym szybciej owoce puszczają sok). W tym czasie owoce pigwowca puszczą sok. Codziennie delikatnie wiruję owocami w słoju by cukier równomiernie się rozpuścił i owoce lepiej puściły sok. W pierwszych 3 dniach wierzch owoców w słoju posypuję cienką warstwą cukru.

Po upływie 7 - 9 dni sok powinien być gotowy. Przecedzam sok przez sito do garnka. 

sok z pigwowca

Sok z przeznaczeniem „na zimę” zagotowuję i wrzący przelewam do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek, które niezwłocznie mocno zakręcam.

Sok przeznaczony do bieżącego spożycie nie wymaga zagotowywania, wystarczy przelać go do wyparzonego słoiczka.

Sok z owoców pigwowca jest wybornym dodatkiem do herbaty, lemoniady, drinków lub deserów. Ma cudowny, mocno cytrusowy aromat i przyjemnie kwaskowy smak.