TRYB JASNY/CIEMNY

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE

Przepis na świąteczne ciasteczka kruche w sześciu smakach.

Świąteczne ciasteczka piekę w 6 smakach wykorzystując do tego podstawowy przepis na pyszne, idealnie kruche ciasto. Krok po kroku pokażę Wam jak z jednego, bazowego przepisu zrobić kruche, świąteczne ciasteczka orzechowe, czekoladowe, pistacjowe, migdałowe, makowe i cynamonowe.

swiateczne ciasteczka kruche

Świąteczne ciasteczka kruche ozdabiam na różne sposoby wykorzystując do tego rozdrobnione bakalie i czekoladę. Piekę również urocze ciasteczka z witrażykami, które można powiesić na choince lub w oknie tworząc cudowne świąteczne dekoracje.

Świąteczne ciasteczka kruche są doskonałym pomysłem na prezent dla najbliższych i przyjaciół.

swiateczne ciasteczka kruche


ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE

Pieczenie świątecznych ciasteczek kruchych rozpoczynam od  przygotowania ciasta kruchego.

KRUCHE CIASTO – PRZEPIS PODSTAWOWY

* 500 g mąki pszennej
* 200 g masła 82% tłuszczu
* 210 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

 
swiateczne ciasteczka kruche

PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO

Ciasto kruche należy wyrabiać krótko i szybko. Nie lubi ono ciepła naszych dłoni. Ja tę czynność w całości powierzam mikserowi. W misce miksera mieszam suche składniki (mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder oraz cukier waniliowy). Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, mieszam przez chwilę na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.  Dodaję 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i krótko miksuję na niskich obrotach aż powstanie gładkie ciasto. 

swiateczne ciasteczka kruche
 

Mikser planetarny świetnie radzi sobie z przygotowaniem kruchego ciasta, ale oczywiście równie dobrze i szybko można je zagnieść ręcznie. W tym celu zimne masło pokrojone w kostkę siekam ostrym nożem razem z mąką do uzyskania kruszonki, do której dodaję resztę składników, dalej siekam i pośpiesznie wyrabiam gładkie ciasto.

Gotowe ciasto kruche zawsze należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed jego wałkowaniem i wycinaniem z niego świątecznych ciasteczek.
Kruche ciasto można przygotować na długo przed jego pieczeniem. Gotowe kruche ciasto przechowywane w lodówce zachowuje świeżość przez 5-6 dni. Można je również zamrozić; wtedy zachowuje świeżość przez kilka miesięcy.

swiateczne ciasteczka kruche

 

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE W 6 SMAKACH 

Świąteczne ciasteczka piekę w 6 smakach. Robię ciasto orzechowe, czekoladowe, pistacjowe, migdałowe, makowe i cynamonowe. W tym celu:

 
  • przygotowuję ciasto kruche z podwójnej proporcji - gotowe waży około 1080 g
  • ciasto dzielę na 6 równych części, każda po 180 g
  • przygotowuję dodatki: rozdrobnione orzechy, kakao w proszku, rozdrobnione pistacje i migdały, mak i cynamon


ORZECHOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

 
swiateczne ciasteczka kruche

 
* 180 g ciasta kruchego
* 35 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu orzechów)
 
Orzechy rozdrabniam w malakserze (dość drobno, ale nie na mąkę) i dodaję je do ciasta, które zagniatam do ich równomiernego rozprowadzenia. Można to zrobić ręcznie lub powierzyć tę pracę mikserowi. Gotowe kruche, orzechowe ciasto wkładam do woreczka foliowego i schładzam je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie jest już gotowe do wałkowania i wycinania z niego świątecznych ciasteczek.

 

PISTACJOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

 
swiateczne ciasteczka kruche

 
* 180 g ciasta kruchego
* 35 g pistacji prażonych niesolonych (waga podana po obraniu pistacji ze skorupek)

Pistacje rozdrabniam w malakserze, tak jak orzechy, dość drobno, ale nie na mąkę. Dodaję je do ciasta i zagniatam do ich równomiernego rozprowadzenia. Można to zrobić ręcznie lub wykorzystując mikser. Gotowe kruche, pistacjowe ciasto wkładam do woreczka foliowego i schładzam je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie jest już gotowe do wałkowania i wycinania z niego ciasteczek.

MAKOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

 
swiateczne ciasteczka kruche

 

* 180 g ciasta kruchego
* 10 g suchego maku niebieskiego 

Mak dodaję do ciasta i zagniatam je do jego równomiernego rozprowadzenia. Można to zrobić ręcznie lub wykorzystując mikser. Gotowe kruche, makowe ciasto wkładam do woreczka foliowego i schładzam je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie jest już gotowe do wałkowania i wycinania z niego ciasteczek.
 

MIGDAŁOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE


swiateczne ciasteczka kruche

 
* 180 g ciasta kruchego
* 30 g migdałów - wybieram migdały w formie płatków lub obieram migdały ze skórek. 
 
Obieranie migdałów ze skórki:
Migdały wsypuję do miseczki, zalewam je wrzącą wodą, pozostawiam w niej na kilka minut i odcedzam. Po sparzeniu skórka z łatwością będzie schodzić z migdałów. Wystarczy że migdał zgnieciecie w palcach, a on wyślizgnie się ze swojej skórki. Obrane migdały suszę.

Migdały rozdrabniam w malakserze (dość drobno, ale nie na mąkę), dodaję je do ciasta i zagniatam je do ich równomiernego rozprowadzenia.  Gotowe kruche, migdałowe ciasto wkładam do woreczka foliowego i schładzam je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie jest już gotowe do wałkowania i wycinania z niego ciasteczek.
 

CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

 
swiateczne ciasteczka kruche
* 200 g ciasta kruchego
* 1 łyżeczka cynamonu 
 
Cynamon dodaję do ciasta i zagniatam je do jego równomiernego rozprowadzenia. Można to zrobić ręcznie lub wykorzystując mikser.  Gotowe kruche, cynamonowe ciasto wkładam do woreczka foliowego i schładzam je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie jest już gotowe do wałkowania i wycinania z niego ciasteczek. 
 

CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

 

swiateczne ciasteczka kruche

 
* 200 g ciasta kruchego
* 1 łyżeczka ciemnego kakao w proszku

Z ciasta robię placuszek. Wysypuję na niego kakao. Ciasto składam na pół i zaczynam je zagniatać do równomiernego rozprowadzenia kakaa. Można to zrobić ręcznie lub powierzyć tę pracę mikserowi. Ja wykorzystuję mikser bo kakao bardzo brudzi dłonie. Gotowe kruche, czekoladowe ciasto wkładam do woreczka foliowego i schładzam je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie jest już gotowe do wałkowania i wycinania z niego ciasteczek.  

swiateczne ciasteczka kruche

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - WAŁKOWANIE CIASTA, WYCINANIE CIASTECZEK

Ciasto po schłodzeniu w lodówce rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie lub na stolnicy na grubość ok 2 - 3 milimetrów. Nie zapomnijcie obsypać wałek odrobiną mąki przed wałkowaniem ciasta. 

swiateczne ciasteczka kruche

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - DEKOROWANIE PRZED PIECZENIEM

Część świątecznych ciasteczek kruchych ozdabiam przed ich pieczeniem. Robię w nich witraże z landrynek lub wciskam w ciasto rozdrobnione orzechy migdały lub pistacje.

swiateczne ciasteczka kruche
 

CIASTECZKA Z WITRAŻYKAMI

Witrażyk w ciasteczkach robi się dokładnie tak samo jak witrażyk w pierniczkach. Zobaczcie mój przepis na pierniki z witrażem

Ciasteczka kruche z witrażykami można powiesić na choince. Będą piękną ozdobą. Pamiętajcie by przed włożeniem ich do piekarnika zrobić w nich dziurkę na sznureczek do wieszania.

 

CIASTECZKA DEKOROWANE ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI

W malakserze rozdrabniam orzechy, migdały i pistacje. Mają mieć strukturę żwirku.  Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika delikatnie wciskam w nie rozdrobnione orzechy.

 

swiateczne ciasteczka kruche

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - PIECZENIE

Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka piekę przez 9 - 10 minut aż nabiorą lekko złotego koloru.

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - KOŃCOWE DEKOROWANIE

Świąteczne ciasteczka kruche można również dekorować po ich upieczeniu i wystudzeniu wykorzystując do tego polewę z białej lub ciemnej czekolady, rozdrobnione bakalie, posypki cukrowe lub lukier królewski (biały lub kolorowy). Ogranicza was jedynie wasza wyobraźnia.

 

 

POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE  PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA


swiateczne ciasteczka kruche

świąteczne ciasteczka kruche

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI