TRYB JASNY/CIEMNY

pierniki z "witrażem"




Zapadł wieczór. Cała Polska tonie w śniegu. Pługi nie nadążają, a u nas za oknem nadal odwilż. Może poranek obudzi nas przytłumionym odgłosem drewnianych szufel do odgarniania śniegu. Lubię ten dźwięk. Zawsze wtedy mam ochotę pędzić do okna, nos do szyby po dziecięcemu przykleić i patrzeć jak śniegowe płatki tańczą w powietrzu.


Jutro pojedziemy po choinkę; żywą, pachnącą lasem. Zawisną na niej witraże z piernika; światełka lampek przenikać przez nie będą.  A dziś piernikowe witraże świątecznie ozdobiły już nasze okna.

PIERNIKI Z WITRAŻEM:

CIASTO

składniki:
* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru


+ 200 G KOLOROWYCH LANDRYNEK

wykonanie:

Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych  pierników.  
Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach. 
Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta (można zrobić to w moździerzu )
Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.

PRZED  FORMOWANIEM  PIERNIKÓW  CIASTO NALEŻY  SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.


Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne - czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach (np. gwiazdkach, kółkach) wycinamy pierniczki.  Używając foremki w mniejszym rozmiarze w każdym pierniku robimy ozdobne wycięcie w kształcie gwiazdki lub kółeczka.

W trakcie pieczenia pierniki nieznacznie urosną; układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia musimy zostawić im trochę luzu.


JAK  ZROBIĆ  WITRAŻ  W  PIERNIKU  ?

Landrynki należy roztłuc lub zmielić w malakserze i używając łyżeczki wsypywać do otworów w piernikach. Pierniki pieką się w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia cukierki się rozpuszczą i zespolą z piernikowym ciastem. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piernikami z pieca. Pierniki muszą pozostać przez około 10 minut na papierze do pieczenia (zsuwamy go ostrożnie z blachy na tacę lub blat kuchenny) - w tym czasie pierniki schłodzą się na tyle, że "witrażyk" zastygnie. Następnie przytrzymując papier odklejamy je.



























 

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA





Miłośnikom pierników polecam również :







przepis na [pierniki pieguski]












oraz nasze [piernikowe choinki]


Komentarze

  1. cudne ! też planowałam zrobić, ale nie wiem czy dam radę w tym roku
    pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie!
    piękne są te witrażyki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nauczyłam to za dużo powiedziane;) Wyszły Ci prześlicznie! Zrobiłaś też takie jakie ja chciałam - gwiazdkę w gwiazdce, niestety nie miałam foremek różnej wielkości w tym kształcie. Pięknie będą się prezentowały podświetlane przez lampki choinkowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choinka już pachnie nam w domu :) jeszcze nie przystroiliśmy jej , ale już niedługo :):)

      Usuń
  4. Piękne!
    Co prawda swoje pierniczki już w tym roku zrobiłam, ale na Twoje napatrzeć się nie mogę i chyba jeszcze dziś je zrobię :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, muszę wypróbować, bo naprawdę rewelacyjnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są niezwykle dekoracyjne :)idealne pierniki na choinkę...

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. pomysł nie był mój :) gdy je zobaczyłam na blogu Arniki - po prostu musiałam je upiec :)

      Usuń
  7. Śliczne! Zachwycają mnie po raz kolejny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też niedawno piekłam witrażykowe ciastka. Są super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierniczki idealne na choinkę. <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI