śledź w oleju ...
SKŁADNIKI :
5 filetów śledziowych a la matias
2 cebule
4 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
około 3/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
WYKONANIE :
1. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez kilka godzin (zmieniając wodę parokrotnie)
2. Cebulę kroimy w cieniutkie pół krążki
3. Namoczone filety śledziowe kroimy w kawałki. Wysokim naczyniu układamy kolejne warstwy śledzi, a na nich warstwy cebuli i przypraw.
4. Śledzie zalewamy mieszanką oleju i soku z cytryny (tak by śledzie były przykryte) i odstawiamy je na dobę lub dwie do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Lubicie śledzie ? - to może krajanka śledziowa ? :)

[śledziowa sałatka kanapkowa]
To dobra pora na śledziki, u mnie dziś też były zaprawianę na świąteczną sałatkę :D
OdpowiedzUsuńzrobiłam wg tego przepisu. Pyszny sledz :)
OdpowiedzUsuń