TRYB JASNY/CIEMNY

ciasto na pierniczki czyli przedświąteczna konspiracja


Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie przygotowywania pierników jest wprost zniewalający. 
To mieszanka aromatu miodu, czekolady i korzennych przypraw; czuje się aromat goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. 
To zapach nadchodzących świąt, który wszyscy w domu znają; gdy już go wyczują - nie spoczną póki nie odnajdą  puszki pełnej pierników :):)



Pierniki po wyjęciu z pieca i ostygnięciu będą twarde. 
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmięknąć.
Tylko jak upiec pierniki  i schować je przed domowymi łakomczuchami gdy niesamowity zapach zdradza ich obecność ?  :):)
Każdego roku kilkakrotnie podchodzę do pieczenia pierniczków, a one każdorazowo magicznie znikają z puszki zanim nadejdą święta - to już taka nasza rodzinna tradycja :):):)

 SKŁADNIKI :

* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
* 10 dkg gorzkiej czekolady
* garść orzechów włoskich

 

Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych  pierników.  
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach. 
* Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta ( można zrobić to w moździerzu )
* Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
* Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
* Kroję drobno gorzką czekoladę, którą wcześniej schłodziłam w lodówce i siekam drobno orzechy; dodaję je do piernikowego ciasta i mieszam dokładnie.

PRZED  FORMOWANIEM  PIERNIKÓW  CIASTO NALEŻY  SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.

Jutro pierwsze pierniczki trafią do pieca, a potem do puszki. Ciekawe jak długo tam poleżą ? :):):)


W tym przedświątecznym okresie, w czasie bożonarodzeniowych przygotowań - pamiętajmy o tych, dla których los był mniej łaskawy. Pomóżmy; sprawmy by w ich sercach zagościła radość, a ich dom wypełnić się mógł świątecznym zapachem.

[SZLACHETNA PACZKA] sprawdź jak jeszcze możesz mądrze pomóc innym.

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

Komentarze

  1. Patrząc na Twoje zdjęcia już czuję te cudowne zapachy! mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, pyszności :) Czas zacząć planowa kulinarne Święta :))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pierniki:d sam zapach jest boski :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam do mnie po wyróżnienie: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku również będę robić pierniki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI