ciasto na pierniczki czyli przedświąteczna konspiracja
To mieszanka aromatu miodu, czekolady i korzennych przypraw; czuje się aromat goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.
To zapach nadchodzących świąt, który wszyscy w domu znają; gdy już go wyczują - nie spoczną póki nie odnajdą puszki pełnej pierników :):)
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmięknąć.
Tylko jak upiec pierniki i schować je przed domowymi łakomczuchami gdy niesamowity zapach zdradza ich obecność ? :):)
Każdego roku kilkakrotnie podchodzę do pieczenia pierniczków, a one każdorazowo magicznie znikają z puszki zanim nadejdą święta - to już taka nasza rodzinna tradycja :):):)
* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
* 10 dkg gorzkiej czekolady
* garść orzechów włoskich
Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych pierników.
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach.
* Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta ( można zrobić to w moździerzu )
* Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
* Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
* Kroję drobno gorzką czekoladę, którą wcześniej schłodziłam w lodówce i siekam drobno orzechy; dodaję je do piernikowego ciasta i mieszam dokładnie.
PRZED FORMOWANIEM PIERNIKÓW CIASTO NALEŻY SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.
Jutro pierwsze pierniczki trafią do pieca, a potem do puszki. Ciekawe jak długo tam poleżą ? :):):)
W tym przedświątecznym okresie, w czasie bożonarodzeniowych przygotowań - pamiętajmy o tych, dla których los był mniej łaskawy. Pomóżmy; sprawmy by w ich sercach zagościła radość, a ich dom wypełnić się mógł świątecznym zapachem.
[SZLACHETNA PACZKA] sprawdź jak jeszcze możesz mądrze pomóc innym.
Patrząc na Twoje zdjęcia już czuję te cudowne zapachy! mmmm
OdpowiedzUsuńMm, pyszności :) Czas zacząć planowa kulinarne Święta :))
OdpowiedzUsuńPS Obserwuję!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniki:d sam zapach jest boski :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie po wyróżnienie: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html :-))
OdpowiedzUsuńW tym roku również będę robić pierniki :)
OdpowiedzUsuń