TRYB JASNY/CIEMNY

śledziowa sałatka kanapkowa i opowieść o dziewiczych śledziach...

 SKŁADNIKI :

* 4 filety śledziowe a'la matias / dlaczego tak dziwnie napisałam ? - zaraz wytłumaczę :) /
* 1,5 cebuli
* 1,5 winnego jabłka
* natka pietruszki / tak by się od niej zazieleniło w sałatce /
* kolorowy pieprz świeżo zmielony - nie żałujcie :) pokręćcie chwilę młynkiem :):)
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - ok 1 łyżka
* ocet jabłkowy - 1 łyżeczka / JABŁKOWY , nie ten o smaku jabłkowym :) /
* majonez - 1 łyżka

MATIAS - to nie gatunek śledzia , ale śledź dziewiczy - ryba młodociana  - czyli taka , która jest przed pierwszym tarłem ... takie sztuki mają najdelikatniejsze , najsmaczniejsze i najtłustsze mięso  - nie straciły energii i zapasu tłuszczyku podczas tarła :):) .. matiasy poławiane są na Morzu Północnym tylko w maju i czerwcu głównie przez Holendrów i Niemców ... na polskim rynku są praktycznie niedostępne - w sklepach króluje śledź a'la matias ... solone filety z matiasa są też znacząco mniej słone od tych , które na co dzień kupujemy...

 WYKONANIE :

1. Wymoczyłam solone filety śledziowe w wodzie / przez około 4 godziny /...
2. Pokroiłam je w drobną kostkę...
3. Obrałam i poszatkowałam jabłka  i cebulę ...

JEŚLI POSIADACIE TASAK TO NIE WAHAJCIE SIĘ GO UŻYĆ :):)

4. Drobno pokroiłam natkę pietruszki...
5. Wymieszałam składniki sałatki ... dodałam oliwę , majonez , ocet jabłkowy i duuużo pieprzu ...


Komentarze

  1. ciekawy pomysł, ja robię podobne z jabłkiem, cebulą i śmietaną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne, smakują mi takie sledziki, dlatego wiem,że podałaś smaczny przepis, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo coś dla mojego Drogiego Małżonka, który kocha śledziki z cebulką:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI