TRYB JASNY/CIEMNY

MÓJ SPOSÓB NA APETYCZNE PIERSI

Dziś przedstawię wam mój sposób na soczyste i pełne aromatu piersi z kurczaka. To jedno z ulubionych dań w naszym domu.  Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym BAAARDZO APETYCZNE :)
Sekretem smaku jest duża ilość majeranku, który idealnie komponuje się z winnymi  jabłkami.

SKŁADNIKI :

* pierś z kurczaka (podwójna)
* winne jabłka 4-5 sztuk
* czerwona cebula 3-4 sztuki
* majeranek 2 łyżeczki i jeszcze dwie szczypty :):)
* czerwona papryka 1,5 łyżeczki
* ulubiona przyprawa do kurczaka lub sól do smaku
* oliwa z oliwek
* sok jabłkowy 3-4 łyżki (lub woda - jeśli nie mamy soku)



WYKONANIE :

Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w podłużne kawałki. Marynujemy je używając około 1,5 łyżki oliwy z oliwek oraz przypraw których nie żałujemy.
Jak długo powinno marynować się mięso? 
Jeśli dacie mu pół godziny to będzie super, ale jeśli głód dopadł was wielki, to chociaż pozwólcie mu nabierać smaków przez tę chwilę, w której kroicie jabłka i cebulę.

2. Jabłka kroimy w ósemki, a cebulę w półkrążki.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażamy je przez chwilę, aż mięso leciutko się zarumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę i często mieszając dusimy przez chwilę, aż cebula lekko się zeszkli. To czas aby dodać jabłka i około 3 do 4 łyżek jabłkowego soku. Patelnię przykrywamy pokrywką. Danie jest gotowe w momencie  gdy jabłka lekko zmiękną. Nie czekamy aż zaczną  się rozpadać.

Kurczak z jabłkami i majerankiem świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.

Komentarze

  1. Ciekawy przepis, chętnie go przetestuję, zwłaszcza, że mięso łączyłam już z gruszką i smaki mnie pozytywnie zaskoczyły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka masa czerwonej cebuli, mojej ulubionej - to musi być rewelacja! w dodatku z jabłkami, przypomina mi wykwintne kacze dania. dziękuję za koment made in heaven ;) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest wiele sposobów na urozmaicenie 'kurczęcia"- Twój jest ciekawy i apetycznie wyglądający,
    '

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie apetyczny przepis, chętnie go wypróbuję! Mmm już czuję ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rety, kolejny fajny przepis do wypróbowania! Jutro robię Twój kapuśniak, dziś upolowałam żeberka (kupiłam pierwszy raz w życiu);)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ u Ciebie kolorowo! A się człowiekowi na duszy lżej robi...a piersi już sie marynują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Lubię majeranek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chce sie powiedzieć: pokaż cycki ;)
    a kurczaka z majerankiem nie jadłam, trzeba przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no coś Ty :) za zachęcanie do ludożerstwa zostałabym po wieki wyklęta z kulinarnej blogosfery :):)

      Usuń
  9. myślę, że niedługo taka wersja kurczaka może pojawić się na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło pyszne! Użyłam mnóstwo majeranku i mnóstwo papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie wyglądają bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już dawno nie zbieram przepisów na potrawy mięsne, jeśli jadam, to korzystam ze starych przepisów - teraz skupiam się bardziej na przepisach wegetariańskich.
    Ale te Twoje piersi z jabłkiem bardzo mnie zachwyciły, więc spisuję i zrobię:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja rodzina zachwyciła się tym daniem, od tej pory regularnie gości u nas na stole.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI