TRYB JASNY/CIEMNY

MARCHEWKOWE CIASTO

MARCHEWKOWE CIASTO Z KREMEM I OWOCAMI

Pyszne, aromatyczne ciasto. Jest mięciutkie i wilgotne. Jego smak kojarzy mi się ze schyłkiem lata i początkiem jesieni. Marchewki są wtedy najbardziej soczyste i chrupiące, a stragany uginają się pod ciężarem kolorowych owoców.


MARCHEWKOWE CIASTO Z KREMEM I OWOCAMI

 
SKŁADNIKI :

CIASTO :

* 250 g obranych marchewek
* 250 g cukru
* szczypta soli
* 6 jajek
* 300 g mielonych migdałów / najlepiej w skórkach
* 100 g mąki pszennej razowej / gdy nie masz - użyj pszennej tortowej typ 450
* cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM :

* opakowanie serka mascarpone 250 g
* biała czekolada 100 g




WYKONANIE :

 1. Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy około 24 cm.
2. Umyte, obrane marchewki ścieram na tarle o drobnych oczkach.
3. Rozdrabniam na mąkę migdały używając do tego blendera.
4. Włączam piekarnik. Temperaturę ustawiam na 190 stopni C.
5. Żółtka z cukrem ucieram mikserem na pulchną masę, dodaję cukier waniliowy.
6. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę .
7. Do masy żółtkowej dodaję kolejno zmielone migdały, utartą marchewkę, mąkę razową i proszek do pieczenia.
8. Delikatnie mieszając do całości przekładam ubitą pianę z białek.
9. Ciasto przekładam do tortownicy i piekę około 55 minut na środkowym poziomie piekarnika.
10. Po upieczeniu ciasto powinno pozostać w tortownicy parę godzin, na przykład przez noc.
11. Łamiemy czekoladę na kawałki obdarowując domowe łakomczuchy małymi kostkami (nie zepsuje to nam kremu).
12. Czekolady rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej - mniejszą miseczkę z czekoladą zanurzam w większej miseczce z gorącą wodą.
13. Do rozpuszczonej, przestudzonej czekolady dodaję serek mascarpone i całość mieszam mikserem.


DEKOROWANIE CIASTA:

Na pokrojone kawałki ciasta przekładam porcje  kremu Trochę kremu zostawiam w miseczce bo dzieciaki domagają się swojego haraczu :)
Na kawałkach ciasta z kremem układam maliny, połówki śliwek i listki mięty. Zauważam, że w tak zwanym międzyczasie małoletnie szkodniki wyjadły część owoców :)


To ciasto ma smak schyłku lata spędzonego w drewnianym domu, takim domu z dusza i wielkim orzechem rosnącym przed oknami. To właśnie tam, w wielkim ogrodzie warzywnym wyrosły wspaniałe marchewki, które trafiły do naszego ciasta. Są wyjątkowo soczyste i chrupiące.




Komentarze

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe, Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te owoce na cieście mnie rozbroiły :) A czy próbowałaś może ciasta marchewkowego z marchewką inną niz pomarańczowa? Nie mam doświadczenia, a zastanawiam się, czy kogos skusiła chociażby czarna marchew...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czarną marchewką nie próbowałam - zaintrygowałaś mnie tym pomysłem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI