TRYB JASNY/CIEMNY

tort marchewkowy z owocami pigwowca i radość z wygranej w konkursie Lubelli


Być docenionym to takie fajne uczucie - budujące i niosące radość.  
Tak się w nas wtedy wszystko uśmiecha :) 
I jakoś tak łatwiej nam wszystko od razu przychodzi.
Dzielić się wtedy radością to takie naturalne :):)
Macie tak ? Gdy coś was fajnego spotka chcecie o tym wszystkim opowiedzieć ?
Ja tak mam :):):)
Dziś dzielę się z wami radością z wygranej w konkursie 
MAKARONOWE INSPIRACJE LUBELLI :):):)


Zwyciężyliśmy przepisem na muszle z owocowo-orzechowym nadzieniem zapieczone w śliwkowym sosie

 
Nagroda wyjątkowa, wiec i ciasto wyjątkowe dziś będzie :):)

Zapraszam was na TORT MARCHEWKOWY

Niech was nazwa nie zniechęca :)
To wyjątkowo smaczny, wilgotny i aromatyczny tort !
Gorąco polecam !!!

składniki na ciasto marchewkowe :

* 1 niepełna szklanka mąki / odsypcie 2 łyżki  /
* 1/2 szklanki cukru
* 2 duże jajka
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* kilka rozgniecionych/zmielonych goździków
* szczypta ziela angielskiego / startego :) /
* szczypta soli dla przełamania smaku
* 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 szklanka / około 100 g / posiekanych drobno lub rozdrobnionych blenderem orzechów włoskich
* 1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
* 2/3 szklanki pokrojonych ananasów LUB 1/3 szklanki pokrojonych owoców pigwowca pozostałych po robieniu nalewki + 1/3 szklanki pokrojonych ananasów z puszki lub świeżych

Pomysł na dodanie do ciasta owoców pigwowca  pozostałych po przygotowywaniu nalewki podsunęła mi jedna z czytelniczek mojego bloga .
Bardzo dziękuję !
Te owoce doskonale smakują w cieście :)



Przepis na nalewkę z pigwowca znajdziecie  TU

























wykonanie :

* Orzechy rozdrabniamy  w blenderze lub bardzo drobno siekamy
* Owoce ananasa i pigwowca kroimy
* Marchew obieramy i ucieramy na tarle o dużych oczkach
* W naczyniu łączymy suche składniki : mąkę, cukier , proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i przyprawy


* W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka ; dodajemy do nich olej - mieszamy... wsypujemy do nich składniki suche i dokładnie je łączymy ze sobą mieszając łyżką
* Dodajemy utartą marchew , rozdrobnione orzechy , ananas i owoce pigwy/ jeśli je mamy :)  /
* Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej masłem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut / robimy "test suchego patyczka" przed wyjęciem ciasta z pieca/
* Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 części


































KREM Z MASCARPONE I MIODU

składniki :

* 500 g serka mascarpone
* 60 g / 6 łyżek /masła w temperaturze pokojowej
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki miodu spadziowego
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią   


















wykonanie:

* Masło ucieramy
* Dodajemy serek, przesiany przez sito cukier, miód i cukier z wanilia - wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.
Wkładamy masę do lodówki, aby się schłodziła.

* Na pierwszy krążek ciasta nakładamy połowę masy - rozsmarowujemy
* Kładziemy drugi krążek ciasta i nakładamy pozostałą masę na wierzch i na boki tortu.
* Dekorujemy orzechami , kawałkami ananasa i obsypujemy odrobiną cynamonu.



Przed podaniem tort powinien poleżeć minimum 2 godziny w lodówce.


Komentarze

  1. Gratuluje Aniu! Wcale się nie dziwię, że wygrałaś :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie to było spore zaskoczenie / i mówię to bez kokieterii /.
      Liczyłam co najwyżej na wyróżnienie w tym konkursie i gdy weszłam na stronę z wynikami konkursu nie zauważyłam , że wygrałam :):):) NAPRAWDĘ ! - przejrzałam wyłącznie listę wyróżnionych, nie zauważając , że powyżej niej jest wpisany zwycięzca / wzięłam to za wstęp /. Dopiero później ktoś mi przysłał gratulacje i sprawdziłam po raz drugi czytając już całość :):):)

      Usuń
  2. Już Ci gratulowałam, ale nie zaszkodzi jeszcze raz - GRATULUJĘ!:-) Super i należało Ci się:-) A tort wygląda obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzena :)
      a tort - on jest po prostu przepyszny !

      Usuń
  3. Serdeczne gratulacje! Wygrana w pełni zasłużona :)
    No a tort... ech... marzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu :)
      w tej chwili jest to mój ulubiony tort / co zaskakuje mnie sama, bo przecież nie jest czekoladowy :):) /

      Usuń
  4. Aniu, wspaniale! Tak się cieszę! Serdecznie gratuluję zwycięstwa i ...sprzętu:) Uhm, marzenie... Tort niezwykły, nawet nie przeczuwam smaku.. Jadłam kiedyś marchwiowe ciasto z polewą z jakiegoś serka, było dobre, ale jestem pewna, że nie miało wiele wspólnego ze smakiem Twojego tortu. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Arniko :)

      Kiedyś piekłam inne marchewkowe ciasto, takie marchewkowo-migdałowe - dobre, ale ten tort jest o niebo lepszy :)

      Usuń
  5. Aniu w 100% zasłużona wygrana, cieszę się z niej jakby była moja:-) o ile nie bardziej:-). Tak to prawda, gdy jestem doceniona to mam ochotę oznajmić to całemu świtu:-).
    A tort wspaniały, piękny i w ogóle smakowo idealny.
    A wiesz, że ja wczoraj robiłam ciasto marchewkowe ale w postaci małych babeczek:-), właśnie czekają w kolejce na publikacje:-). Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olimpio :)
      To ja teraz czekam, aż Twoje babeczki marchewkowe doczekają się na publikację, bo zakochałam się w marchewkowych wypiekach :)

      Usuń
  6. serdeczne gratulacje z powodu wygranej!:)
    a tort wygląda bosko
    ja skromniej-mam na weekend w planach ciasto marchewkowe, do którego przymierzam się już lata świetlne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olu :)
      Marchewkowe ciasta wbrew pozorom nie smakują marchewką :) nie zwlekaj więc dłużej z upieczeniem.

      Usuń
  7. Twoj tort wyglada obłednie ! a ciasto marchewkowe kocham ponad życie.. :))

    Gratuluje wygranej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      W takim razie łączy nas uwielbienie dla marchewkowego ciasta !

      Usuń
  8. Jest się z czego cieszyć i co świętować ! Gratulacje.
    Zazdroszczę tortu jak i pomocnika :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę przyznać, że mnie nazwa jeszcze bardziej zachęca do spróbowania :)
    gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olu :)
      wiem, że niektórych nazwa trochę jednak zniechęca / nawet, gdy w domu powiedziałam, że piekę marchewkowy tort - patrzyli na mnie podejrzliwie :) /

      Usuń
  10. Gratuluję wygranej, zasłużyłaś sobie! :) Marchewkowe ciasta bardzo lubię, ale ten miodowy krem powalił mnie na kolana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Medlane :)
      Ten miodowy krem jest naprawdę pyszny. Sam dość słodki się wydaje, ale z ciastem komponuje się idealnie.

      Usuń
  11. Gratulacje :) Wspaniałą wygrana i z pewnością przyda się w kuchni...no i satysfakcja. Aniu-też tak mam , że radość rozsadza mnie i chce tym się podzielić ze światem...Tort bardzo apetyczny...biorę sobie kawałek i pędzę dalej :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nagroda BARDZO się przyda w kuchni ! Mój stary mikser wpadał w rezonans przy każdej próbie uruchomienia. Czasem bałam się , że rozpadnie mi się w rękach:)

      Usuń
  12. Gratulacje!!! Piękna nagroda i smakowity wielce tort:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję wygranej a kawałkiem pysznego tortu się częstuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszny! Kilka miesięcy temu robiłam tort marchewkowy i też robiłam do niego masę z dodatkiem miodu ale zamiast mascarpone dałam biały ser. Był cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pamiętam Twój miodowy tort udekorowany dzięki foli bąbelkowej - wyglądał niczym plaster miodu - GENIALNY PATENT !

      Usuń
  15. gratuluję wygranej:) sprzęt na pewno się przyda, a przepis wart uwagi:) w końcu pomysł niebanalny:) A co do tortu marchewkowego - boski!!! uwielbiam ciacho marchewkowe, a tutaj widzę jego nową wersję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygrana BAAAARDZO się przyda :)
      Mój stary mikser był już "na dotarciu" :):):)

      Usuń
  16. torcik obłędny ! będę musiała go zrobić :)
    gratuluję wspaniałej nagrody - w pełni zasłużonej :) ja miałam szczęście otrzymać nagrodę drugiego stopnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam Łucjo Twoją SŁODKA LAZANIĘ !
      Twój przepis mnie oczarował :)

      Usuń
  17. Nagrody gratuluję, a ciacho super apetycznie wygląda.
    Ja tez mam owoce pigwy z nalewki, to moze następnym razem skorzystam z Twojego przepisu. Ja lubię wykorzystywać do ciasta owoce aronii z nalewki , tez świetne !
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce pigwy z nalewki świetnym dodatkiem będą do różnych ciast - do keksa na przykład :) Naprawdę świetnie w cieście smakują.
      Poszperam w Twoich przepisach by inspiracje na przygotowanie przyszłorocznych nalewek odnaleźć :)

      Usuń
  18. Nie oparłabym się takiemu deserowi ;)

    Moje gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  19. Aniu, gratulacje, piękna nagroda !
    A przepis zabieram, koniecznie muszę zrobić, bo uwielbiam ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      A przepis gorąco polecam - to najlepsze marchewkowe ciasto jakie jadłam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI