SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ
Sałatka z kaszą jaglaną to zdrowa i bardzo smaczna propozycja na śniadanie, posiłek zabierany do pracy lub kolację. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do mięs z grilla. 
Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm; jest zasadotwórcza. Węglowodany i białko w niej zawarte dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.
Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm; jest zasadotwórcza. Węglowodany i białko w niej zawarte dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.
Ta sałatka kusi kolorami. Rodzaj
 i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od 
ich barwy. Im intensywniejszy kolor owoców lub warzyw - tym więcej 
korzystnych 
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
 przeciwutleniacze. Dietetycy
 i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców 
(surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w 
każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze 
wszystkich grup kolorystycznych.
składniki :
* 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
* 1 awokado
* 1 mała papryka pomarańczowa (lub 1/2 dużej)
* 1/2 papryki czerwonej
* 1,5 czerwonej cebuli
* 1 ogórek szklarniowy
* 1 owoc granatu lub 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
* 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
* 3 łyżki pestek dyni
* 3 łyżki pestek słonecznika
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 1/2 pęczka świeżej mięty
sos :
* 4 łyżki oleju lnianego (lub innego)
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* 1 papryczka chili lub 1/4 łyżeczki sosu Samba Oelek
* sól (z umiarem)
* świeżo zmielony kolorowy pieprz (do woli)
dekoracja:
* listki świeżej mięty
* nasiona granatu
* liście sałaty radiccho
wykonanie: 
 
Gotujemy kaszę jaglaną:
1
 szklankę kaszy wsypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie 
przelewamy wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często 
występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypujemy do garnka. Jedną szklankę kaszy zalewamy dwoma
 szklankami wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 20 minut na małym ogniu pod 
przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Prażymy pestki słonecznika i dyni :
Na gorącą, suchą patelnię wsypujemy pestki i stale mieszając prażymy je około 3 minuty. Przesypujemy do miseczki, studzimy.
Kroimy warzywa i zioła :
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych. Ogórek obieramy ze skórki, wykrawamy z niego gniazda nasienne; cebulę obieramy. Papryki, cebulę, ogórek i pomidory kroimy w drobną kostkę. 
Z owocu granatu wyłuskujemy jego soczyste, czerwone ziarenka. Zamiast owocu granatu możemy wykorzystać świeże czerwone lub czarne porzeczki.  
Zielone listki pietruszki i mięty drobno siekamy.  
Przygotowujemy sos do sałatki :
Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i drobno ją siekamy. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej emulsji.  
Awokado obieramy
 i kroimy w kostkę. Tę czynność wykonujemy jako ostatnią tuż przed 
dodaniem sosu do sałatki (awokado pozostawione bez kontaktu z pestką - 
ciemnieje). 
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, zalewamy sosem, dokładnie mieszamy; przekładamy do salaterki, dekorujemy listkami świeżej mięty i pestkami granatu. Sałatka ta pięknie wygląda podana na liściach sałaty radicchio.




Komentarze
Prześlij komentarz