TRYB JASNY/CIEMNY

ŚWIĘTO GOLONKI PODKARPACKIEJ Z PILZNA

taurus, pilzno, video, koncert video, koncert, videoband, wojciech luszczykiewicz, ranczo taurus, golonka, konkurs jedzenia golonki na czas, blog, zycie odkuchni
IX ŚWIĘTO GOLONKI PODKARPACKIEJ Z PILZNA
Pamiętacie przysłowie: "cudze chwalicie, swego nie znacie"? O tym, że Niemcy mają swój Oktoberfest wiecie pewnie wszyscy, a czy słyszeliście już o ŚWIECIE GOLONKI PODKARPACKIEJ Z PILZNA organizowanym corocznie przez Firmę TAURUS ? 
To impreza podczas której piwo leje się litrami, a w okolicy unosi się kuszący zapach golonki, pieczonych szaszłyków, wędzonych i grillowanych kiełbas, kaszanki, pierogów i innych smakołyków. Nic więc dziwnego, że każdego roku zwabia ona do Rancza Taurus coraz więcej amatorów pysznego jedzenia i dobrej zabawy, a wielbiciele golonki zjeżdżają się tu z całej Polski. A rozsmakować jest się w czym, bo Golonka z Pilzna w 2007 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz otrzymała nagrodę Perła 2008 w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną. Podczas festiwalu nieprzerwanie trwały na scenie pokazy, konkursy, koncerty. Ze strefy zabaw dziecięcych stale dobiegały radosne śmiechy i piski najmłodszych uczestników festynu. Odważnych ku niebu unosił wielki, kolorowy balon. Tańce, hulańce przy muzyce zespołu Stars i DJ DID trwały tu do późnych godzin nocnych.
Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna było obchodzone również we wszystkich barach należących  do Firmy Taurus znajdujących się na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.
Gwiazdą tegorocznego Święta Golonki Podkarpackiej z Pilzna był zespół VIDEO.

wojciech luszczykiewicz, video, zespol video, videoband, koncert, na scenie, golonka, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni
golonaka, taurus, pilzno, ranczo taurus, zespol ludowy, wystepy, dziewczynka na ludowo, na ludowo, blog, zycie od kuchni

Oj działo się, działo ! :
Sami zobaczcie  

 Święto Golonki Podkarpackiej to cykliczna impreza mająca na celu prezentację bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia oraz promowanie naszych rodzimych produktów, podkarpackiego rolnictwa  i hodowli trzody chlewnej, która stanowi główną bazę surowcową dla produkcji wyrobów tradycyjnych Firmy Taurus. Stanisław Jarosz, właściciel, założyciel i Prezes Zarządu Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego TAURUS  propaguje polską tradycyjną żywność także za granicą poprzez udział w międzynarodowych targach żywności. 
 
ranczo taurus, pilzno, taurus, golonka, blog,  zycie od kuchni
04.06.2016 roku gościliśmy na tegorocznym Święcie Golonki Podkarpackiej z Pilzna. 
Impreza cyklicznie odbywa się na Ranczo Taurus w pobliżu Baru i Domu Weselnego w Pilźnie-Strzegocicach. Jest to kompleks rekreacyjny, ogrodzony, zajmujący powierzchnię 1,5 ha. 
Organizatorem wydarzenia była Firma TAURUS przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie i Gminy Pilzno. Patronat honorowy nad imprezą przejęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Starosta Powiatu Tarnowskiego, Starosta Powiatu Dębickiego. 

taurus, stanislaw jarosz, jan zwolinski, kielbasa swojska pilznenska, certyfikat jakosc tradycja, polska izba produktu regionalnego i lokalnego, pilzno,
Na zdjęciu: W trakcie trwania Święta Golonki Podkarpackiej Jan Zwoliński - Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego wręcza Stanisławowi Jaroszowi - Prezesowi Zarządu Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego Taurus CERTYFIKAT JAKOŚĆ TRADYCJA dla kiełbasy swojskiej pilzneńskiej.


kielbasa swojska pilznenska, taurus, kielbasa taurus, certyfikat jakosc tradycja, pilzno, golonka, blo
Na zdjęciu: nagrodzona kiełbasa swojska pilzneńska. O tym jak jest produkowana możecie przeczytać NA TEJ STRONIE.

Program wydarzenia był bardzo bogaty i pełen atrakcji dla wszystkich przybyłych. Podczas święta prof. dr hab. inż. Władysław Migdał wygłosił  ciekawy wykład pt. "o golonce prawie wszystko".

maciej jarczak, taurus, konkurs jedzenia golonki na czas, golonka, pilzno, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni

VI OTWARTE MISTRZOSTWA POLSKI W JEDZENIU GOLONKI NA CZAS
Tradycyjnie częścią Święta Golonki Podkarpackiej z Pilzna stał się konkurs w jedzeniu golonki na czas. Zgodnie z regulaminem konkursu golonkę uważa się za zjedzoną, w chwili kiedy na talerzu uczestnika mistrzostw pozostanie jedynie kość, a uczestnik podniesie rękę do góry oraz wypowie w sposób zrozumiały słowa: „GOLONKA PODKARPACKA Z PILZNA BYŁA PYSZNA”. W tym roku zawody oceniała Komisja konkursowa w składzie: Prezes Firmy Taurus - Stanisław Jarosz,  Burmistrz Pilzna - Ewa Gołębiowska oraz dyrektor ds. prawno-ekonomicznych Firmy Taurus - Paweł Rachwał 
Na podium stanęli:

I miejsce Maciej Rajczak z czasem 2 min 39 s
II miejsce Grzegorz Zioło z czasem 3 min 45 s
III miejsce Bogdan Barycza z czasem 6 min 46 s


taurus, golonka, konkurs jedzenia golonki na czas, blog, zycie od kuchni 
wladyslaw migdal, golonka, konkurs jedzenia golonki na czas, blog, zycie od kuchniNa zdjęciu:  prof. dr hab. inż. Władysław Migdał nakłada golonkę na talerze uczestników konkursu.
taurus, golonka, golonka podkarpacka, konkurs jedzenia golonki na czas, ranczo taurus, jedzenie golonki, blog, zycie od kuchni,
stanisław jarosz, fryderyk kapinos, taurus, konkurs jedzenia golonki na czas
stanislaw jarosz, maciej rajczak, golonka, taurus, ranczo taurus, medal, konkurs jedzenia golonki na czas, blog, zycie od kuchni



Na zdjęciu: Stanisław Jarosz wręcza medal Maciejowi Rajczakowi - zwycięzcy tegorocznego konkursu w jedzeniu golonki na czas.

KONKURS  "WIEPRZOWINA SMACZNIE I WYKWINTNIE"
W konkursie wzięli udział uczniów szkół gastronomicznych z Tarnowa i Pilzna z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie z panią mgr inż. Bogusławą Zaborowską i Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. K. Kózki w Pilźnie z panią dyrektor Anną Smołuchą. 
Poziom konkursu był bardzo wyrównany, a przygotowane przez uczniów dania prezentowały się niezwykle pięknie. 
To czego mnie i Piotrowi osobiście zabrakło w tym konkursie to wykorzystania przez jego uczestników lokalnych, podkarpackich produktów tak, by ich przepisy wyraźniej i w bardziej zdecydowany sposób prezentowały bogactwo dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia. Uczniowie chętnie sięgali po włoskie specjały (np. sery) zapominając o lokalnych produktach. 

taurus, wieprzowina, konkurs, ranczo taurus, poledwica wieprzowa, wieprzowina smacznie i wykwintnie, Zespoł Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie, Rzemieślniczej Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. K. Kózki w Pilźnie, blog, jurorzy, blogerzy, zycie od kuchni
Na zdjęciu: polędwica wieprzowa, galaretka chrzanowa, mus jabłkowy. Autor - Michał Ciszek - I MIEJSCE W KONKURSIE


wieprzowina, poledwica wieprzowa, konkurs, szkola gastronomiczna, Zespoł Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie, Rzemieślniczej Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. K. Kózki w Pilźnie, wieprzowina smacznie i wykwintnie, blog, zycie od kuchni
Na zdjęciu: polędwica wieprzowa podana na konfiturze rabarbarowej z musem szparagowo-imbirowym

taurus, golonka, wieprzowina, poledwica wieprzowa, konkurs, ranczo taurus, Zespoł Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie,Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. K. Kózki w Pilźnie
Na zdjęciu: polędwica wieprzowa w aromacie natki pietruszki

konkurs, taurus, wieprzowina, wieprzowina smacznie i wykwintnie, blog, zycie od kuchni , ranczo taurus, pilzno
Na zdjęciu : ogłoszenie wyników konkursu "Wieprzowina smacznie i wykwintnie"
Komisja konkursowa w składzie : Magdalena Jarosz, Anna Wlezień (blog ŻYCIE OD KUCHNI), Joanna Krzewińska (blog KRÓLESTWO GARÓW), Iza  Kulińska (blog SMACZNA PYZA), Bernadeta Jarnot-Manecka (blog MÓJ KULINARNY PAMIĘTNIK), Olena Mirga, Janusz Flis, Justyna Dziedzic przyznała dwa pierwsze miejsca, które zajęli Michał Ciszek z Tarnowa i Patryk Czekański z Pilzna.

wojciech luszczykiewicz, video, zespol video, videoband, koncert, na scenie, golonka, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni

KONCERT ZESPOŁU VIDEO
Gwiazdą wieczoru był zespół VIDEO. 
Mówiąc w imieniu całego zespołu wokalista Wojciech Łuszczykiewicz śmiał się na scenie mówiąc, że jeszcze nigdy tak się nie przejedli podczas koncertu :)
Z przyjemnością daliśmy się ponieść nastrojowi bawiąc się świetnie podczas koncertu. Muzyka na żywo ma w sobie magię. Obcowanie z nią wywołuje zupełnie inne emocje niż słuchanie jej z płyty czy w radio. Nie sposób tego porównać, to kompletnie inne żywioły i inne doświadczenie empiryczne.

wojciech luszczykiewicz, video, zespol video, videoband, koncert, na scenie, golonka, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni

Płyta daje możliwość wsłuchania się w utwór, analizowania go. Koncert to zjawisko totalne, wręcz wielozmysłowe - muzykę się tu nie tylko słyszy, ale także odbiera wszystkimi zmysłami; ma się poczucie, że jej rytm zaczyna uderzać w naszych tętnicach. Dopiero zderzenie z osobowością, z charyzmą artystów pozwala nam w pełni zrozumieć przekaz artystów. Udział w koncercie na żywo może nawet diametralnie zmienić nasze muzyczne gusta :)

wojciech luszczykiewicz, video, zespol video, videoband, koncert, na scenie, golonka, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni

To też silne doświadczenie wspólnotowe.  Uczestnicząc w koncercie stajemy się częścią społeczności zgromadzonej wokół nas. Jej energia i pozytywne emocje udzielają się nam i mamy ten fantastyczny stan "gdy jest nam doskonale wszystko jedno" ;)

wojciech luszczykiewicz, video, zespol video, videoband, koncert, mikser, na scenie, golonka, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni

My mieliśmy dodatkowo możliwość spojrzeć na zespół VIDEO z jeszcze innej perspektywy - mogliśmy obserwować koncert "od kuchni". Taka premia za bycie blogerem :) 

czebureki, taurus, golonka, ranczo taurus, swieto golonki, blog, zycie od kuchni
Podczas święta Golonki Podkarpackiej z Pilzna nie zabrakło kulinarnych niespodzianek.
Olena Mirga, ukraińska gwiazda kulinarna zaprezentowała wszystkim gościom  przysmaki tradycyjnej kuchni ukraińskiej. Były to pielmieni i czebureki. Wraz z Joanną i Piotrem z bloga KRÓLESTWO GARÓW i Izą autorka bloga SMACZNA PYZA mieliśmy w przeddzień święta golonki wielką przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez Olenę Mirgę i poznać tajniki przygotowywania tych niezwykle smacznych pierogów. Ulepiliśmy wspólnie pod okiem Oleny blisko 1500 pielmieni.
pielmieni, olena migra, pierogi, lepimy pielmieni, lepimy, warsztaty kulinarne, kuchnia ukrainska, blog, zycie od kuchni
pielmieni, olena migra, ranczo taurus, taurus, golonka, lepimy pierogi, ukrainskie pierogi, blog, zycie od kuchni
olena migra, pielmieni, czebureki, taurus, golonka, warsztzty kulinarne, ukrainskie pierogi, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni
czebureki, olena migra, ukrainskie pierogi, taurus, pilzno, ranczo taurus, blog, zycie od kuchni
Na zdjęciu : czebureki
To smażone w głębokim tłuszczu duże pierogi z mięsnym nadzieniem. Są cudownie chrupiące i pełne smaku. Po przekrojeniu(ugryzieniu) wydobywająca się z nich para niesie cudowny mięsny aromat, a ze środka pieroga wypływa odrobina aromatycznego bulionu, który jest obietnicą soczystego nadzienia i stanowi fantastyczną przeciwwagę dla chrupiącej skórki pieroga.

pielmieni, olena migra, kuchnia ukrainska, ukrainskie dania, pierogi, warsztaty kulinarne, golonka, taurus, ranczo pilzno, blog, zycie od kuchni
Na zdjęciu : pielmieni 
To rodzaj pierogów bardzo popularnych na Ukrainie i w Rosji przygotowywanych z farszem z surowego mięsa. Swoim kształtem przypominają nasze uszka. / Rosyjskie słowo "pielmieni" (pierogi) pochodzi od "pielian", co oznacza "chleb wyglądający jak ucho". 
W pielmieni proporcja farszu do ciasta wynosi 1:1. Są pełne smaku, aromatyczne, pyszne.
 
olena migra, czebureki, pierogi, pierogi smazone, ranczo taurus, taurus, pilzno, warsztaty kulinarne, kuchnia ukrainska, pierogi, blog, zycie od kucjni
Na zdjęciu: Olena Mirga prezentuje czebureki

dolina pstraga, hotel, nocleg A4, taurus, golonka, pstrag, blog, zycie od kuchnidolina pstraga, hotel, taurus, nocleg, golonka, pstrag, blog, zycie od kuchni

Organizatorzy imprezy zapewnili nam nocleg w gościnnych progach Hotelu Dolina Pstrąga.



Na zdjęciu: Stanisław Jarosz i "Klub Miłośników Sportów Motorowych START - Ropczyce"
 
 

RANCZO TAURUS
ul.Bujnowskiego 60
Pilzno 


Komentarze

  1. w zyciu golonki nie jadlam ale zdjecia z reportazu wspaniale ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jadłem i bardzo polecam :D uwielbiam ten soczysty smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj działo się, szkoda że mnie tam nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też żałuję, niestety nie mogłem się zjawić..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI