TRYB JASNY/CIEMNY

WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM



salatka warstwowa, salatka z tunczykiem, salatka jajeczna, salatka na sylwestra, salatka na impreze, impreza, salatka, salatka na impreze, zycie od kuchni
WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM na cześć jej autorki zwana przez nas SAŁATKĄ EWELINY

Ta sałatka jest absolutnie genialna w smaku! Jest idealna na imprezy i spotkania towarzyskie. Z salaterki znika w tempie błyskawicznym. Jeśli przeraża was lista składników, to po prostu nam zaufajcie, a na pewno nie zawiedziecie się. Jej smak zależy od jakości wykorzystanych przez was składników, ale to zasada stale obowiązująca w kuchni :) Koniecznie wybierzcie wiec jajka od „szczęśliwych kurek”. Są nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Na ich bazie możecie przygotować również gęsty, domowy majonez.
Ta sałatka ma zapewne pierdylion kalorii, ale z rozmysłem ich nie liczymy, bo jakże przyjemnie jest czasem beztrosko biesiadować z przyjaciółmi przy wciągającej rozmowie, dobrym winie i pysznym jedzeniu celebrując życie, ciesząc się nim. W takich chwilach rozsmakowując się w pysznym jedzeniu nie warto obsesyjnie myśleć czy od niego można przytyć :)

Sałatka warstwowa najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce o płaskim dnie. 

składniki :

* 8 dużych jajek ( od szczęśliwych kurek)
* 120 g masła
* 200 g sera żółtego
* 360 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto, czyli po odsączeniu zalewy). To np. 3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym o wadze 170 g (120 g netto) każda.
* 225 g łagodnego w smaku majonezu (może być domowy), czyli niewielki słoiczek, lub jak kto woli, około 8 -10 czubatych łyżek.
* pół pęczka szczypiorku lub zielonej cebulki

skladniki na salatkę, salatka na impreze, salatka warstwowa, salatka jajeczna, salatka z tunczykiem, zycie od kuchni, tunczyk w kawalkach, jajka na twardo, majonez do salatki

wykonanie:

Masło wkładamy do zamrażalnika na około 1,5  godziny.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy je na połówki i oddzielamy żółtka od białek.
Otwieramy puszki z tuńczykiem i odcedzamy rybę z zalewy.
Szczypiorek (lub zieloną cebulką) drobno siekamy.

Teraz w salaterce o płaskim dnie zaczynamy układać kolejne warstwy sałatki :

I warstwa – na grubych oczkach tarła ucieramy białka jaj ugotowanych na twardo i rozprowadzamy je równomiernie na dnie salaterki (nie dociskamy ich).

salatka warstwowa, salatka z tunczykiem, salatka jajeczna, jajka, jajka od szczesliwych kurek, salatka na impreze, impreza, majonez do salatki, tunczyk, tarcie, skladniko na salatke, zycie od kuchni
II warstwa – na tym samym tarle trzemy w wiórka lekko zmrożone masło

salatka jajeczna, salatka warstwowa, salatka z tunczykiem, salatka na impreze, majonez, tunczyk, jajka, zycie od kuchni, przygotowywanie salatki

III warstwa – na warstwę utartego masło rozkładamy połowę majonezu i nie odrywając łyżki od sałatki równomiernie go rozprowadzamy.

majonez do salatki, salatka na impreze, salatka na sylwestra, salatka warstwowa, salatka z tunczykiem, salatka jajeczna, zycie od kuchni

IV warstwa – na majonez ucieramy warstwę sera żółtego.

V warstwa – na utartym serze równomiernie rozkładamy odsączonego z zalewy tuńczyka

VI warstwa – na tuńczyku rozsmarowujemy pozostały majonez

salatka warstwowa, salatka jajeczna, salatka z tunczykiem, majonez, majonez do salatki, tunczyk, szczypiorek, salatka z serem zoltym, zycie od kuchni, przygotowanie salatki, skladniki na salatke, salatka na sylwestra, jak zrobic salatke na impreze, salatka na impreze
VII warstwa – na wierzch sałatki kruszymy żółtka jaj ugotowanych na twardo

VIII warstwa – całość obsypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem (lub cebulką zieloną)

salatka na impreze, salatka jajeczna, salatka z tunczykiem, salatka warstwowa, impreza, zycie od kuchni

Tak przygotowana sałatkę należy niezwłocznie schować do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach schłodzenia. Z lodówki wyjmujemy ją tuż przed podaniem.
  

Komentarze

  1. A dlaczego masło? Tak mi jakoś nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DLATEGO , ŻE Z DODATKIEM TARTEGO ZMROŻONEGO MASŁA TA SAŁATKA JEST PYSZNA :) Pisaliśmy, że jeśli lista składników Was przeraża, to po prostu nam zaufajcie :)
      Tę sałatkę robimy od wielu lat( ze zwględu na ilość kalorii -okazjonalnie ;) )To sprawdzony i "testowany" na wielu osobach przepis. WARSTWA MASŁA MA BYĆ I JUŻ ! :)

      Usuń
  2. U nas w domu też się robi tą sałatkę, tylko, że właśnie bez masła ;)
    Wszyscy ją uwielbiają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy wiele lat temu jedliśmy tę sałatkę po raz pierwszy od razu poprosiliśmy o przepis i oczywiście chcieliśmy go "odchudzić" bo lista składników trochę nas przeraziła :) Niestety okazało się, że ta sałatka w wersji bez masła nie smakuje już tak wyjątkowo. Wolimy jadać ją rzadko ale w tej pełnej, maślanej, wypasionej wersji :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! Tłuszcze mi nie straszne :) ograniczam węglowodany i moge jesc tłusto bez ograniczeń bez żadnych konsekwencji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI