JABŁKA PIECZONE Z PIERNIKAMI WYBORNY ŚWIĄTECZNY DESER
Pierwszy świąteczny zapach, który wkrada się do naszego domu to
zapach piernika. Jest korzenny,
intensywny; skrywany później na czas skruszenia w szczelnie zamkniętych
słojach lub puszkach, by w świąteczne dni rozejść się po
wszystkich zakamarkach domu. Później
 pojawia się zapach choinki. To zapach lasu
i żywicy; ten zapach zawsze wielką ekscytację w nas budzi; przywołuje w 
pamięci dziecięcą radość z przystrajania świątecznego drzewka. Wraz z zapachem choinki przychodzi zapach suszonych grzybów, który kusi zmysły gdy przygotowujemy farsz do wigilijnych uszek i gdy świąteczna zupa grzybowa gotuje się już w kuchni. A potem
przychodzi zapach suszonych jabłek i wędzonych śliwek; czas gdy suską sechlońską pachnie nasza
kuchnia. To zapach niezwykły; zapach dymu i słodyczy w jednym. W wielkim garnku
nastawiamy kompot z suszu. 
Pieczone jabłka z piernikową nutą łączą w sobie część naszych ulubionych świątecznych aromatów i smaków. To wyborny i lekki zarazem świąteczny deser.  Bardzo łatwo go przygotować. Zajmuje to tylko krótką chwilę.
WIGILIA I ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA - zbiór naszych przepisów kulinarnych znajdziecie [NA TEJ STRONIE]
PIECZONE JABŁKA Z PIERNIKOWĄ NUTĄ
składniki:
* jabłka w ilości według waszych potrzeb
* sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
dodatki na 1 jabłko:
* 1 - 2 domowych pierniczków (przepis na pierniki zajdziecie poniżej)
* 1 łyżeczka rodzynek
* 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 1 łyżka mrożonych czarnych porzeczek POLTINO
dekoracja:
* skórka otarta z pomarańczy
* listki świeżej mięty
PIERNIKI
składniki:
* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale my wolimy sami komponować smak naszych  pierników.   Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach. 
Goździki rozgniatamy na desce wałkiem do ciasta (można zrobić to w moździerzu )
Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewamy w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzimy. Dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszamy składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatamy miękkie ciasto.
PRZED FORMOWANIEM PIERNIKÓW CIASTO NALEŻY SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.
Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na
 grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne - 
czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do 
ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach (np. gwiazdkach) wycinamy pierniczki.  
W
 trakcie pieczenia pierniki nieznacznie urosną; układając je na blasze 
wyłożonej papierem do pieczenia musimy zostawić im trochę luzu.
Pierniki pieką się w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
PIECZENIE JABŁEK
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 
Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm). Wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne) i skrapiamy go sokiem wyciśniętym z pomarańczy. 
Do środka każdego z jabłek wkładamy połamane na kawałki pierniki i wsypujemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wierzch jabłka przykrywamy mrożonymi czarnymi porzeczkami (nie rozmrażamy ich wcześniej). Jabłka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Deser podajemy gorący, udekorowany skórką otartą z pomarańczy i listkami świeżej mięty.  
ŻYCZYMY WAM MAGICZNYCH ŚWIĄT :)
To danie przygotowaliśmy w świątecznej edycji naszego kulinarnego projektu ON I ONA W KUCHNI. 
Tym
 razem motywem przewodnim zostały czarne porzeczki. Są wprost cudownym 
składnikiem świątecznych dań. Anna wykorzystała je do przygotowania 
wybornego deseru świątecznego i zrobiła JABŁKA PIECZONE  Z PIERNIKAMI. 
Piotr poszedł wytrawną drogą i zrobił wyrazisty, pikantny sos 
porzeczkowo-chrzanowy do wędlin i mięs inspirując się przepisem na sos 
cumberland.Jego przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE].
 








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Świetna opcja :) Uwielbiam jabłka na ciepło :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O kurczę! Ale to pięknie wygląda :) Zdjęcia na tym blogu są świetne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, fotki są niesamowite. Lubie tutaj wchodzić i oglądać takie rzeczy.
OdpowiedzUsuńMoże być dany zamiast mrożonych porzeczek, dżem porzeczkowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, przepis to tylko baza, którą zawsze można modyfikować :) deser będzie przez to bardziej słodki
Usuń