TRYB JASNY/CIEMNY

OWOCE KARMELIZOWANE W CYDRZE I ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM

owoce zapiekane z koglem moglem, deser owocowy, owoce zapiekane, cydr lubelski, deser z cydrem, przepisy z cydrem, blog, życie od kuchni



OWOCE KARMELIZOWANE W CYDRZE I ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM

Czyż to nie brzmi kusząco?  :)
Pod wpływem działania wysokiej temperatury naturalnie występujące w cydrze cukry ulegną karmelizacji tworząc na podlanych nim owocach pyszną, delikatnie chrupiącą powłokę pełną smaków i aromatów z cydru. Ale to jeszcze nie koniec - teraz pora by całość zapiec pod koglem moglem.
Zobaczcie cały przepis  :)

OWOCE KARMELIZOWANE W CYDRZE I ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM

ETAP PIERWSZY - KARMELIZUJEMY OWOCE W CYDRZE

składniki:
(proporcje na 2 porcje)

* 1 duże jabłko + 300 g innych owoców w dowolnej konfiguracji - możecie wykorzystać: brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest (poza sezonem do tego deseru możecie wykorzystywać owoce mrożone)

* 100 ml cydru (my sięgamy po cydr lubelski niefiltrowany)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, cydr w kuchni, przepisy z cydrem, deser owocowy, owoce zapiekane, blog, zycie od kuchni

wykonanie:

Twardsze owoce takie jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki czy morele kroimy w cząstki i karmelizujemy w cydrze. Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone owoce, podlewamy je cydrem i doprawiamy miodem. Dusimy przez kilka minut do odparowania płynów (w tym czasie obracamy je delikatnie aby skarmelizowały się z obu stron).

owoce zapiekane z koglem moglem, deser owocowy, owoce zapiekane, cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, przepisy z cydrem, blog, życie od kuchni




owoce zapiekane z koglem moglem, deser owocowy, owoce zapiekane, cydr lubelski, deser z cydrem, przepisy z cydrem, blog, życie od kuchni


owoce zapiekane z koglem moglem, deser owocowy, owoce zapiekane, cydr lubelski, deser z cydrem, przepisy z cydrem, blog, życie od kuchni

Gdy owoce na patelni zmiękną - przekładamy je do żaroodpornych naczyń do zapiekania i obsypujemy je drobnymi, miękkimi owocami (np. malinami, truskawkami, jeżynami, porzeczkami). 

ETAP DRUGI - ZAPIEKANIE OWOCÓW POD KOGLEM MOGLEM

składniki na kogel mogel

* na 2 porcje liczymy: 2 jajka + 2 łyżki cukru kryształu + szczyptę soli

! Możecie również przygotować masę jajeczną do zapiekania wykorzystując tylko żółtka i cukier, ale wtedy na 1 porcję musicie liczyć po 2 żółtka i 1 łyżkę cukru.

wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C

Oddzielamy żółtka jaj od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Dosypujemy 1 łyżkę cukru i ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Żółtka ucieramy z 1 łyżką cukru  na białą, pulchną masę i dodajemy do niej ubite białka z cukrem. Całość delikatnie mieszamy. 


owoce zapiekane z koglem moglem, deser owocowy, owoce zapiekane, cydr lubelski, deser z cydrem, przepisy z cydrem, blog, życie od kuchni


Gotową masę jajeczną przekładamy na karmelizowane w cydrze owoce i naczynia do zapiekania wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez szybkę od piekarnika podglądamy jak masa jajeczna zarumienia się na karmelizowanych owocach. Po 5 - 8 minutach deser jest gotowy do podania.

owoce zapiekane z koglem moglem, deser owocowy, owoce zapiekane, cydr lubelski, deser z cydrem, przepisy z cydrem, blog, życie od kuchni



Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI