TRYB JASNY/CIEMNY

BY THE WAY V.I.P Grande Degustacje Świeżych Owoców Morza i Ryb


Choć nie każdy z was w tym roku wybiera się na wakacje do Włoch to w wybornych owocach morza i rybach ze słonecznej Italii możecie rozsmakować się nie wyjeżdżając z Krakowie. Zabieramy was dziś w szczególne miejsce na kulinarnej mapie naszego miasta do  restauracji BY THE WAY. 


W ich daniach zakochaliśmy się podczas jednej z edycji Art & Food Bazar, kulinarnej imprezy która cyklicznie odbywa się na Starym Kleparzu przyciągając tłumy  miłośników dobrej kuchni, śródziemnomorskich smaków i wina.  Serwowane przez nich spaghetti z owocami morza było niezrównane!


W BY THE WAY możecie rozsmakować się w  prawdziwej włoskiej kuchni. 

Menu jest krótkie, sezonowe, zmienia się zgodnie z porami roku. Ich specjalnością są świeże owoce morza i ryby. Nie kupują ich u pośredników czy w hurtowniach, ale przywożą je sami co tydzień prosto z małego portowego miasteczka Chioggia we Włoszech. Daje im to możliwość wyboru najlepszych produktów, osobistego poznawania rybaków, „dotknięcia” i samodzielnego wyboru morskich specjałów, które później serwują w swojej restauracji. Świeże owoce morza i ryby serwują zawsze od czwartku do niedzieli (lub do wyczerpania zapasów). W menu restauracji BY THE WAY lub na specjalne zamówienie znajdziecie wtedy- świeże krewetki Vannamei, krążki mątwy, kalmary, krewetki argentyńskie, mule, vongole, lupino, langustynki, jaja mątwy, małże brzytwy, ryby morskie (co tydzień inne), ośmiorniczki baby, małe mątwy, małe kalmary, ostrygi, fasolare, arka di Noe, ośmiornice, trufle morskie, cytryny morskie, homary, sardynki, sardele, stynka....i wiele innych

Raz w miesiącu organizują V.I.P Grande Degustacje. To prawdziwa gratka dla miłośników świeżych owoców morza i ryb; genialna, nieosiągalna gdzie indziej okazja by spróbować różnych morskich specjałów. 


Byliśmy na XVI edycji V.I.P Grande Degustacji Świeżych Owoców Morza i Ryb w Restauracji By The Way. Na początku na wielkim stole pojawiły się tace pełne świeżych owoców morza i ryb. To było, bez przesady, jakieś 50-60 kg pyszności (a to jedynie przystawka)! Na każdej Grande Degustacji pojawiają się jakieś perełki wśród owoców morza np. kraby softshell, jaja mątwy i nigdy menu nie jest takie same bo przecież rybakom nie zawsze udaje się to samo złowić. I dla smakoszy to właśnie jest najfajniejsze, ta niespodzianka.
 
Na zdjęciach: przystawka z owoców morza dla 2 osób na
V.I.P Grande Degustacji
Wieczór rozpoczął się od opowieści. Podczas częstowania gości morskimi specjałami Szef kuchni Piotr Cholewa, z-ca Szefa kuchni Karol Wiencaszek i General Manager Kamil Czarkowski opowiadali dużo ciekawostek o owocach morza; między innymi o tym skąd przyjechały do restauracji By The Way, jak się je tu przygotowuje oraz co, jak i z czym się je :)

    
Oprócz gigantycznych porcji różnych owoców morza specjałami wieczoru podczas XVI edycji V.I.P Grande Degustacji był genialny stek z miecznika i pyszna sałatka „sardine in soare”.

Na zdjęciu: stek z miecznika

Na zdjęciu: focaccia z sałatką „sardine in soare”
To pyszna warstwowa sałatka której podstawą są oprószone mąką sardynki smażone na głębokim tłuszczu przekładane blanszowaną na oliwie białą cebulą w zalewie z octu winnego i cukru z dodatkiem orzeszków pinii i rodzynek. Morski charakter tej sałatki podkreśla soliród.

 

Daniem głównym wieczoru były Gnocchi alla Marinara.

Na zakończenie tej uczty podano trzy pyszne, włoskie desery. Nie zabrakło oczywiście wybornego, włoskiego wina.  


Podczas XVI Grande Degustacji o doskonały nastrój gości Restauracji By The Way zadbał  śpiewak operowy Jerzy Grzegorz Wójcik uświetniając wieczór swym recitalem. 


A teraz najważniejsze! NIE PRZEGAPCIE !

XVII V.I.P Grande Degustacja Świeżych Owoców morza I Ryb - rezerwacja i szczegółowe informacje: [ KLIK ]


 
Restauracja BY THE WAY
ul. Lea 16A, 30-048 Kraków
 rezerwacje: + 48 500 800 409

Komentarze

  1. O Jezusie, ile dobroci, aż całe biurko obśliniłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak samo :D Jednak dla mnie owoce morza tylko tak fajnie wyglądają, w smaku już mi tak bardzo nie odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaam! Jakie pyszności! Kocham owoce morza! :) Brakuje mi takiej restauracji w moim mieście!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi ten blog bardzo się podoba. Bardzo dobrze że taki blog w ogóle istnieje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI