TRYB JASNY/CIEMNY

SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA - DIETETYCZNY GRILL

SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA - DIETETYCZNY GRILL

szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill

Szaszłyki z indyka i bakłażana - niskokaloryczne danie z grilla.   

Co zrobić gdy jesteście na diecie, a nie chcecie rezygnować z grilla? 

Zróbcie pyszne SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA.

Fani grilla będąc na diecie wcale nie muszą rezygnować ze smakołyków z rusztu.  Ociekające tłuszczem kiełbaski, boczek, kaszanka i karkówka nie są dobrą opcją na diecie redukcyjnej, ale grillowane warzywa, ryby oraz chude gatunki mięsa takie jak filet z piersi indyka przyrządzone na ruszcie to już wybór doskonały. I tu automatycznie pojawia się pytanie: czy chude, pozbawione tłuszczu mięso pieczone na grillu nie okaże się suche jak wiór i przez to niesmaczne? Nie musicie obawiać się, że mięso będzie suche. Dzięki odpowiednim dodatkom i sposobie obróbki mięso nabierze pełni smaku i zachowa swoją naturalną soczystość pozwalając nam cieszyć się lekkim, fit daniem z grilla.
 
szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill

SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA – SKŁADNIKI

Proporcje na 8 szaszłyków

* 4 duże sznycle z piersi indyka (możecie kupić gotowe, pokrojone już mięso lub wyciąć je sami z grubszej części fileta z indyka)

* 1 bakłażan

* 8 pieczarek (kupując pieczarki wybieramy te średniej wielkości licząc po 2 pieczarki na 1 szaszłyk)

* 1 papryka czerwona

* 1 papryka żółta

* 4 czerwone cebule

* ketchup (około 2 łyżki)

* 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego do skropienia patelni grillowej

* sól

* pieprz, 

* papryka w proszku (my wybieramy ostrą paprykę, ale jeśli nie lubicie pikantnych dań możecie sięgnąć po słodką paprykę w proszku)

 

MARYNATA DO SZASZŁYKÓW Z INDYKA I BAKŁAŻANA

* 3 łyżki oleju rzepakowego

* 1 łyżka octu jabłkowego

* sól ziołowa (z umiarem)

* świeżo zmielony czarny pieprz (do woli)

* drobno posiekane świeże zioła:

- listki świeżej mięty oberwane z 2 gałązek

- posiekane drobno igiełki rozmarynu z 2 gałązek 

- liście lubczyku z 1 gałązki

* 1 duży ząbek czosnku zmiażdżony w wyciskarce

* drobno pokrojona papryczka chilli lub 1,5 łyżeczki papryki w proszku (ostrej lub słodkiej zależnie od waszych upodobań smakowych)

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy w kuchennej miseczce.

 

SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA - WYKONANIE

Bakłażana myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością oleju i kolejno kładziemy na niej plastry bakłażana; grillujemy je po około 3 minuty z każdej strony.

Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm. Resztki papryki dodajcie do sałatki.

Cebule zależnie od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki i potem rozdzielamy ich warstwy przed nabiciem na patyczek do szaszłyków.

Pieczarki myjemy i odcinamy im nóżki (wykorzystujemy je później do innego dania – np. do jajecznicy).

Z grubszej części fileta z piersi indyka wykrawamy cienkie, duże plastry (lub kupujemy gotowe sznycle z piersi indyka). Obsypujemy je świeżo zmielonym pieprzem, papryką w proszku (my lubimy ostrą), doprawiamy niewielką ilością soli i smarujemy je cienką warstwą ketchupu. Na tak przyprawionym mięsie układamy lekko przestudzone plastry grillowanego bakłażana starając się aby je w całości pokryły. Następnie mięso zwijamy w rulon jak naleśnik i kroimy je na kawałki o długości około 3 cm tworząc zgrabne roladki z indyka i bakłażana.  Zwinięcie mięsa z indyka razem z grillowanym bakłażanem sprawia że nie wyschnie ono na wiór podczas grillowani zachowując w pełni soczystość.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki papryki, cząstki cebuli, roladki z mięsa i bakłażana oraz pieczarki.

 

szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill
 
szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill

Sekretem doskonałego smaku szaszłyków jest marynata, w której muszą one poleżeć przez minimum godzinę zanim trafią na ruszt. To ona nadaje im głębię smaku i aromatu oraz sprawia, że warzywa zachowają swoją naturalną soczystość.

 

szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill

Szaszłyki z indyka i bakłażana układamy warstwowo w pojemniku (lub na tacce o wysokich brzegach) skrapiając je równomiernie, ze wszystkich stron marynatą i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki aby nabrały smaku.

Z czasem marynata częściowo spłynie z szaszłyków więc układając je na ruszcie ponownie skrapiamy je marynatą, która zgromadziła się na dnie pudełka.


szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill
 

GRILLOWANIE SZASZŁYKÓW Z INDYKA Z BAKŁAŻANEM

Zawsze pamiętajcie o dokładnym oczyszczeniu i umyciu kratki do grillowania przed jej użyciem.

Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od rodzaju i modelu grilla jaki wykorzystujecie. My najczęściej grillujemy na węglu drzewnym. Szaszłyki z indyka i bakłażana kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie dopiero wtedy gdy węgiel drzewny pokryje biały nalot i grillujemy nad żarem przez około 20 minut obracając je w tym czasie aż wszystkie składniki kusząco się zarumienią, mięso się upiecze, a warzywa zmiękną. Pamiętajcie że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania. 

 

szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

  

Takie szaszłyki możecie również upiec w piekarniku (najlepiej z włączoną funkcją grillowania) w temperaturze 200 st. C. Czas pieczenia to około 15 - 20 minut.

 

szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill

SAŁATKI DO GRILLA

Szaszłyki z indyka i bakłażana podajcie koniecznie z sałatką. Inspiracje znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]


Polecamy Wam również nasz przepis na pysznego [PSTRĄGA Z GRILLA]


szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill

WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z GRILLA ZNAJDZIECIE [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]

 

szaszlyki z indyka i baklazana dietetyczny grill
 
szaszłyki z indyka i bakłażana - dietetyczny grill
 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI