TRYB JASNY/CIEMNY

KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

ciasto kawowe z gruszkami

Proste ciasto kawowe z gruszkami

Już sam aromat kawowego ciasta z gruszkami wprawi was w błogostan, a jego smak z pewnością was zachwyci. To pyszny, bardzo efektowny i prosty w przygotowaniu deser.

O tej porze roku gruszki to jeden z moich ulubionych owoców. Pierwsze pojawiają się na straganach już latem, a później królują na nich przez całą jesień i zimę. Do deserów najchętniej wybieram gruszki odmiany Konferencja. Na podłużnych,  dojrzałych owocach tej odmiany pojawia się u dołu rdzawobrązowy kolor. Są soczyste, słodkie i wystarczająco twarde, by można je było gotować i zapiekać w cieście w całości bez ryzyka że się rozpadną. 

 

ciasto kawowe z gruszkami

Jaką kawę wybrać do pieczenia ciasta lub przygotowania deseru?

Niezliczone bogactwo aromatów i smaków kawy tworzy jej złożone charakterystyki sensoryczne. Czy wiecie że kawa posiada ponad dwukrotnie szerszą paletę smaków i aromatów niż wino! Zaskakujące, prawda?

Wybierając kawę idealną do przygotowania kawowego ciasta z gruszkami szukałam mieszanki, w której na pierwszy plan wybijają się nuty czekoladowe. 

VENOSA.PL to sklep internetowy, w którym wybór rodzajów i smaków kawy jest imponujący. Przy każdym produkcie zamieszczono bardzo szczegółowy opis, dzięki któremu z łatwością odnalazłam tu kawę o potrzebnym mi profilu smakowym -  z intensywnym aromatem czekolady przełamanym karmelem oraz wyrazistą słodyczą miodu. Jest wprost idealnym dodatkiem do tego ciasta.

ciasto kawowe z gruszkami

KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Podaję proporcje na 2 formy keksowe o wymiarach 11 cm x 25 cm wysokości 7,5 cm (wymiary podstawy 8,5 cm x 22 cm)

Moja miarka to szklanka o pojemności 200 ml

KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI SKŁADNIKI

* 6 gruszek  najlepiej odmiany Konferencja

Owoce powinny być dość twarde. Zbyt dojrzałe i miękkie puszczą za dużo soku podczas pieczenia co grozi pojawieniem się zakalca w cieście.

* 200 g masła

* 2 szklanki cukru (czyli 400 g)

* 4 kopiate łyżki kakao w proszku

* 4 duże jajka (rozmiar L)

* 2 szklanki mąki tortowej typ 450 (czyli 270 g)

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 100 ml bardzo mocnego espresso 

Espresso zaparzam w kawiarce z 2 miarek (czyli 14 g) świeżo zmielonej kawy o wyraźnie czekoladowej nucie smakowej

* 1 miarka bardzo drobno zmielonych ziaren kawy  (7 g)

* 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego

* szczypta soli

 

KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI PRZEPIS

Przygotowanie kawowego ciasta z gruszkami rozpoczynam od zaparzenia bardzo mocnej kawy we włoskiej makinetce (kawiarce, czyli ciśnieniowym czajniczku). Potrzebujemy aż 2 miarki zmielonej kawy (czyli 14 g) do zaparzenia 100 ml espresso. 

ciasto kawowe z gruszkami

Do garnuszka przekładam masło, wsypuję cukier, kakao, cukier waniliowy, 1 miarkę drobno zmielonych ziaren kawy (7 g) i dolewam zaparzone wcześniej bardzo mocne espresso.

Całość podgrzewam stale mieszając aż do rozpuszczenia się i połączenia składników.

 

ciasto kawowe z gruszkami

 

Teraz odlewam do małego naczynia 100 ml kawowej masy. Wykorzystamy ją później jako pyszną KAWOWĄ POLEWĘ NA CIASTO !

Pozostałą część kawowej masy studzę (garnuszek wkładam do większego naczynia z zimna wodą). W trakcie studzenia masę trzeba stale mieszać by równomiernie się schładzała i nie zastygała na ściankach garnka.

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C

Formy keksowe wykładam papierem do pieczenia.

Gruszki obieram ze skórki uważając by nie urwać przy tym ogonków owoców. Będą one pełniły funkcję dekoracyjną w cieście. Odcinam cienkie kawałki spodu gruszek aby dać im prostą, stabilną podstawę pozwalającą na postawienie ich w cieście.

Rozdzielam białka i żółtka jaj.

Do białek dodaje szczyptę soli i ubijam je w misie miksera na sztywną pianę.

Dodaję do niej po jednym żółtku za każdym razem przez chwilę miksując.

Teraz wolnym strumieniem wlewam przestudzoną, ale wciąż jeszcze lekko płynną masę kawową. Całość miksuję na najwyższych obrotach miksera.

Do kawowego ciasta dosypuję mąkę i proszek do pieczenia i miksuję do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przelewam do 2 form keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Do każdego z nich wkładam po 3 gruszki.  

Keksówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekę przez 55 - 60 minut (robię test suchego patyczka przed wyjęciem ciasta z piekarnika).

Wystudzone ciasto wyjmujemy z form i delikatnie zdejmujemy z niego papier do pieczenia.

W gorącej kąpieli wodnej podgrzewam pozostawiany wcześniej krem kawowy często go przy tym mieszając. Gdy jest ciepły odzyskuje płynną konsystencję.  Polewam nim ciasto. Możemy to robić bezpośrednio przed podaniem deseru. Wtedy unoszący się ponad stołem kuszący aromat kawy staje się jeszcze bardziej intensywny. 

 

ciasto kawowe z gruszkami

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

Materiał powstał w ramach współpracy reklamowej z firmą VENOSA.PL W tym sklepie internetowym oprócz aromatycznej kawy znajdziecie również duży wybór pysznych herbat oraz kuszących do nich dodatków w postaci naprawdę imponującej ilości odmian miodów i naturalnych syropów owocowych, konfitur, owoców w syropie i rumie, orzechów i drobnych słodkości.

ciasto kawowe z gruszkami

kawowe ciasto z gruszkami

 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI