TRYB JASNY/CIEMNY

KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ

KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ

kruche ciasto z agrestem porzeczkami i beza

Przepis na pyszne kruche ciasto z agrestem i bezą.

Kruche ciasto z agrestem, porzeczkami i bezą to latem deser doskonały, który w czerwcu i na początku lipca w pełni wykorzystuje bogactwo sezonowych owoców. Intensywna słodycz bezy genialnie kontrastuje z przyjemną kwasowością owoców. Kruche ciasto i chrupiąca, delikatnie karmelowa skórka bezy obsypanej przyrumienionymi płatkami migdałów tworzy świetny kontrast teksturalny z lekkim piankowym, puszystym bezowym wnętrzem i miękkim, soczystym owocowym nadzieniem. 

Poznajcie również inny nasz sezonowy przepis na pyszne KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI oraz zbiór naszych przepisów z wykorzystaniem porzeczek
 

kruche ciasto z agrestem porzeczkami i beza


KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ - SKŁADNIKI

proporcje na "blachę domową" (czyli formę do pieczenia o wymiarach około 26 x 36 cm)

kruche ciasto z agrestem porzeczkami I beza

KRUCHE CIASTO

  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek z jajek rozmiar L (białka wykorzystamy do zrobienia bezy)
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

NADZIENIE OWOCOWE

  • 700 g agrestu
  • 150 g czerwonej porzeczki
  • 150 g czarnej porzeczki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżeczka cynamonu
  • 200 g dżemu agrestowego lub z czarnej porzeczki 

BEZA

  • 6 białek z jajek rozmiar L (żółtka wykorzystaliśmy już do zrobienia kruchego ciasta)
  • szczypta soli
  • 350 g cukru białego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki migdałów w płatkach 
kruche ciasto z agrestem porzeczkami I beza

Nadzienie tego ciasta można przygotować w różnych wariantach smakowych: tylko z agrestem lub z  jednego gatunku porzeczek i agrestu lub z samych porzeczek wykorzystując zawsze łącznie 1 kg owoców do nadzienia.


 

KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ - SPOSÓB WYKONANIA

 
 

KRUCHE CIASTO - PRZYGOTOWANIE


Przygotowanie kruchego ciasta  Obie mąki przesiewamy do misy miksera, dosypujemy do nich cukier, sól oraz proszek do pieczenia i delikatnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojone, zimne masło. Całość miksujemy aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka jej, miksujemy przez pół minuty i zagniatamy ciasto dłońmi formując z niego kulę.

Kruche ciasto można oczywiście zagnieść ręcznie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy masło i całość szybko siekamy nożem do chwili, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier, sól pośpiesznie zagniatając całość i formując z ciasta kulę.
 
"Blachę domową" (czyli formę do pieczenia o wymiarach około 26 x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jej spód wylepiamy kruchym ciastem (nie formując z niego brzegów). Blachę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania owocowego nadzienia i nagrzania się piekarnika do 170 stopni C. 
 
kruche ciasto z agrestem porzeczkami i beza
 

PRZYGOTOWANIE OWOCÓW

Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

Z agrestu odrywamy ogonki, a porzeczki obrywamy z szypułek.
 
WSTĘPNE PODPIEKANIE CIASTA KRUCHEGO
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C równomiernie nakłuwamy je widelcem aby zapobiec jego podnoszeniu się i powstawaniu wybrzuszeń na jego powierzchni. Ciasto kruche podpiekamy przez 20 minut. 

Przygotowanie bezy rozpoczynamy w chwili wstawienia spodu z kruchego ciasta do piekarnika.

kruche ciasto z agrestem porzeczkami i beza

BEZA - PRZYGOTOWANIE

Misa miksera w której będziemy ubijać białka musi być idealnie czysta i sucha.

Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę włączając najwyższe obroty miksera. Nie przerywając miksowania zaczynam stopniowo dosypywać do nich cukier dodając go po 1 łyżce. Po każdym dodaniu cukru białka miksuję przez 3 minuty powtarzając tę czynność do wykorzystania całego cukru. Po wsypaniu do białek całego cukru kontynuuję miksowanie jeszcze przez  2 - 3 minuty. Piana z białek stanie się sztywna, gęsta i błyszcząca. Przerywam na chwilę miksowanie by przesiać do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie miksuję całość przez około 3 minuty. 

NADZIENIE OWOCOWE - PRZYGOTOWANIE

W misce mieszam 3 łyżki mąki ziemniaczanej i cynamon (pozostałą 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wykorzystam za chwilę). Do miski wsypuję agrest oraz porzeczki i całość dokładnie mieszam do chwili, aż owoce obtoczą się równomiernie w mące. Teraz daję połowę dżemu agrestowego lub z czarnych porzeczek i ponownie całość dokładnie mieszam.

kruche ciasto z agrestem porzeczkami i beza

SKŁADANIE CIASTA KRUCHEGO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ

Wyjmuję podpieczone kruche ciasto z piekarnika. Smaruję je pozostałym dżemem agrestowym (lub porzeczkowym - 100 g), na którym równomiernie rozprowadzam  przygotowane wcześniej owoce. Obsypuję ich powierzchnię pozostałą mąką ziemniaczaną (1 czubata łyżka) wykorzystując do tego celu małe sitko. Na tak przygotowane owoce  przekładam bezę. Nie wygładzam jej powierzchni, ale łyżką tworzę na niej fantazyjne fale i posypuję je płatkami migdałów.  

 

PIECZENIE KRUCHEGO CIASTA Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ

Ciasto ponownie wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę je przez 25 minut w 170 stopniach Celsjusza (włączam funkcję góra – dół bez termoobiegu), następnie obniżam temperaturę do 60 stopni C, włączam termoobieg i suszę bezę przez kolejne 25 minut (jeśli nie macie funkcji termoobiegu wydłużcie ten etap pieczenia do 30 minut). 

kruche ciasto z agrestem porzeczkami i beza

STUDZENIE KRUCHEGO CIASTA Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ

Ciasto najlepiej pozostawić do powolnego wystygnięcia w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. 

KROJENIE KRUCHEGO CIASTA Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ

Kruche ciasto z agrestem, porzeczkami i bezą warto upiec dzień przed planowanym podaniem lub należy zrobić to kilka godzin przed jego krojeniem. Po wstępnym wystudzeniu, pozostawiamy ciasto  na kilka godzin w chłodnym miejscu (w upalny dzień może to być lodówka) by owocowe soki w nadzieniu dobrze zastygły.

kruche ciasto z agrestem porzeczkami i beza

kruche ciasto z agrestem, porzeczkami i bezą 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI