ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana to jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem i prostotą kuchnią. Idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację z przyjaciółmi, zachwyca swoją uniwersalnością i możliwością dostosowania do gustów kulinarnych każdego z nas. Przepis pozostawia Wam dużą dowolność w wyborze gatunku mięsa, czy dodawanych ulubionych gatunków sera i warzyw. Za każdym razem zapiekanka ziemniaczana może smakować nieco inaczej, ale zawsze pysznie.
W tym artykule podzielę się z Wami nie tylko przepisem na klasyczną zapiekankę ziemniaczaną, ale także kilkoma trikami, które sprawią, że będzie ona jeszcze bardziej aromatyczna i sycąca. Niezależnie od tego, czy w kuchni stawiacie pierwsze kroki, czy gotowanie to Wasza pasja, zapiekanka ziemniaczana to danie z pewnością Wam się uda i podbije Wasze serca i stoły!
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
składniki
- 2,5 kg ziemniaków
- 1,2 kg mięsa - ja wybieram karkówkę, ale świetnie sprawdzi się też szynka wieprzowa, udziec z indyka lub kiełbasa śląska pokrojona w plasterki
- 2 duże cebule (250 g)
- 2 papryki (350 g) w dowolnych kolorach (u mnie czerwona i żółta)
- 3 marchewki (300 g)
- 500 g sosu ajwar - ja wybieram pikantny, ale może być też łagodny (kupicie go w każdym dużym sklepie)
- 2 mozzarelle
- 4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- sól ziołowa
- papryka ostra w proszku
- świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek oleju
- 20 g masła
- tarta bułka do obsypania naczynia żaroodpornego
Do zapiekanki ziemniaczanej możecie dodać również inne Wasze ulubione warzywa (np. cukinię lub bakłażana) i grzyby (leśne lub pieczarki).
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB WYKONANIA
Mięso kroję na kawałki i mielę w maszynce na dużych oczkach. Możecie również kupić gotowe mielone mięso.
Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Dzielę je na dwie części. Każdą część osobno wrzucam na wrzącą wodę, gotuję 10 minut i odcedzam.
Papryki kroję na połówki, wycinam z nich gniazda nasienne i kroję je w kostkę.
Marchewkę obieram i ścieram na grubych oczkach tarła.
Pora i cebulę kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wsypuję cebulę, smażę ją aż się zeszkli (często przy tym mieszając), dodaję mielone mięso, całość smażę aż mięso zbieleje i doprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i papryką w proszku. Całość przekładam do miski.
Na patelnie ponownie dodaję 2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje wsypuję pokrojonego pora, po 2 minutach dodaję paprykę, a później utartą marchewkę. Całość duszę 4 minuty i doprawiam solą.
Naczynie żaroodporne skrapiam olejem, rozsmarowuję go starannie i naczynie obsypuję bułką tartą.
Na dnie obsypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego układam połowę podgotowanych wcześniej ziemniaków. Obsypuję je równomiernie 2 łyżeczkami przyprawy do ziemniaków.
Na ziemniakach rozkładam warstwę podduszonych warzyw, wyrównuję ją.
Na warzywa przekładam podsmażone mięso z cebulą.
Na warstwie mięsnej rozsmarowuję pikantny sos ajwar.
Na sosie układam pozostałe podgotowane ziemniaki, które obsypuję równomiernie 2 łyżeczkami przyprawy do ziemniaków i pokrojonym w wiórka masłem.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekę przez 50 minut.
10 minut przed końcem pieczenia na zapiekance rozkładam pokrojony w plasterki ser mozzarella. Możecie dodać również inne wasze ulubione gatunki serów. Ja często dodaję tarty parmezan.
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE
Klikając w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę naszego bloga z wybranym przepisem.
zapiekanka ziemniaczana
Komentarze
Prześlij komentarz