TRYB JASNY/CIEMNY

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem i prostotą kuchnią. Idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację z przyjaciółmi, zachwyca swoją uniwersalnością i możliwością dostosowania do gustów kulinarnych każdego z nas. Przepis pozostawia Wam dużą dowolność w wyborze gatunku mięsa, czy dodawanych ulubionych gatunków sera i warzyw. Za każdym razem zapiekanka ziemniaczana może smakować nieco inaczej, ale zawsze pysznie.

W tym artykule podzielę się z Wami nie tylko przepisem na klasyczną zapiekankę ziemniaczaną, ale także kilkoma trikami, które sprawią, że będzie ona jeszcze bardziej aromatyczna i sycąca. Niezależnie od tego, czy w kuchni stawiacie pierwsze kroki, czy gotowanie to Wasza pasja, zapiekanka ziemniaczana to danie z pewnością Wam się uda i podbije Wasze serca i stoły!

 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 1,2 kg mięsa - ja wybieram karkówkę, ale świetnie sprawdzi się też szynka wieprzowa, udziec z indyka lub kiełbasa śląska pokrojona w plasterki
  • 2 duże cebule (250 g)
  • 2 papryki (350 g) w dowolnych kolorach (u mnie czerwona i żółta)
  • 3 marchewki (300 g)
  • 500 g sosu ajwar - ja wybieram pikantny, ale może być też łagodny (kupicie go w każdym dużym sklepie)
  • 2 mozzarelle  
  • 4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • sól ziołowa
  • papryka ostra w proszku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 5 łyżek oleju 
  • 20 g masła 
  • tarta bułka do obsypania naczynia żaroodpornego 

Do zapiekanki ziemniaczanej możecie dodać również inne Wasze ulubione warzywa (np. cukinię lub bakłażana) i grzyby (leśne lub pieczarki).

 

zapiekanka ziemniaczana

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB WYKONANIA

Mięso kroję na kawałki i mielę w maszynce na dużych oczkach. Możecie również kupić gotowe mielone mięso.

zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Dzielę je na dwie części. Każdą część osobno wrzucam na wrzącą wodę, gotuję 10 minut i odcedzam.

 

zapiekanka ziemniaczana


Papryki kroję na połówki, wycinam z nich gniazda nasienne i kroję je w kostkę.

Marchewkę obieram i ścieram na grubych oczkach tarła.

Pora i cebulę kroję w kostkę.


zapiekanka ziemniaczana

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wsypuję cebulę, smażę ją aż się zeszkli (często przy tym mieszając), dodaję mielone mięso, całość smażę aż mięso zbieleje i doprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i papryką w proszku. Całość przekładam do miski.

Na patelnie ponownie dodaję 2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje wsypuję pokrojonego pora, po 2 minutach dodaję paprykę, a później utartą marchewkę. Całość duszę 4 minuty i doprawiam solą.

Naczynie żaroodporne skrapiam olejem, rozsmarowuję go starannie i naczynie obsypuję bułką tartą.

Na dnie obsypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego układam połowę podgotowanych wcześniej ziemniaków. Obsypuję je równomiernie 2 łyżeczkami przyprawy do ziemniaków.  

zapiekanka ziemniaczana

Na ziemniakach rozkładam warstwę podduszonych warzyw, wyrównuję ją.

Na warzywa przekładam podsmażone mięso z cebulą.

zapiekanka ziemniaczana


Na warstwie mięsnej rozsmarowuję pikantny sos ajwar.

Na sosie układam pozostałe podgotowane ziemniaki, które obsypuję równomiernie 2 łyżeczkami przyprawy do ziemniaków i pokrojonym w wiórka masłem.

zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka ziemniaczana

Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekę przez 50 minut.

10 minut przed końcem pieczenia na zapiekance rozkładam pokrojony w plasterki ser mozzarella. Możecie dodać również inne wasze ulubione gatunki  serów. Ja często dodaję tarty parmezan. 

 

zapiekanka ziemniaczana


POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE

Klikając w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę naszego bloga z wybranym przepisem.

zapiekanka ziemniaczana

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI