TRYB JASNY/CIEMNY

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ



Dziś krok po kroku pokażę wam jak zrobić przepyszne ptysie z delikatnym nadzieniem z bitej śmietany. Lekkie, kuszące, idealne małe co nieco na deser. Możecie przygotować je razem z dziećmi - będą zachwycone podjadając bitą śmietanę :)

 
CIASTO PARZONE : 

składniki : 

*  0,25 l wody
*  20 dkg mąki pszennej
*  10 dkg masła
*  5 jajek
*  szczypta soli
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie :

Wlewamy wodę do garnka. Dodajemy sól i pokrojone masło. Zagotowujemy.
Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy.
Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i stanie się szkliste. 

Lekko przestudzone ciasto przekładamy do misy miksera.
Dosypujemy proszek do pieczenia.
Miksujemy na gładką masę dodając kolejno po jednym jajku.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto nadając mu kształt skorupki ślimaka. Zachowujemy spore odstępy pomiędzy ptysiami. 
Pieczemy 25 - 30 minut.
 



( na zdjęciu ptysie przygotowane z ciasta w podwójnej proporcji )




KREM Z BITEJ ŚMIETANY :

składniki :

* 500 ml śmietany kremówki 36 % tłuszczu
* 2 - 3 łyżki cukru pudru
* cukier z prawdziwą wanilią
* żelatyna / na 0,25 l płynu /
* 4 łyżki wody

wykonanie :

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dosypujemy do niej cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. 
Stale mieszając mikserem na średnich obrotach wolnym strumieniem wlewam rozpuszczoną żelatynę do ubitej śmietany.

Ptysie przekrawamy na pół i przekładamy kremem z bitej śmietany. Śmietanę możemy nakładać łyżeczka lub korzystać z rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


 Z tego samego ciasta można upiec wspaniałą karpatkę. Przepis najdziecie na TEJ STRONIE.
 

Komentarze

  1. Taka fura cudownych ptysi a ja nie mogę ani jednym się poczęstować... ech

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam od razu całą furę ptysi, bo sporo łasuchów na nie czekało :):)

      Usuń
  2. o matko ale mi smaku narobiłaś!! rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wykonaniu są o wiele łatwiejsze niż by się mogło wydawać.

      Usuń
  3. idealnie wyglądają:D nabrałam na nie strasznej ochoty:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ich przygotowanie można rozłożyć nawet na kilka, bo upieczone ptysie bardzo dobrze się przechowują...można je upiec wcześniej, a potem tylko przełożyć kremem ... POLECAM ! :)

      Usuń
  4. Ptysie wyglądają prześlicznie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają apetycznie...dobra hurtownia cukiernicza by się nie powstydziła...i jest też jakiś mały podjadacz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małych podjadaczy było więcej, a i ci całkiem duzi lepsi wcale nie byli :)

      Usuń
  6. Genialnie Ci wyszły, ja mam kiepską rękę do ciasta ptysiowego, zawsze sie wymiguję i kupuję puste, a po swojemu nadziewam. Piekne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie. Dla mnie mistrzostwo świata:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile mniej więcej ptysi wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jednym ze zdjęć widać ile wychodzi ptysiów przygotowanych z podwójnej porcji

      Usuń
  9. Świetnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI