TRYB JASNY/CIEMNY

ZUPA RYBNA BEZ OŚCI Z KARPIA ZATORSKIEGO


Przygotowując to danie opierałam się na przepisie na zupę rybną z warzywami Zbigniewa Kurleto .


To bardzo treściwa zupa, pełna smaków i aromatów. Pewnie niektórych z was zaskoczy, że charakterystyczny rybi posmak nie jest w niej dominujący, co dla jednych jest atutem, a dla innych wadą, ale przynajmniej wszystkim smakuje :)

Do przygotowania tej zupy możecie wykorzystać dowolne ryby słodkowodne, ale w okresie świątecznym szczególnie polecam wam ZATORSKIEGO KARPIA. Jego mięso charakteryzuje się delikatnym smakiem i pozbawione jest zapachu mułu. Zawdzięcza to oryginalnemu dwuletniemu systemowi chowu oraz warunkom środowiskowym w jakich ryby żyją. Waga karpia zatorskiego waha się od 1,1 kg do 1,8 kg.  Ma on dobre wygrzbiecenie, zwarta formę i oliwkową lub niebiesko-oliwkową barwę. Powstał ze skrzyżowania rodzimej linii karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską.



KARP ZATORSKI jest polskim produktem włączonym do unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. W dniu 20 maja 2011 roku został zarejestrowany przez Komisję Europejska jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Hodowany jest na terenie Doliny Karpia obejmującej siedem gmin położonych w Małopolsce pomiędzy Krakowem, Oświęcimiem oraz Wadowicami i Kalwarią Zebrzydowską. Dolinę Karpia tworzą cztery gminy powiatu oświęcimskiego - Osiek, Polanka Wielka, Przeciszów i Zator oraz trzy gminy powiatu wadowickiego - Brzeźnica, Spytkowice i Tomice. Tradycja hodowli karpia sięga tu średniowiecza.  

ZUPA RYBNA Z KARPIA ZATORSKIEGO

składniki :

* 1 cały karp o wadze około 1,7 kg
*  40 dkg włoszczyzny - warzywa zważone po obraniu ( średnio licząc - 1 marchewka + 1 pietruszka + 1/3 selera + 1/3  pora )
* 40 dkg ziemniaków - zważone po obraniu
* 2 zielone papryki
* 1,5 łyżki smalcu lub 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia  JEŚLI PRZYGOTOWUJECIE TĘ ZUPĘ JAKO DANIE WIGILIJNE LUB POSTNE !
* 1 łyżka mielonej papryki
* 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 % (opcjonalnie)
* sok z połówki cytryny
* 1 łyżka octu jabłkowego 
* sól do smaku
* zielona pietruszka 

wykonanie :

Karpia musimy sprawić - wypatroszyć, oczyścić, wyfiletować. Dokładny opis jak to zrobić krok po kroku wraz ze zdjęciami podałam TU. Mamy więc już przygotowane filety z karpia i części ryby potrzebne do zrobienia rybnego wywaru do naszej zupy.

Gotujemy rybny wywar. Do garnka wkładamy wypłukany szkielet, ogon, płetwy i głowę ryby. Wlewamy 2 l wody. Gotujemy około 30 minut. Przecedzamy przez gęste sito, tak aby żadna ość nie pozostała w wywarze. Reszki ryby nie wyrzucamy od razu. Studzimy je i obieramy pozostałe na nich mięso - wrzucamy je potem do naszej zupy rybnej.


Ziemniaki, papryki i włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Rozpuszczamy na patelni smalec ( lub rozgrzewamy olej jeśli przygotowujemy zupę postną ), wrzucamy warzywa i przyrumieniamy je lekko ( pamiętajcie o częstym mieszaniu ).


Patelnię zdejmujemy z ognia; warzywa obsypujemy papryką, mieszamy.



Filety rybne kroimy w bardzo dużą kostkę. Podczas krojenia wyczujecie w nich drobne, rozgałęzione ości. Nie uda się ich wyjąc używając np pęsety. Włóżcie więc rybę do niewielkiego garnka, zalejcie odrobiną gorącego wywaru rybnego, zagotujcie, odcedźcie łącząc ponownie oba wywary. Teraz po przestudzeniu ryby z łatwością powybieracie wszystkie, nawet najdrobniejsze ości. Musicie robić to bardzo delikatnie by ryba nie rozpadała się na drobne kawałki. Tak przygotowaną rybę wrzucamy do zupy na 5 minut przez zakończeniem jej gotowania.
Praca żmudna, ale warta zachodu ! 

Do wywaru rybnego przekładamy podduszone warzywa doprawione papryka i gotujemy około 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Wrzucamy kawałki ryby obrane z ości i gotujemy jeszcze 5 minut; dla wyostrzenia smaku doprawiamy sokiem wyciśnietym z połowy cytryny i łyżką octu jabłkowego; solimy według uznania. 

Zupę możemy podawać z dodatkiem śmietany (rezygnujemy z tego podając zupę postną). Ozdabiamy natką pietruszki.


Polecam wam również wędzonego karpia zatorskiego pieczonego w cieście krucho-drożdżowym.

Przepis na to danie znajdziecie TU
Szukając inspiracji, które pomogą wam przygotować rodzinne, tradycyjne Święta Bożego Narodzenia odwiedźcie koniecznie stronę internetową Święta jak w Domu. Małopolska - www.swietajakwdomu.pl/
 
Świąteczna rybkaWigilia 2014

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI