poniedziałek, 24 sierpnia 2015

CIASTO Z GALARETKĄ I OWOCAMI

ciasto z galaretką, ciasto z owocami, ciasto z malinami, letnie ciasto, leni deser, jezyny, lato, zastawa w kwiatki, deser w ogrodzie, podwieczorek w ogrodzie, blog, zycie od kuchniogrod,
Ciasto z galaretką i owocami na stole w ogrodzie stoi. Letnie popołudnie. Ciepły wiatr porusza liśćmi jabłoni przyjemnie szumiąc nam nad głowami. Schyłek lata już bliski. To chyba najpiękniejsza pora roku w ogrodzie. Czas wciąż płynie leniwie choć kres wakacji nieubłaganie nadchodzi. Już w naszych myślach powrót do domu. Pora spakować walizki, wrócić do szkoły i do pracy; znów żyć według planu i z zegarkiem w ręce. "Koniec lata jak koniec świata" śpiewał kiedyś Myslovitz :)

A jeszcze dziś rano rosa szkliła się gdy boso szłam po trawie. Jakże to przyjemne uczucie, jakże niedostępne gdy mieszka się w wielkim mieście. Zebrałam maliny i jeżyny prosto z krzaka. Pachniały cudownie. Ukryłam je w cieście, w letnim cieście z owocami i galaretką.

ciasto z galaretka, ciasto z owocami, letnie ciasto, warstwowe ciasto, pyszne ciasto, patera z ciastem, jezyny, maliny, podwieczorek w ogrodzie, zycie od kuchni, zastawa deserowa, cukiernica




jezyny, zbieranie jezyn, maliny, zbieranie malin, ogrod, owoce, lato, zycie od kuchni
CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ

składniki na blachę domową o wymiarach 36 cm X 20 cm mierząc przy dnie od zewnętrznej strony (niewielka różnica w wymiarach blachy nie zrobi różnicy).

biszkopt :

* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* miąższ z laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1 szklanka mąki tortowej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki soku z cytryny 
* szczypta soli
* 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia

nasączenie biszkoptu :

* 1/2 szklanki herbaty z cytryną i cukrem
* sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

krem czekoladowy :

* 250 ml serka mascarpone
* 230 g nutelli (opakowanie "typu szklanka")

krem śmietankowy :

* 500 ml śmietany 30 % tłuszczu
* 2 galaretki malinowe 
* 1/2 szklanki wody

dodatki :

* opakowanie galaretki malinowej
* 2 szklanki malin
* 2 szklanki jeżyn
( możecie również wykorzystać inne sezonowe owoce np. porzeczki, morele )

wykonanie : 

biszkopt :

Blachę domową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. 
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃.  
Obie mąki przesiewamy przez sito.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. 

Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 
Stale ubijając pianę z białek mikserem dosypujemy po łyżce cukier i cukier z wanilia (bub miąższ z jednej laski wanilii )
Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Stale miksując wlewam rozpuszczone i przestudzone masło.
Wlewamy sok z cytryny.
Dosypujemy zmieszane, przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach.
 

Pieczemy 35 minut stawiając blachę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170 piekarniku. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka.  Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy go.

ubijanie białek, pieczenie biszkoptu, ciasto z galaretka, biszkopt z owocami, zycie od kuchni

krem czekoladowy :

Zimny serek mascarpone i nutellę przekładamy do naczynia, miksujemy do połączenia się składników w jednolity krem i gotowe :)

przygotowanie biszkoptu :

Przygotowujemy herbatę z cytryną i cukrem; studzimy ją. Dolewamy do niej sok wyciśnięty z pomarańczy; mieszamy.
Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i bardzo ostrym nożem ścinamy mu górną warstwę o grubości około 1 mm (samą skórkę). Nie robimy tego dlatego, że się przypalił :) , ale po to, by móc go lepiej nasączyć.
Tak przygotowany biszkopt przy pomocy łyżki równomiernie nasączamy herbatą z sokiem pomarańczowym. 

Nasączony biszkopt  smarujemy delikatnie kremem czekoladowym. Układamy na nim połowę malin i jeżyn. Owoce lekko wciskamy w krem.

ciasto z malinami, ciasto z czekoladowym kremem, ciasto z jezynami, maliny, jezyny, deser z malinami, letni deser, zycie od kuchni, pyszne ciasto

krem śmietankowy :

Zagotowujemy pół szklanki wody. Wsypujemy do niej 2  opakowania galaretki malinowej i dokładnie mieszamy kuchenną trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się składników. 
W trakcie gdy galaretka stygnie my ubijamy mikserem na sztywno 500 ml śmietany 30 % tłuszczu.
Do ubitej śmietany stale mieszając mikserem krem śmietankowy wlewamy powoli ostudzoną, jeszcze płynną ( ! ) galaretkę i miksujemy do połączenia się składników kremu.
Krem śmietankowy wkładamy na około 5 - 10 minut do lodówki. Gdy zaczyna tężeć przelewamy go na krem czekoladowy pokryty owocami. 
Na kremie śmietankowym rozkładamy pozostałe maliny i jeżyny. Lekko wciskamy je w krem. Ciasto wkładamy do lodówki

galaretka :

1 opakowanie galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć wyciągamy z lodówki ciasto i łyżka po łyżce pokrywamy jego powierzchnie galaretką malinową. Jeśli bardzo lubicie galaretkę to możecie na ciasto wylać 2 opakowania lekko stężałej galaretki rozpuszczonej w 800 ml wody.
Ciasto pozostawiamy w lodówce do stężenia na minimum 3 godziny.
 

ciasto z galaretką, torcik z galaretka, ciasto z owocami, ciasto z malinami, ciasto z jezynami, pyszne ciasto, piekne ciasto, podwieczorek w ogrodzie, przyjecie w ogrodzie, letni deser, letnie ciasto, jezyny, zastawa deserowa, zastawa w kwiatki, lato, ogród, lato w ogrodzie, zycie od kuchni

12 komentarzy:

  1. Mmm... Uwielbiam ciasta z galaretką w każdej postaci. Kurcze ten krem tutaj mnie zaintrygował, uwielbiam maliny z czekoladą (są lepsze niż truskawki), ale na taki pomysł jeszcze nigdy nie wpadłem. Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to ciasto wygląda przeuroczo! :)
    Musiało smakować obłędnie! *.*
    Te owoce zatopione w czekoladowym kremie powodują, że od razu ślinianki zaczynają pracować. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. alez cudownie podane ciasto. piekne

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne ciasto i cudne zdjęcia :) Lubię ciasta które nie tylko smakują, ale też ładnie wyglądają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, zawsze takie ciasta były moimi faworytami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę takie ciasto zrobić w najbliższym czasie. Najlepiej jeszcze przechowywać je w lodówce, będzie orzeźwiające. Dobra rzecz na obecne upały.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, muszę go wypróbować w najblizszym czasie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry blog, w sumie to zazdro, bo ten mój to porażka :v

    OdpowiedzUsuń
  9. W jakiej blaszce piec? O jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta informacja jest w przepisie:
      składniki na blachę domową o wymiarach 36 cm X 20 cm mierząc przy dnie od zewnętrznej strony (niewielka różnica w wymiarach blachy nie zrobi różnicy).

      Usuń
  10. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi there, I discovered your website by means of Google while looking for
    a comparable subject, your web site got here up, it appears good.

    I've bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, simply became aware of your blog through Google,
    and found that it's truly informative. I am gonna watch out for brussels.
    I will be grateful should you continue this in future.
    Numerous other folks will probably be benefited out of your
    writing. Cheers!

    OdpowiedzUsuń