TRYB JASNY/CIEMNY

JAK MROZIĆ GRZYBY LEŚNE




Mrożenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i aromatu. Gdy las jest dla nas łaskawy i wracamy z grzybobrania z pełnymi koszami zawsze część grzybów przeznaczamy do zamrożenia. Możemy się potem nimi delektować aż do następnego sezonu przygotowując z nich grzybowe sosy, zapiekanki czy omlety w dowolnej chwili gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota.






Bez mrożonych grzybów nie mogłaby również powstać nasza ulubiona wigilijna zupa grzybowa, bez której nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia.








Jesienny las na was czeka z całym swoim bogactwem. Jest jeszcze czas by wybrać się na grzybobranie lub kupić je w sklepie lub na targowisku by potem zamrozić, ususzyć lub zjeść. Nie zwlekajcie, sezon na grzyby nie będzie trwał długo :)

MROŻENIE GRZYBÓW

Do zamrożenia nadają się grzyby o zwartym miąższu: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, rydze, kurki.

1. Grzyby dokładnie czyścimy z resztek ziemi i igliwia.

2. Powszechnie panuje opinia, że grzybów przeznaczonych do suszenia lub mrożenia nie powinno się myć, gdyż nasiąkną wodą. My się z tą opinią nie zgadzamy! Grzyby przed zamrożeniem zawsze myjemy pod bieżącą wodą. Później szybko osuszamy je delikatnie bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na chwilę na słońcu. Z naszego doświadczenia wynika, że umycie grzybów nie wpływa negatywnie na ich późniejsze mrożenie lub suszenie. Daje nam za to absolutną pewność, że nic nam później w zębach zgrzytać nie będzie :)

3. Zawsze trzeba sprawdzić czy grzyby nie są wewnątrz robaczywe. Odcinamy i wyrzucamy wszystkie części grzybów, w których po przekrojeniu widzimy drobne dziurki. Ich obecność to znak, że robaki kryją się gdzieś w "korytarzach" wydrążonych w miąższu grzyba. Bywa, że z ich powodu z bólem serca trzeba skroić i wyrzucić cały grzyb.
 
4.  Mniejsze  grzyby możemy mrozić w całości, a większe najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby, które planujemy przeznaczyć poza sezonem na sos lub jako dodatek do jajecznicy warto przed mrożeniem pokroić w plastry.

5. Oczyszczone i pokrojone grzyby wrzucamy do małej ilości wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5 do 10 minut. Odcedzamy, studzimy, dzielimy na jednorazowe porcje i zamrażamy w zamykanych, plastikowych pojemnikach (np. po lodach) lub woreczkach foliowych.

6. Prawdziwki, podgrzybki, kozaki możemy również mrozić surowe, ale wtedy ich bezpieczny czas przechowywania znacznie się skraca.

7. Tak przygotowane grzyby możemy bezpiecznie wykorzystywać aż do następnego sezonu. Nie rozmrażamy ich całkowicie lecz w stanie na pół rozmrożonym dodajemy do bigosu, zupy lub wrzucamy na patelnie do przesmażenia. Nie stracą wtedy swojego smaku i aromatu.

PAMIĘTAJCIE ! Raz rozmrożone grzyby nie mogą być zamrażane ponownie. Należy niezwłocznie po ich rozmrożeniu przygotować z nich potrawę.




Komentarze

  1. mrożone grzyby to tak jak mrożone owoce czy warzywa - zawsze będą dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa grzybowa to jedna z moich ulubionych potraw, dlatego staram się robić zawsze zapasy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI