TRYB JASNY/CIEMNY

OPONKI SEROWE


OPONKI SEROWE 
Typowo karnawałowe ciastka. Idealne na ostatki (zapusty) czyli ostatnie dni karnawału - taki czas, w którym tradycyjnie balujemy, imprezujemy i objadamy się do woli pracując nad "oponką", którą potem stracimy bez trudu wstrzemięźliwość zachowując w czasie Wielkiego Postu  :) I tej wersji zdarzeń trzymajcie się zajadając paczki, oponki i chrust ! :):) 


Oponki serowe to bardzo proste i szybkie w wykonaniu karnawałowe smakołyki. Nie trzeba ciasta długo wyrabiać i czekać aż wyrośnie (jak przy cieście drożdżowym na pączki); nie trzeba też trudzić się z rozwałkowywaniem cieniutkiego ciasta jak na faworki czy karnawałowe róże. 

Możecie upiec grubsze lub cieńsze oponki. My robimy oponki cienkie, by wyglądały bardziej jak ciastka niż pączki.

OPONKI SEROWE  
z podanej proporcji wychodzi około 45 ciastek

składniki :

* 250 g mąki
* 250 g sera białego tłustego
* 2 jajka
* 2 łyżki cukru  
* 60 g masła
* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 litr oleju rzepakowego do głebokiego smażenia
* cukier puder do posypania

dodatkowo : szklanka i kieliszek do wycinania oponek z ciasta
 
wykonanie :

Ser biały mielimy. 
Do przesianej maki dodajemy sodę, cukier, jajka, zmielony ser i masło. Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy miękkie, jednolite ciasto. Można dosypać odrobinę maki gdyby ciasto się kleiło.

Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. 

Brzegi szklanki moczymy w mące i wycinamy nią z ciasta kółka. W każdym kółku wycinamy otwór kieliszkiem tworząc kształt oponki. Resztki ciasta łączymy w kulę, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy kolejne oponki.

smażenie oponek :

Przygotowujemy tackę wyłożoną kawałkami papierowych ręczników.
Rozgrzewamy olej rzepakowy w naczyniu o szerokim i długim dnie (np. w brytfannie ) do temperatury 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego partiami oponki serowe ( po kilka sztuk). Smażymy je z każdej strony mniej więcej przez minutę na złoty kolor i przekładamy na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Oponki posypujemy cukrem pudrem.
 
INNE KARNAWAŁOWE WYPIEKI :

* FAWORKI (CHRUST) - przepis znajdziecie na [TEJ STRONIE]


* RÓŻE KARNAWAŁOWE - przepis znajdziecie na [TEJ STRONIE]

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI