TRYB JASNY/CIEMNY

KORECZKI Z OGÓRKA



koreczki, koreczki z serem, koreczki z ogorka, ogorek, ser plesniowy, danie na impreze, przystawki, arbuz, koreczki z pomidorem, przekaski, mieta, zycie odkuchni Koreczki z ogórka to w upalne popołudnie idealna przekąska imprezowa typu finger food. Są świetne jako dodatek do dań z grilla. Sprawią, że zastawiony stół kusić będzie kolorami. Pobudzą apetyt i wprawią waszych gości w imprezowy nastrój.
Przekąski FINGER FOOD je się bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość powinna być taka, aby każdy mógł rozprawić się z nimi na 1 - 2 kęsy. Serwujemy w ten sposób tartinki, ptysie napełnione wytrawnym lub słodkim musem, babeczki, mini quiche, koreczki, mini roladki, warzywa i owoce, tarteletki. Podaje się je na tacy do przekąsek. Świetnie prezentują się  ułożone w rzędach po kilka różnych rodzajów; mogą być serwowane spięte wykałaczką, ułożone na specjalnych porcelanowych lub stalowych łyżeczkach lub w papierowych papilotach.

koreczki, koreczki z serem, koreczki z ogorka, ogorek, ser plesniowy, danie na impreze, przystawki, arbuz, koreczki z pomidorem, przekaski, zycie odkuchni
 
KORECZKI Z OGÓRKA

składniki :

* ogórki sałatkowe wężowe
* ser o wyrazistym, mocnym smaku - wybraliśmy ser feta i ser z niebieską pleśnią (blue lazur)
* pomidorki koktajlowe

Wybór sera ma tu duże znaczenie, bo to właśnie on nada charakter i smak tej przekąsce.  Ser wyrazisty w smaku o lekko kremowej konsystencji będzie świetnie kontrastował z chrupiącym, soczystym i neutralnym w smaku ogórkiem. Proponujemy ser feta i ser z niebieska pleśnią:

* Ser feta ma charakterystyczny, słony smak. Dobrze kroi się w kostki. Świetnie nadaje się do sałatek. Jego smak fantastycznie komponuje się z ogórkiem. 
* Ser z niebieską pleśnią ma głęboko przerośnięty pleśnią kruchy i kremowy miąższ, o lekko słonawym smaku. Pozostawia tradycyjną, charakterystyczną dla tego typu serów aromatyczną, ostrą i zdecydowaną nutę, o delikatnym, długo utrzymującym się posmaku. Świetnie pasuje do potraw warzywnych. Z ogórkiem tworzy zgrany duet.

wykonanie :
Ogórki kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Wydrążamy z nich gniazda nasienne. 
Sery kroimy w kostkę pasującą wielkością do otworów w plastrach ogórka.
Teraz wystarczy włożyć kawałki sera i pomidorki koktajlowe do przygotowanych plastrów ogórka, przebić je wykałaczką i gotowe. Smacznego :)

koreczki, koreczki z serem, koreczki z ogorka, ogorek, ser plesniowy, danie na impreze, przystawki, arbuz, koreczki z pomidorem, przekaski, zycie odkuchni
Przepis oparty jest o pomysł Kasi z bloga WSZĘDOBYLSKIE.
 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI