TRYB JASNY/CIEMNY

FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

faszerowany kurczak, kieszonki z piersi z kurczka, bryndza podhalanska, malopolskie produkty regionalne, malopolska kuchnia, zycie od kuchni


FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

Delikatne piersi kurczaka wypełnione wyrazistym farszem przygotowanym na bazie bryndzy i różnokolorowych warzyw owinięte w plastry rumianego boczku to nasza kolejna propozycja dania z małopolskim charakterem.

bryndza, bryndza podhalanska



O bryndzy podhalańskiej możecie więcej przeczytać W TYM ARTYKULE w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].

malopolskie produkty regionalne, malopolska do zjedzenia, malopolska kuchnia, bryndza, zycie od kuchni
FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA

składniki na 4 porcje:

* 4 pojedyncze piersi kurczaka
* 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
* 2 łyżki oleju rzepakowego

farsz:

* 300 g bryndzy podhalańskiej (lub dostępnej w sklepach przez cały rok mieszanki sera owczego i krowiego występującej pod handlową nazwą "bryndza sądecka")
* 1 marchewka
* 0,5 kalarepy
* 2 garście liści świeżego szpinaku
* 1/2 czerwonej papryki
* papryczka chili
* sól wielicka
* świeżo zmielony pieprz

Do przygotowania farszu możecie wykorzystać również inne sezonowe warzywa np. zielone szparagi, zielony groszek czy fasolkę szparagową.

faszerowanie miesa, bryndza, kieszonki z kurczaka, roladki z kurczaka, zycie od kuchni
 
WYKONANIE:

farsz: 

Marchewkę i kalarepę obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawioną pestek i liście szpinaku drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do bryndzy, doprawiamy solą i pieprzem; całość dokładnie mieszamy. 

faszerowanie piersi kurczaka, bryndza, potrawy z kurczaka, zycie od kuchni

Robimy w filetach z kurczaka głębokie kieszenie na farsz. Zaczynając od najgrubszego końca wbijamy w filet nóż na całą długość fileta uważając przy tym by nie przebić mięsa na wylot Następnie przesuwając delikatnie ostry nóż na boki poszerzamy kieszeń na farsz w filecie

roladki z kurczaka, kurczak w boczku, kieszonki z kurczaka, zycie od kuchni 
Kieszenie napełniamy farszem z bryndzy i warzyw. 
Na desce układam cienkie plastry wędzonego boczku i owijamy nimi faszerowane piersi kurczaka. Końcówki boczku spinamy z filetami używając  wykałaczek. Tak przygotowane kieszonki z kurczaka  układam w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 - 30 minut. Przed podaniem usuwamy z mięsa wykałaczki.

 
Nasz przepis na FASZEROWANE PIERSI Z KURCZAKA znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.


malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni, bryndza, bryndza podhalanska

Komentarze

  1. Wyglądają fantastycznie, aż ma się ochotę sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest naprawde bardzo dobrze opisany, niestety ja musze pominąć jeden składnik. Mam na myśli marchewkę, ponieważ ostatnio z testów alergicznych wyszło mi, że właśnie na nią jestem uczulona. Mam nadzieje, że nie zmieni to za bardzo smaku całej potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI