SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
![salatka z wedzonym pstragiem ojcowskim pstrag ojcowski, pstrag wedzony, salatka, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBXft0Mtyr195cNM_5nqrd-tDs1qGIixl6K1uLDb57It9ZGS9wn-Hmz7rbfUiYk7m5JUi-6Bt3Ey-c4H-0x4RmXORhPlTUhSVraPAkoTESw0cP51hkXz-q94mlTceaUQmHUN5Ynw4HHA/s1600/salatka-z-wedzonym-pstragiem-ojcowskim.jpg)
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
O tej porze roku to jedna z naszych ulubionych sałatek. Intensywność jej barw dodaje nam energii i witalności. Na talerzu wiele się dzieje. Smaki fajnie podążają za sobą. Jędrne, soczyste, delikatne mięso wędzonych Pstrągów Ojcowskich w połączeniu z wyrazistymi grilowanymi warzywami i rukolą świetnie się komponują na jednym talerzu. Jest też ukłon w stronę tradycyjnych, regionalnych produktów małopolskich.
![salatka z wedzonym pstragiem ojcowskim pstrag ojcowski, salatka, pstrag wedzony, salatka z ryba, wedzone ryby, zycie od kuchni, ojcow, malopolska do zjedzenia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvSv4s4tbrOcA-2Gdl0HOZshO5QrhEVna23Bv08mJmYUQBnc_OI0MyDfuh9Hkqja-eoPqB_NPplcT69W3OGvwhEIRozRckpcRSVdH4ulDX6QyDYxVapeL7Z60uHI_c6a95O3kPFAW1Iw/s1600/pstr%25C4%2585g-ojcowski-ojcow.jpg)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony
* 2 garście rukoli
+ WARZYWA GRILLOWANE:
* 4 plastry bakłażana o grubości 1 cm
* 6 plastrów cukinii o grubości 1 cm
* ½ żółtej papryki
* ½ czerwonej papryki
* 1 cebula czerwona pokrojona na 8 części
* sól wielicka do smaku
* odrobina oleju
+ MARYNOWANE BURAKI:
* 1 ugotowany lub upieczony burak
* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* 2 łyżki octu jabłkowego
* sól wielicka i pieprz czarny
+ PESTO Z RUKOLI:
* 2 garście rukoli
* 2 łyżki obranych orzechów włoskich
* 2 łyżki startego oscypka lub sera gazdowskiego (gołki)
* 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól wielicka i pieprz
wykonanie:
MARYNOWANE BURAKI: Mieszamy składniki na marynatę. Ugotowany (lub upieczony) burak studzimy, obieramy ze skórki i
kroimy na plastry o grubości 0,5 cm; zanurzamy je w marynacie i pozostawiamy na
minimum pół godziny.
GRILLOWANE WARZYWA: kawałki papryki, cebuli, plastry
bakłażana i cukinii grillujemy na
patelni skropionej olejem; solimy.
PESTO: składniki na pesto miksujemy za pomocą blendera na
jednolitą masę.
FILETOWANIE PSTRĄGA OJCOWSKIEGO: odcinamy rybie głowę i ogon; obieramy ją ze skóry (skóra odchodzi bez trudu od mięsa), następnie delikatnie podważając nożem mięso ryby oddzielany je od szkieletu (mięso odchodzi praktycznie samo). Dzielimy filety z pstrąga na mniejsze kawałki.
SKŁADANIE SAŁATKI: Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli, układamy na niej z
fantazją grillowane warzywa, kawałki pstrąga, plastry marynowanych buraków i
pesto z rukoli.
Nasz przepis na SAŁATKĘ Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.
![salatka z wedzonym pstragiem ojcowskim pstrag ojcowski, salatka, salatka z ryba, pstrag wedzony, zycie od kuchi, malopolska do zjedzenia, malopolskie produkty tradycyjne](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZphfixABiRWndDCEfDVfGdERqhGbAVNvYZ9Uu0WEt3MBS8sieSbhzujESv3a1PDlbe-LTDOtUgXSiGVNOUU7O6e8N6FXcptzueJvTcn7O2RHzbdXwP1RB111EBl-S9-NYpFYXmwVeJw/s1600/malopolska-do-zjedzenia.jpg)
fajne
OdpowiedzUsuń