LODY TRUSKAWKOWE
LODY
TRUSKAWKOWE
Domowe lody
wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu i wcale do ich przygotowania nie
będziecie potrzebować specjalnej maszyny do lodów. Jej posiadanie oczywiście sprawę ułatwia, ale do zrobienia przepysznych, domowych lodów wystarczy wam tylko zwykły mikser, zamrażalnik i odrobina chęci :)
W sezonie
truskawkowym polecamy wam domowe lody truskawkowe. Są absolutnie genialne w
smaku, kremowe, intensywnie owocowe, pyszne!
Tym przepisem rozpoczynamy nowy, lodowy cykl na naszym blogu :)
![lody truskawkowe truskawki, lody, lody domowe, truskawki, domowe lody truskawkowe, domowe lody, lodowe desery, przepisy z truskawkami, zycie od kuchni](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikX3IfLOiMbS68bwi4ow4kHU9QDyuONZ55v1s-lPXCpMGxeS73j_xXRMM5Fxne2ec9ao1bTX9Kh1Opb8Cagt6C2z7MTOXJKvNJGsATiWFTwtaullka43s92M5wz0xtzLCJiHirLRhi2g/s1600/truskawki.jpg)
LODY TRUSKAWKOWE
składniki:
* 1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego (czyli 530 g)
* 2 duże
opakowania jogurtu greckiego (każde po 330 g)
* 250 ml
śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 1 kg
truskawek
wykonanie:
Truskawki
myjemy, osuszamy, wyjmujemy z nich szypułki i rozdrabniamy blenderem na mus.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do niej zimne mleko skondensowane i jogurt
grecki; całość mieszamy mikserem.
Do kremu
wlewamy mus truskawkowy, całość ponownie miksujemy i wkładamy do
zamrażalnika.
Przez kolejne 3 godziny lody truskawkowe mieszamy co 30 minut aby zapobiec
powstawaniu kryształków lodu (można to robić mikserem lub kuchenną trzepaczka).
Masę lodową możecie również wlać do foremek na lody i przygotować w ten sposób lody na patyku.
Lody są gotowe po około 5-6 godzinach.
Świetna propozycja
OdpowiedzUsuń