WAKACJE W HISZPANII I SAŁATKA Z CHORIZO I OŚMIORNICĄ
Każda droga zaczyna się do pierwszego kroku, a każda wakacyjna podróż od marzenia. Teraz głowy mamy pełne marzeń. Mają jedno wspólne imię - Hiszpania!
Przygrywką do tej podróży marzeń niech będzie wyborna sałatka pełna hiszpańskich smaków na którą przepis wam dziś zdradzimy.
Marzą się nam cudowne plaże, piękna pogoda, fiesta i pyszne jedzenie. Chcielibyśmy już dziś "zgubić się" w jednym z uroczych "białych miasteczek" Andaluzji, podziwiać pobielone wapnem fasady
domków, barwne okiennice i przydomowe patia tonące w pelargoniach.
I jeść paellę, pić wino, podziwiać tancerzy flamenco, poczuć energię płynącą z ich tańca, wsłuchać się w ekspresyjne brzmienie gitary.
Pragniemy emocji jakie daje przejście słynną Ścieżką Króla (Caminito del Rey) zawieszoną ponad 100 metrów nad kanionem El
Chorro w prowincji Malaga.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjshsn9UTwuDMi54vI7IaURNWp0thE7Y8H7XHXRYI8PILvgCx1swqTACRwNBkO5CCKOULXlgVOgxrv3vEgfH3b3Q480b3AqthfS8qb0DdgPaySoMaKmgEdCEgmj4nzJL0CYv-nQ2orF8g/s1600/the-caminito-del-rey.jpg)
I chcemy pojechać
do Torrevieja, odpoczywać na wybrzeżu Costa Blanca; odwiedzić Park Narodowy Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torrevieja, zobaczyć największe słone jezioro w Europie,
którego woda ma zachwycająco różowy kolor i obserwować flamingi. Laguna Salada de Torrevieja
jest jedynym różowym jeziorem na naszym kontynencie. Swoją
unikalną barwę zawdzięcza mikroorganizmom, które je zasiedlają.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVH2JMfJBqN9i8WJsSATrOagMXoOQT4_CaOEXgRpVLqazM_xgN0JG7UfJjuucle4xMfXIXsesyaYi6XchKkrJHh1mqBcCLxU_1LvTNv5qHfmINLMoQjMW_c6Vq84Qk_3uBghtAAGKHSg/s1600/flamingi.jpg)
"Quien no ha visto
Granada, no ha visto nada" (Kto nie widział Granady, nic nie widział).
Więc za cel podróży obierzemy również to niezwykłe miasto położone u stóp gór Sierra Nevada. I zwiedzić Alhambrę, podziwiać
arabska architekturę.
Pragniemy odwiedzić meczet w Kordobie uznawany za największą atrakcję turystyczną Hiszpanii. La Mezquita została
wybudowana w VIII w. i przekształcona w wieku XIII w rzymskokatolicką
katedrę. Meczet rozsławiła sala z tzw. „lasem
kolumn”. To największa, „była” świątynia muzułmańska w Europie. Ma powierzchnię 23 tysięcy metrów kwadratowych. Meczet w Kordobie wpisany jest na Listę
Światowego Dziedzictwa Narodowego UNESCO.
Marzymy by spoglądać na krajobrazy w Las Médulas.
I chcemy zobaczyć w muzeum wierną reprodukcję jaskini Altamira, w której znajdują się jedne z najwspanialszych zabytków sztuki paleolitycznej na świecie (samej jaskini niestety nie można zwiedzać).
Powędrujemy śladami Don Kichota, zobaczymy słynne wiatraki w Campo de Criptana.
I odwiedzimy Barcelonę; ruszymy szlakiem architektury wytyczonym przez niezwykłe dzieła Antoniego Gaudiego. Niektóre z nich wymykają się prawom geometrii euklidesowej.
"Architektura jest pierwszą ze sztuk plastycznych,
ponieważ zarówno rzeźba, jak i malarstwo potrzebują oprawy architektonicznej.
Ich wartość artystyczna zależy w dużej mierze od właściwego oświetlenia,
to zaś zapewnia właśnie architektura. Rzeźba jest grą
światła, malarstwo zaś jego kolorystyczną interpretacją." - Antonio Gaudi
"Kościół Sagrada Familia jest budowlą ze wszech miar
opatrznościową. Znajduje się w centrum miasta, a także
w centrum barcelońskiej równiny, w identycznej odległości
pomiędzy górami a morzem, pomiędzy Sains a Saint Andres.
Identyczna odległość dzieli go także od rzek Besós
I Lloberegat " - Antonio Gaudi
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsasg9wUNyq1W5bGjI_nzGB4TYcpMHDqmLFJemBJRcJZKVDpfBhqg7DOZUeo_NfRRDve0BNqa3ICfGCBvxxWDHG9zZW-Qj5ArbrlQDwZjwOPLw9nfMEXLhbrCHuAZ_vBBdq8kdiUl94w/s1600/spain-738286-001.jpg)
Pragniemy zobaczyć Sevillę, o której Hiszpanie mawiają: "quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla" (kto nie widział Sewilli, nie widział cudu).
Wieczorami będziemy przesiadywać w kameralnych barach, objadać się tapas, pić wino, smakować miejscowe sery i spoglądać w morze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHJMeRLHtsZLFKwCNOgsnmxjo0WB4OX-YzYtQ6XB0Z6UpFqAXKqbBTAWQ0MhK-37YMgbFnXUWsKN3oeDMf0WyM0I7wNpP16ztz9Uq5RWrQAGczfY2qfuTclduvJEBDMMKV1Rh6WVm6ag/s1600/tapas-1576214-001.jpg)
SAŁATKA Z CHORIZO I OŚMIORNICĄ Marzymy by spoglądać na krajobrazy w Las Médulas.
I chcemy zobaczyć w muzeum wierną reprodukcję jaskini Altamira, w której znajdują się jedne z najwspanialszych zabytków sztuki paleolitycznej na świecie (samej jaskini niestety nie można zwiedzać).
Powędrujemy śladami Don Kichota, zobaczymy słynne wiatraki w Campo de Criptana.
I odwiedzimy Barcelonę; ruszymy szlakiem architektury wytyczonym przez niezwykłe dzieła Antoniego Gaudiego. Niektóre z nich wymykają się prawom geometrii euklidesowej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjU4MRNNb8b2rz33LTs-KidwFWURjuUAt5e8xjdpSSgvEN-Qtu93AQH7_B9yKCfF2wvSwQ_fIt_-lxFs7HP7_zu-F1DmBhiVoZIEMuAAnA0tc-nFC8ip-k5iD9VgMmMl67VK1xLpu2wZA/s1600/gaudi.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsasg9wUNyq1W5bGjI_nzGB4TYcpMHDqmLFJemBJRcJZKVDpfBhqg7DOZUeo_NfRRDve0BNqa3ICfGCBvxxWDHG9zZW-Qj5ArbrlQDwZjwOPLw9nfMEXLhbrCHuAZ_vBBdq8kdiUl94w/s1600/spain-738286-001.jpg)
Pragniemy zobaczyć Sevillę, o której Hiszpanie mawiają: "quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla" (kto nie widział Sewilli, nie widział cudu).
Wieczorami będziemy przesiadywać w kameralnych barach, objadać się tapas, pić wino, smakować miejscowe sery i spoglądać w morze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHJMeRLHtsZLFKwCNOgsnmxjo0WB4OX-YzYtQ6XB0Z6UpFqAXKqbBTAWQ0MhK-37YMgbFnXUWsKN3oeDMf0WyM0I7wNpP16ztz9Uq5RWrQAGczfY2qfuTclduvJEBDMMKV1Rh6WVm6ag/s1600/tapas-1576214-001.jpg)
Mamy już swoje marzenia do spełnienia :) A Wy?
Chcąc zrealizować wszystkie plany przeglądamy oferty na stronie Biura Podróży TUI.pl Czytamy przewodniki, przeglądamy albumy i objadamy się pyszną sałatką z chorizo i ośmiornicą.
Chcąc zrealizować wszystkie plany przeglądamy oferty na stronie Biura Podróży TUI.pl Czytamy przewodniki, przeglądamy albumy i objadamy się pyszną sałatką z chorizo i ośmiornicą.
Ośmiornica
wymaga długiego i pracochłonnego procesu obróbki. Jeśli nie macie dużo czasu i
doświadczenia w tym temacie oraz nie odnajdujecie
przyjemności w tłuczeniu głowonogiem o kuchenny blat nie kupujcie świeżej
ośmiornicy w całości. Poszukajcie sklepu w którym są dostępne same ramiona
ośmiornicy wstępnie ugotowane i głęboko zamrożone. Ułatwi wam to pracę i skróci
czas przygotowania tej przepysznej sałatki.
składniki:
* 160 g kiełbasy Chorizo (u nas chorizo de Pamplona)
* 200 g macek ośmiornicy (kupujemy gotowane i głęboko mrożone)
* 100 g sera MANCHEGO DOP - hiszpański dojrzewający 6 miesięcy ser twardy w 100 % z mleka owczego
* 100 g sera IBERICO - hiszpański ser dojrzewający z mieszanego mleka krowiego, koziego i owczego
* 1 kg ziemniaków sałatkowych (lubimy gatunek JAZZY)
* trochę ulubionej sałaty - u nas radicchio (możecie wykorzystać sałatę w innym gatunku - np. roszponkę lub rukolę)
* 1 duża cebula czerwona (marynowana w occie jabłkowym - przepis znajdziecie poniżej)
* 1/3 żółtej papryki
* 1/3 czerwonej papryki
* 1/4 zielonej papryki
* 50 g czarnych oliwek bez pestek
* 8 pomidorków koktajlowych
* 1 papryczka chili
* 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia ośmiornicy
* natka pietruszki
sos:
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* sól ziołowa do smaku (około 1/4 łyżeczki)
* sporo świeżo zmielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki przyprawy pod nazwą "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
marynata do cebuli:
* 3 łyżki octu jabłkowego
* szczypta soli
wykonanie:
* Rozmrażamy macki ośmiornicy.
* Ziemniaki gotujemy w mundurkach (bez obierania), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
* Marynujemy cebulę: czerwoną cebulę kroimy w bardzo cienkie półkrążki i przekładamy do miseczki z octem jabłkowym i solą. Cebulę marynujemy przez minimum 15 minut mieszając ją w tym czasie.
* Kolorowe papryki kroimy w paski.
* Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
* Papryczkę chili kroimy w cieniutkie plasterki.
* Hiszpańskie sery kroimy w cienkie paski.
* Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy kuchenną trzepaczką w miseczce do uzyskania jednolitej emulsji.
* Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki.
* Rozgrzewamy oliwę na patelni, kładziemy na niej rozmrożone macki ośmiornicy i smażymy je przez 10 minut. W tym czasie obracamy je dwukrotnie. Po 5 minutach na patelnię dorzucamy plastry kiełbasy chorizo i smażymy je obok ośmiornicy. Dzięki temu ośmiornica nabierze niepowtarzalnego smaku.
* Usmażoną ośmiornicę kroimy na plastry pozostawiając końcówki macek do ozdoby sałatki.
składanie sałatki:
Na półmisku układamy poszarpane liście sałaty i plastry ziemniaków, na nich równomiernie rozkładamy kolorowe paski papryki, marynowaną cebulę, pomidorki koktajlowe, oliwki i plasterki papryczki chili, paski hiszpańskich serów oraz podsmażone plastry ośmiornicy i kiełbasy chorizo. Na koniec sałatkę równomiernie skrapiamy przygotowanym wcześniej aromatycznym sosem i ozdabiamy natką pietruszki.
Uwielbiam Hiszpanię - ich kulturę, jedzenie, sposób bycia... Jak dla mnie bajka :) Mój ulubiony region to Costa Blanca :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuń